Ascultă Radio Antena Satelor Live

Compostul, un fertilizant nepoluant

Compostul, un fertilizant nepoluant
Foto: Chesna, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 16 Septembrie 2024, 13:15

O metodă ecologică de fertilizare a ogorului constă în încorporarea resturilor vegetale tocate (paie, coceni, tulpini) în arătură, asigurându-se astfel cantitatea de îngrășământ azotat necesară descompunerii resturilor vegetale, unde microorganismele au un rol important în solubilizarea elementelor minerale indispensabile vieții plantelor: calciu, fosfor, potasiu. Se crează astfel un circuit al diferitelor elemente în natură.

Se numește compostare, procesul de transformare pe cale biologică a deșeurilor celulozice și proteice, din surse menajere sau industriale, precum și a dejecțiilor de animale, într-un produs nepoluant, cu mare valoare nutritivă și energetică pentru microorganismele din sol și pentru plante, un excelent amendament pentru sol. Produsul obținut prin compostare se numește compost.

Odată clădită grămada de compostare, dacă condițiile de umiditate și aeratie sunt asigurate, se declanșează o serie de procese de descompunere Aceste substanțe sunt metabolizate de microorganismele care populează grămada de compost.

În timpul acestui proces, datorită respirației intense, temperatura atinge +70oC. Temperatura mare asigură sterilizarea materialelor de agenții patogeni, precum și distrugerea semințelor de buruieni.

Gunoiul de grajd supus fermentației este tot un compost, dar în vorbirea curentă I se spune " gunoi fermentat sau putrezit".

Metoda biodinamică de compostare

Se practică cu succes la nivelul micilor ferme.

Se fac grămezi de deșeuri cu secțiunea trapezoidală, cu baza de 2.5 - 4 m, lățimea la vârf de 1m, iar înălțimea de maximum 2 m. Umiditatea favorabilă este cuprinsă între 45 - 65% (raportată la substanță proaspătă). Grămada se acoperă pe toată suprafața cu un strat subțire de pământ, care are rolul să protejeze grămada în timpul fermentării contra radiației solare și să nu lase că amoniacul care rezultă din fermentație să se piardă în atmosferă, conservând totodată și umiditatea.

Compostarea durează, în funcție de felul deșeurilor, între 6 și 12 luni.

Compostul care rezultă este foarte bun, apropiat prin compoziție de humusul solului. Astfel, nutriţia plantelor este ecologică, naturală şi biodegradabilă, cu efecte favorabile asupra calităţii mediului înconjurător.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece