Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Foto: Jill Wellington, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 01 Noiembrie 2024, 11:36

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o parte spre procesare (gem, marmeladă, suc, cidru) și o altă parte spre păstrare.

Azi vorbim pe scurt despre păstrarea merelor în stare proaspătă în cadrul gospodăriilor/fermelor; merele pot fi păstrate mai mult timp, dacă li se asigură condiții de temperatură și umiditate specifice fiecărui soi în parte.

Cel mai bine se vor păstra merele a căror dezvoltare în pom nu a fost stimulată chimic.

În general, se recomandă asigurarea unor temperaturi cât mai aproape de 1-2 gr.C și la o umiditate crescută a aerului în beciuri, pivnițe.

În fiecare an, înainte de introducerea fructelor în depozit, se recomandă să se facă o dezinfecție și o desinsecție; după curățenie, se lasă să se usuce bine.

Același lucru se face și cu lăzile în care se pun merele, evitându-se transmiterea bolilor și dăunătorilor de la o recoltă la alta și pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului ce poate deprecia fructele. Lăzile se vor pune să se usuce la soare.

Merele se recoltează în funcție de soi; după recoltare, înainte de introducerea în depozite, merele se vor lăsa o noapte afară, în lăzi de lemn/plastic, pentru pre-răcire. Dacă aveți în livadă soiuri diferite de mere, vor trebui depozitate separat, având diverse grade de rezistență.

Pentru depozitare, se aleg doar merele care nu sunt vătămate sau alterate.

Anumite soiuri de mere sunt mai indicate pentru depozitare deoarece rezistă mai mult. Acestea sunt cele recoltate mai târziu în toamnă, sunt mai acrișoare și cu pielița mai groasă, de exemplu: Jonathan, Idared, Starkrimson, Golden Delicios, Prima și Wagner.

Temperatura de păstrare variază de la 0-1 gr. C pentru soiurile rezistente și umiditatea 88-90% și la 3-4 gr.C pentru soiurile sensibile și umiditatea de 88-90%.

Pentru a asigura o păstrare a merelor cât mai îndelungată, în afară de menținerea temperaturii și umidității potrivite, trebuie și triate constant, cel puțin o dată pe săptămână. Trierea constă în verificarea merelor și eliminarea celor stricate pentru a preveni îmbolnăvirea celorlalte.

Dacă merele vor fi ferite de îngheț, acestea pot rezista pentru aproximativ șase-opt luni, durata lor de păstrare variind și în funcție de soi, spre exemplu:

  • soiurile Golden Delicios, Starkrimson rezistă aproximativ șase-șapte luni;
  • merele Jonathan rezistă aproximativ cinci-șase luni.

Dacă la nivelul fermei, aveți depozite frigorifice, durata de păstrare variază de la 3 la 8 luni, chiar și 12 luni; într-un depozit frigorific, se vor depozita merele pe rafturile lui;

Într-o pivniță sau magazie, cel mai eficient mod de păstrare este în lădițe stivuite. Pentru că aerul să poată circula, se lasă o distanță de aproximativ 30 cm între pereți și lădițe și 80 cm între tavan și lădițe.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor