Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sucuri din afine

Sucuri din afine
Foto: dennisyang988, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 01 Noiembrie 2024, 11:31

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive, energizante, cu o tehnologie de preparare simplă şi accesibilă. Afinele, fructe mici, rotunde, de culoare albăstruie-neagră, cu gust dulce, acrişor, conţin zaharuri, acizi organici, săruri minerale, vitaminele C, A, E şi B.

Potrivit recomandărilor medicale, afinele se folo­sesc în afecţiuni ale tubului digestiv, cu efect în infecţiile intestinale, au proprietăţi antiseptice, cresc acuitatea vizuală.

Valorificarea subproduselor rezultate la obtinerea sucurilor naturale din afine este un alt element stimulativ al eficienţei economice. Gama de produse ce se pot obţine este următoarea:

- substanţe pectice folosite la obţinerea de gemuri;

- coloranţi alimentari naturali;

- produse farmaceutice cu rol trofic şi tonic, antioxidanţi;

- produse de fermentaţie (vin sau oţet de afine) obţinute din reziduurile de la presare, diluate cu apă şi tratate cu zahărul necesar fermentării.

Sucul biostimuator din afine

Faima sucurilor de afine, de „panaceu”, vine şi de la bogăţia lor în antociani, în vitamina E, în cobalt şi seleniu, puternic antioxidanţi.

Materii prime: 1 kg afine pentru cca. 500 ml suc.

Ustensile de lucru : strecurătoare sau maşină pen­tru stors roşii, trei vase din inox sau emailate, tifon, linguriţă din inox, cu coadă lungă.

Mod de preparare. Pentru a obţine un suc de ca­litate, afinele trebuie să fie bine coapte şi intacte. Se curăţă afinele de impurităţi, înlăturându-se cele depreciate; apoi se pun în strecurătoare şi se spală bine.

După spălare se lasă să se scurgă şi se pun într-un vas. Se spală strecurătoarea şi se aşează deasupra unui vas; se pun în ea afinele spălate, se ţine strecurătoa­rea cu mâna stângă, iar cu dreapta se presează fruc­tele.

După obţinerea sucului ravac, ceea ce a ramas de la presare se trece din strecurătoare în alt vas; se toarnă deasupra cca. 200 ml apă rece şi se lasă aproximativ 15 mi­nute.

Apoi se aşează tifonul peste vasul în care se află sucul ravac, se pune restul de fructe şi se storc bine deasupra vasului astfel încât sucul să treacă în întregime în vas, iar pierderile să fie cât mai mici. Se lasă cca. 20 de minute să se limpezească şi se strecoară din nou sucul prin tifon.

Sucul din afine se mai poate obţine cu ajutorul maşinii pentru stors roşii. În acest caz, după ce afi­nele au fost spălate, se lasă puţin să se scurgă şi se trec prin maşină.

Sucul obţinut se lasă cca. 20 de minute să se lim­pezească şi se strecoară prin tifon.

Sucul din afine este foarte consis­tent şi acrişor; poate fi consumat în stare proaspătă, ca atare sau în amestec cu zahăr, miere şi apă minerală sau apă potabilă.

Mai poate fi consumat în amestec cu alte sucuri, cărora le conferă un gust şi o culoare plăcute. Fiind acrişor înlocuieşte foarte bine sucul din lămâie.

Mod de păstrare

Pentru consum imediat se poate păstra 4-6 ore în frigider. Sucul din afine poate fi păstrat timp îndelungat (cca. 12 luni) prin congelare/ pasteurizare.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor