Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cultivarea pomilor fructiferi - II

Cultivarea pomilor fructiferi - II
Foto: Russ McElroy, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 20 Februarie 2024, 12:06

Pentru că pomii să dea recolte mari, sporite de la un an la altul, trebuie că ramurile de schelet, la toate speciile pomicole, să fie viguroase, sănătoase și cât mai bine garnisite cu ramuri de rod, fructele formându-se pe acestea, din mugurii de rod.

În același timp, este necesar să se prevină slăbirea sau pieirea, înainte de vreme a ramurilor de rod în vârstă și să se asigure formarea în fiecare an a unui număr suficent de ramuri de rod noi.

Mugurii vegetativi încep să se transforme în muguri de rod în iunie, iulie sau august (în funcție de specie), deci cu un an înante de a înflori și rodi. Alfel spus, de la formarea mugurilor de rod până la fructele mature, trec 2 perioade de vegetație (2 veri).

Fără o pregătire corespunzătoare din vara trecută, mugurii vegetativi nu se pot transformă în muguri de rod și deci, nu pot da fructe anul următor.

Odată ce a intrat pe rod, pomul are tendința naturală (mai ales piersicul, caisul și vișinul) de a transforma cea mai mare parte a mugurilor săi în muguri de rod.

Are loc o înflorire abundență, dar cel mult 10-25% din totalul florilor leagă fructe (excepție: Piersicul, care poate lega până la 80-90% fructe, dar acestea rămân mici). Această “risipă de flori și apoi de fructe” istovește pomul, deoarece pentru înflorit și legarea de fructe, el folosește cantități mari de nutrienți din organele sale de rezervă, substanțe formate cu un an înainte.

Pentru a asigura creșterea și maturarea fructelor și în același timp și formarea mugurilor de rod, necesari recoltei viitoare, pomicultorul trebuie să creeze condiții favorabile de viață, de apă și nutrienți în special; deci, este necesar că terenul din livadă să fie bine lucrat, îngrășat și udat.

Aceste condiții presupun:

- Un sistem radicular puternic, care să exploreze un volum mare de sol și să absoarbă cantități mari de nutrienți;

- Dezvoltarea viguroasă și în fiecare an a ramurilor de schelet , care la rândul lor asigura formarea neîntreruptă a ramurilor de rod;

  • sunt importante lucrări de îngrijire şi întreţinere a livezii. În funcţie de forma dorită a coroanei se fac tăierile pentru formarea acesteia; formarea unei coroane se realizează în 3-4 ani de la plantare, prin diverse operaţii de modificare a poziţiei de creştere a ramurilor şi lăstarilor (aplecare, arcuire), prin tăieri propriu-zise, prin scurtări sau suprimări de ramuri:
    • Tăierile de întinerire se execută iarna sau la sfârşitul iernii. În cazul cireșului şi piersicului, tăierile de întreţinere pot fi făcute după recoltare, deoarece pentru aceste specii mai sensibile, închiderea rănilor înainte de venirea iernii reprezintă un avantaj.
    • Tăierile din timpul iernii sunt făcute pentru a întări structura pomului şi pentru un plus de vigoare la creştere.
    • Tăierile de la sfârşitul primăverii, după formarea fructelor, sunt recomandate pentru corectarea pomilor pitici.
    • Tăierile din timpul înfloririi sunt utile pentru a observa care sunt ramurile care produc rod şi care sunt cele inutile.
  • Asigurarea unui frunziș bogat și sănătos, care să poată prelucra substanțele absorbite prin rădăcini;
  • Sol aerat, drenat, bogat în humus;
  • Prevenirea și combaterea atacului de boli și dăunători.
Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece