Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum preparăm un fructin de măceșe

Cum preparăm un fructin de măceșe
Foto: Brigitte Werner, Pixabay

Articol de Antena Satelor, 26 Ianuarie 2024, 12:54

Azi pregătim ceva deosebit împreună, folosind ca materie prima maceșele. Vom face fructin de măceșe, obținut prin fermentație alcoolică.

Macesul este un arbust care face parte din familia trandafirilor. Numele stiintific, Rosa canina,

Macesul este raspandit prin campii, pe dealuri si la munte, fiind unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali din tara noastra. Ajunge la inaltimi, de 1-3 m. si este folosit din cele mai vechi timpuri in medicina traditionala. Macesele sunt o sursa exceptionala de vitamina C, A, P, K, B1 si B2, zaharuri, acid citric,minerale: fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu, magneziu, sulf, seleniu si antoxidanti.

Florile si frunzele se culeg in lunile mai – iunie, in faza de inflorire deplina, iar fructele, macesele, se recolteaza manual in perioada august – octombrie in functie de specie si de altitudine.

Fructinul din macese se prepara fie din fructe proaspete sau uscate de maces. Acestea sunt curatate, spalate si uscate; daca se folosesc fructele proaspete, acestea se maruntesc prin masina de tocat. Fructele uscate se maruntesc prin spargere. Se mai poate folosi si pulpa de macese, fara samburi, (feinschnitt), ce se procura de la magazinele de plante medicinale.

Ingrediente: 0.5 kg macese uscate (3.5 - 4 kg macese proaspete), 1.5 kg zahar, 2 lamai, cca 20 g substante nutritive, 10 l apa.

Metoda de lucru: Fructele de maces, uscate sau proaspete se maruntesc. Cele proaspete se transforma intr-o pasta grosiera din care este dificil sa se extraga sucul si de aceea se adauga zahar pentru macerare (20% din cantitatea totala de zahar necesar) si se amesteca bine. Amestecul rezultat se opareste cu 4 l apa fiarta, iar dupa racire se adauga drojdia de bere amestecata in prealabil in 2l sirop racit la 20 - 25oC. Se ajusteaza cantitatea cu apa fiarta si racita. Vasul este acoperit cu panza curata si pus la fermentare la 18 - 28oC, amestecandu-se zilnic. Dupa 5 - 7 zile se adauga inca 1 - 2 l sirop, preparat din restul de zahar prevazut in reteta, pentru inviorarea fermentatiei. Fermentatia continua inca cca. o saptamana, iar dupa limpezire fructinul este transferat, in sticle, de obicei incolore clatite in prealabil cu bioxid de sulf, care se inchid si se tin in camari racoroase, pentru consumul curent. Pentru pastrare mai indelungata, sticlele se stivuiesc in pozitie orizontala.

In vederea imbunatatirii buchetului se pot adauga, inainte de faza de fermentare, flori de soc sau alte plante aromate, in cantitati mici (cca. 5 - 10 g la 10 l fructin). Modul de preparare poate fi simplificat in sensul folosirii intregii cantitati de zahar inca de la inceput, inocularea de drojdii facandu-se dupa racirea intregului amestec la temperatura de fermentare.

Mușcatele, florile de la fereastră
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:46

Mușcatele, florile de la fereastră

Mușcatele, cele mai raspândite plante decorative din lume, sunt originare din Africa de Sud, cu o perioadă de...

Mușcatele, florile de la fereastră
Importanța măsurilor de igienă culturală
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:25

Importanța măsurilor de igienă culturală

Măsurile de igienă a culturilor au rolul de a asigura eficacitatea tratamentelor fitosanitare, de a împiedica...

Importanța măsurilor de igienă culturală
Tratamentele fitosanitare în viticultură
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:14

Tratamentele fitosanitare în viticultură

Vița de vie (Vitis vinifera) este una dintre plantele cu tradiție din țara noastră. Se cultivă în toate regiunile țării...

Tratamentele fitosanitare în viticultură
Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 13:09

Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi

Numărul de agenți patogeni care afectează sănătatea și productivitatea pomilor este foarte mare. Virusuri, bacterii, ciuperci...

Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi
Lucrări în grădină în luna februarie
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:41

Lucrări în grădină în luna februarie

Primăvara bate la ușă, așa că în luna februarie începe munca de grădinărit. Odată cu dezghețarea solului, grădina...

Lucrări în grădină în luna februarie
Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:29

Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor

Floarea lunii februarie este Irisul (Stânjenelul) - Iris germanica din Familia Iridaceae, adesea...

Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor
Sfaturi privind cultivarea trandafirilor
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:20

Sfaturi privind cultivarea trandafirilor

Trandafirii sunt plante arbustive, florifere, ce fac parte din genul Rosa, familia Rosaceae. Se cunosc peste 200 de specii de...

Sfaturi privind cultivarea trandafirilor
Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:04

Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie

Chiar dacă este o lună de trecere între iarnă și primăvară, pentru fermieri nici această lună nu este una de odihnă,...

Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie