Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum punem la murat varza?

Cum punem la murat varza?
Foto: truller, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 11:56

Suntem deja în sezonul când pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună de pus pentru la iarnă.

Varza este regina incontestabilă printre legumele cu proprietăţi benefice organismului, cu multiple calităţi nutriționale și terapeutice.

Știați că: varza, atât crudă, cât şi murată, este bogată în vitamine, mai ales în vitamina C, provitamină A, complexul B, E, vit. U (vitamină anti-ulceroasă), dar şi în fibre vegetale, iar gama de minerale este formată din: calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf.

Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei murate proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare.

De-a lungul vremii, varza murată a fost un aliment nelipsit din călătoriile de lungă durată, deoarece ajută echipajul să nu se îmbolnăvească de scorbut, o boală teribilă cauzată de deficienţa de vitamina C. Specialiştii afirmă că o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul zilnic de vitamina C de care o persoană are nevoie.

Reţetă bună de varză murată

În primul rând, se aleg verzele ce urmează să fie puse la murat; acestea trebuie să aibă foile nu foarte groase și să nu fie cu mult mai mari de-o palmă.
Se ia un butoi în care să încapă în jur de 20-25 de verze și se spală bine. Pe fundul butoiului se pune un strat de sare grunjoasă, foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui aromate.
Verzele se curată de primele frunze și li se scobește coceanul. Apoi, se așează în straturi bine îndesate, cu coceanul în sus.

Pe fiecare strat de varză se presară sare grunjoasă, rădăcini de hrean, mărar, porumb și cimbru, piper, felii de gutuie.

Procesul se repetă, până se umple butoiul. De asemenea, nu uitați că printre verze se mai pot pune și foi de varză gata tocate, numai bune pentru a face o mâncare de varză călită la iarnă.

Ultimul strat din butoi trebuie să fie unul generos de sare, după care se închide bine capacul. După 24 de ore, dacă varză nu a lăsat apă cât să o acopere, se mai adaugă apă fiartă și răcită, până când varză e acoperită în totalitate.
Atenție! Verzele trebuie să rămână tot timpul sub apă, așa că peste varză se mai pot pune niște teascuri și o piatră grea.
dată la 3 zile se pitroceste (se suflă aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun), până când se acrește. După trei săptămâni, varza ar trebui să fie îndeajuns de acră pentru a putea fi folosită la sarmale și alte preparate.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece