Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum se produce cidrul?

Cum se produce cidrul?
Foto: Veronica Bosley, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 23 Ianuarie 2024, 12:42

Productiile obtinute din plantatiile de mere depasesc adeseori posibilitatile de valorificare si depozitare in stare proaspata, obligand producatorii sa le transforme in bauturi fermentate din mere, numite cidruri.

Franța este țara cu cea mai mare producție de cidru, care, în cea mai mare parte (85 - 90%) este supus distilării pentru obținerea rachiului de mere învechit, cunoscut sub numele de Calvados.

Și la noi, în ultimul timp s-a extins producerea cidrului, o deosebită băutură fermentată obținută din mere, bogată în magneziu, siliciu, fier, potasiu, calciu și vitaminele A, B si C.

Merele din sortimente diferite, de preferat cele mai acrisoare dar sanatoase, bine coapte si nelovite, sunt spalate si zvantate. Ele se maruntesc prin diferite procedee si utilaje (zbrobitoare, razuitoare, masini de tocat, etc.), pregatindu-se in acelasi mod ca pentru obtinerea sucului de mere, adica masa rezultata se transfera la o presa manuala de stors, in saculete de panza rezistenta, sau la o pasatrice, extragandu-se cat mai mult suc (incalzirea pana la 55 - 60oC mareste randamentul si inhiba o parte din enzimele ce provoaca innegrirea mustului).

Sucul rezultat se trateaza cu dioxid de sulf in solutie ca antioxidant ce previne innegrirea mustului obtinut.

Mustul tratat este depozitat in incaperi racoroase (la temperaturi sub 10oC), timp de 8 - 12 ore pentru limpezire - deburbare . Partea limpede este colectata cu un furtun, iar sedimentul se refoloseste cu alte sarje. Mustul limpede sulfitat, continand zaharuri (cca. 50 - 100g/l) este supus corectarii concentratiei de zahar prin adaos de zahar, tinand cont ca, teoretic, din 17g zahar rezulta 1o alcoolic la litru, iar cidrul va trebui sa aiba o tarie alcoolica de cel putin 12%.

Adaosul de zahar in cazul descris va fi diferenta dintre continutul de zaharuri existent in must (masurabil cu refractometrul de mana) si cel necesar pentru taria de 12o alcoolice.

Mustul astfel pregatit este insamantat cu inoculul ( maiaua) de drojdii pregatite in prealabil din drojdii ce se comercializeaza sau din drojdiile de vin selectionate chiar de producator.

Durata fermentatiei zgomotoase in conditii normale dureaza cam 7 - 10 zile, dupa care ea continua lent, cateva zile.

Cam la 2 - 3 saptamani dupa terminarea fermentatiei, cidrul se limpezeste si se transfera in sticle pentru a fi consumat ulterior, ingrijindu-se la fel ca si vinul din struguri.

Un cidru bine pregatit si ingrijit, cand este consumat dupa cativa ani, va crea consumatorului senzatii de placere de neuitat, contribuind totodata la mentinerea unui echilibru mineral-vitaminic bun al organismului.

Drojdia tulbure de pe fundul vasului se poate folosi drept inocul pentru alte sarje de vin sau se valorifica pentru obtinerea rachiurilor distilate.

Mușcatele, florile de la fereastră
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:46

Mușcatele, florile de la fereastră

Mușcatele, cele mai raspândite plante decorative din lume, sunt originare din Africa de Sud, cu o perioadă de...

Mușcatele, florile de la fereastră
Importanța măsurilor de igienă culturală
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:25

Importanța măsurilor de igienă culturală

Măsurile de igienă a culturilor au rolul de a asigura eficacitatea tratamentelor fitosanitare, de a împiedica...

Importanța măsurilor de igienă culturală
Tratamentele fitosanitare în viticultură
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:14

Tratamentele fitosanitare în viticultură

Vița de vie (Vitis vinifera) este una dintre plantele cu tradiție din țara noastră. Se cultivă în toate regiunile țării...

Tratamentele fitosanitare în viticultură
Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 13:09

Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi

Numărul de agenți patogeni care afectează sănătatea și productivitatea pomilor este foarte mare. Virusuri, bacterii, ciuperci...

Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi
Lucrări în grădină în luna februarie
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:41

Lucrări în grădină în luna februarie

Primăvara bate la ușă, așa că în luna februarie începe munca de grădinărit. Odată cu dezghețarea solului, grădina...

Lucrări în grădină în luna februarie
Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:29

Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor

Floarea lunii februarie este Irisul (Stânjenelul) - Iris germanica din Familia Iridaceae, adesea...

Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor
Sfaturi privind cultivarea trandafirilor
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:20

Sfaturi privind cultivarea trandafirilor

Trandafirii sunt plante arbustive, florifere, ce fac parte din genul Rosa, familia Rosaceae. Se cunosc peste 200 de specii de...

Sfaturi privind cultivarea trandafirilor
Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:04

Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie

Chiar dacă este o lună de trecere între iarnă și primăvară, pentru fermieri nici această lună nu este una de odihnă,...

Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie