Cum se pune varza murată
Mai e putin pana de Sfantul Dumitru (26 octombrie), cea mai buna zi din an pentru a pune varza la acrit si pietele sunt deja pline de "troiene" de varza proaspata, numai buna de pus pentru la iarna. Varza este regina incontestabilă printre legumele cu proprietăţi benefice organismului cu multiple calităţi nutritionale si terapeutice.

23 Octombrie 2020, 07:56
Se stie ca orice legumă este de preferat a se consuma în stare crudă însă varza este la fel de bună şi după conservare.
Iată rețeta de varza murată, culeasă din cartea de bucate a lui Radu Anton Roman, "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti".
- In primul rand, se aleg verzele ce urmeaza sa fie puse la murat, acestea trebuie sa aiba foile nu foarte groase si sa nu fie cu mult mai mari de-o palma.
- Se ia un butoi in care sa incapa in jur de 20-25 de verze si se spala bine. Pe fundul butoiului se pune un strat de sare grunjoasa, foi de varza, cimbru, marar, boabe de porumb si cateva felii de gutui.
- Verzele se curata de primele frunze si li se scobeste coceanul. Apoi, se aseaza in straturi bine indesate, cu coceanul in sus. Pe fiecare strat de varza se presara sare grunjoasa, radacini de hrean, marar, porumb si cimbru, piper, felii de gutuie.
- Procesul se repeta, pana se umple butoiul. De asemenea, nu uitati ca printre verze se mai pot pune si foi de varza gata tocate, numai bune pentru a face o mancare de varza calita la iarna.
- Ultimul strat din butoi trebuie sa fie unul generos de sare, dupa care se potriveste bine capacul.
- Dupa 24 de ore, daca varza nu a lasat apa cat sa o acopere, se mai adauga apa fiarta si racita, pana cand varza e acoperita in totalitate.
Atentie! Verzele trebuie sa ramana tot timpul sub apa, asa ca peste varza se mai pot pune niste teascuri si o piatra grea.
Odata la 3 zile se pitroceste (se sufla aer in butoi cu ajutorul unei tevi sau al unui furtun), pana cand se acreste.
Dupa trei saptamani, varza ar trebui sa fie indeajuns de acra pentru a putea fi folosita la sarmale si alte preparate.
Stiati că varza, atât crudă, cât şi murată, este bogată în vitamine, mai ales în vitamina C, provitamina A, complexul B, şi E, vit. U (vitamină anti-ulceroasă), dar şi în fibre vegetale, iar gama de minerale este formată din calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf?
Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei murate proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare.
De-a lungul vremii, varza murată a fost un aliment nelipsit din călătoriile de lungă durată, deoarece ajuta echipajul să nu se îmbolnăvească de scorbut, o boală teribilă cauzată de o deficienţă de vitamina C. S-a constatat că o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care o persoană are nevoie.
Asa ca, mult succes la punerea verzei pentru gustoasele sarmale de Craciun!