Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum se pune varza murată

Mai e putin pana de Sfantul Dumitru (26 octombrie), cea mai buna zi din an pentru a pune varza la acrit si pietele sunt deja pline de "troiene" de varza proaspata, numai buna de pus pentru la iarna. Varza este regina incontestabilă printre legumele cu proprietăţi benefice organismului cu multiple calităţi nutritionale si terapeutice.

Cum se pune varza murată

23 Octombrie 2020, 07:56


Se stie ca orice legumă este de preferat a se consuma în stare crudă însă varza este la fel de bună şi după conservare.
Iată rețeta de varza murată, culeasă din cartea de bucate a lui Radu Anton Roman, "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti".

  • In primul rand, se aleg verzele ce urmeaza sa fie puse la murat, acestea trebuie sa aiba foile nu foarte groase si sa nu fie cu mult mai mari de-o palma.
  • Se ia un butoi in care sa incapa in jur de 20-25 de verze si se spala bine. Pe fundul butoiului se pune un strat de sare grunjoasa, foi de varza, cimbru, marar, boabe de porumb si cateva felii de gutui.
  • Verzele se curata de primele frunze si li se scobeste coceanul. Apoi, se aseaza in straturi bine indesate, cu coceanul in sus. Pe fiecare strat de varza se presara sare grunjoasa, radacini de hrean, marar, porumb si cimbru, piper, felii de gutuie.
  • Procesul se repeta, pana se umple butoiul. De asemenea, nu uitati ca printre verze se mai pot pune si foi de varza gata tocate, numai bune pentru a face o mancare de varza calita la iarna.
  • Ultimul strat din butoi trebuie sa fie unul generos de sare, dupa care se potriveste bine capacul.
  • Dupa 24 de ore, daca varza nu a lasat apa cat sa o acopere, se mai adauga apa fiarta si racita, pana cand varza e acoperita in totalitate.

Atentie! Verzele trebuie sa ramana tot timpul sub apa, asa ca peste varza se mai pot pune niste teascuri si o piatra grea.

Odata la 3 zile se pitroceste (se sufla aer in butoi cu ajutorul unei tevi sau al unui furtun), pana cand se acreste.

Dupa trei saptamani, varza ar trebui sa fie indeajuns de acra pentru a putea fi folosita la sarmale si alte preparate.

Stiati că varza, atât crudă, cât şi murată, este bogată în vitamine, mai ales în vitamina C, provitamina A, complexul B, şi E, vit. U (vitamină anti-ulceroasă), dar şi în fibre vegetale, iar gama de minerale este formată din calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf?

Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei murate proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare.

De-a lungul vremii, varza murată a fost un aliment nelipsit din călătoriile de lungă durată, deoarece ajuta echipajul să nu se îmbolnăvească de scorbut, o boală teribilă cauzată de o deficienţă de vitamina C. S-a constatat că o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care o persoană are nevoie.

Asa ca, mult succes la punerea verzei pentru gustoasele sarmale de Craciun!

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă