Ascultă Radio Antena Satelor Live

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient principal anghinarea.

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Foto: Pixabay

Articol de Simona Lazăr, 27 Ianuarie 2024, 06:48

As fi putut sa aleg, pentru saptamana aceasta, oricare dintre retetele prezentate de o Maria Maurer sau alte vrednice matroane ale veacurilor trecute, am hotarat insa sa va redau mai departe trei dintre retetele publicate de confratele si inaintasul meu Constantin Bacalbasa, jurnalistul autor de carti de bucate, caruia ii datorez intalnirea cu (sublima) "Dictatura gastronomica".

Si cum stiu despre Bacalbasa ca, la vremea cand isi scria cartea, era la drastic regim, incerc sa mi-l imaginez gustand bucatele ce urmeaza.

1. Anghinare cu sos alb. "Curata bine anghinarea taindu-i coada, scotandu-i foile vestede si taind varfurile celorlalte. Spal-o cu apa rece. Acopera anghinarea cu apa in clocot, pune putina sare si lasa sa fiarba o jumatate de ora. Daca foile se rup usor, anghinarea e fiarta, daca se tin de leguma, mai fierbe. Cand e fiarta, scoate-o din apa, scutur-o de apa. In apa in care a fiert fa un sos alb, adaugand jumatate din cantitatea de lapte sau bulion de legume."

2. Anghinare cu sos remoulade. "Fierbi legumele cum se spune mai sus, apoi le servesti cu sosul urmator: Toaca si piseaza un pumn de macris si de marar. Cand piureaua a ajuns fina de tot, arunca in piulita un galbenus rascopt, un alt galbenus crud, o bucata de miez de paine muiat in lapte si stors apoi. Piseaza, mai departe, repede, turnand, cu putinul, untdelemn, sare si zeama de lamaie. Sosul trebuie sa fie foarte des."

3. Anghinare cu rosii. "Ia anghinarii de cele mici, scoate aproape pe jumatate foile si taie pe jumatate pe celelalte. Pune apoi anghinariile in unt rumenit, taiat cu apa fierbinte sau bulion de legume. Sa palpaie pe foc timp de un ceas si jumatate, priveghind ca sa ramana intregi. Adauga sare si, pentru ca sosul sa fie legat, pune si piurea de patlagele rosii."

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei