Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului are ca moment culminant sfințirea apei și transformarea ei în agheasmă.

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 06 Ianuarie 2024, 08:42

Aceasta este folosita ritualic pentru tamaduirea bolilor si pentru protejarea oamenilor sau a gospodariei impotriva pericolelor si a duhurilor rele. Iar pentru ca minunea savarsita de Boboteaza prin sfintirea apei se rasfrange asupra intregii naturi (toate paraurile si raurile, izvoarele si fantanile raman sfintite timp de doua sau sase saptamani), crestinii se curata fizic si sufleteste pentru a primi cu folos darul lui Dumnezeu.

In ziua de Boboteaza, cand inmoaie preotul crucea in apa, se spune ca toti dracii ies din ape si o iau la fuga. Din aceasta cauza e bine sa nu lasi haine agatate afara pe sarma, ca sa nu se ascunda sub ele. Cand preotul intra in casele oamenilor cu apa sfintita, exista obiceiul de a pune pe cruce un fuior de canepa, ce intruchipeaza barba lui Hristos. Dupa ceva timp, fire din acest fuior se vor lega de plasele de pescuit ca sa se umple de peste. In alte zone, femeile pregatesc doua paini sau doua turte: una mai mare si una mai mica. Cea mare o ofera preotului, iar pe cea mai mica, rupta in bucati, o dau vitelor, ca sa fie ferite de pericole.

Cum se face Painea de Boboteaza?

Ai trebuinta de: un kg faina, 25 g drojdie, un ou, zahar, sare, lapte, ulei, mac, susan.
Drojdia se dizolva in putin lapte cald amestecat cu o lingura de zahar. Se pune faina intr-un vas si se face o adancitura in mijlocul ei. Se adauga laptele amestecat cu drojdie, oul si un praf de sare. Se framanta un aluat potrivit de tare, adaugand cat lapte este nevoie. Se lasa aluatul la crescut, apoi se asaza in tavi unse cu ulei. Se mai lasa sa creasca inca un sfert de ora, se unge fiecare paine cu ou si se coace. Se poate presara deasupra mac sau susan.

Un text de Simona Lazăr

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion