Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului are ca moment culminant sfințirea apei și transformarea ei în agheasmă.

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 06 Ianuarie 2024, 08:42

Aceasta este folosita ritualic pentru tamaduirea bolilor si pentru protejarea oamenilor sau a gospodariei impotriva pericolelor si a duhurilor rele. Iar pentru ca minunea savarsita de Boboteaza prin sfintirea apei se rasfrange asupra intregii naturi (toate paraurile si raurile, izvoarele si fantanile raman sfintite timp de doua sau sase saptamani), crestinii se curata fizic si sufleteste pentru a primi cu folos darul lui Dumnezeu.

In ziua de Boboteaza, cand inmoaie preotul crucea in apa, se spune ca toti dracii ies din ape si o iau la fuga. Din aceasta cauza e bine sa nu lasi haine agatate afara pe sarma, ca sa nu se ascunda sub ele. Cand preotul intra in casele oamenilor cu apa sfintita, exista obiceiul de a pune pe cruce un fuior de canepa, ce intruchipeaza barba lui Hristos. Dupa ceva timp, fire din acest fuior se vor lega de plasele de pescuit ca sa se umple de peste. In alte zone, femeile pregatesc doua paini sau doua turte: una mai mare si una mai mica. Cea mare o ofera preotului, iar pe cea mai mica, rupta in bucati, o dau vitelor, ca sa fie ferite de pericole.

Cum se face Painea de Boboteaza?

Ai trebuinta de: un kg faina, 25 g drojdie, un ou, zahar, sare, lapte, ulei, mac, susan.
Drojdia se dizolva in putin lapte cald amestecat cu o lingura de zahar. Se pune faina intr-un vas si se face o adancitura in mijlocul ei. Se adauga laptele amestecat cu drojdie, oul si un praf de sare. Se framanta un aluat potrivit de tare, adaugand cat lapte este nevoie. Se lasa aluatul la crescut, apoi se asaza in tavi unse cu ulei. Se mai lasa sa creasca inca un sfert de ora, se unge fiecare paine cu ou si se coace. Se poate presara deasupra mac sau susan.

Un text de Simona Lazăr

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști