Ascultă Radio Antena Satelor Live

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele de munte din Europa (Alpi, Carpati), Asia si America de Nord. Speciile de coacaz au fost introduse destul de tarziu in cultura, sfarsitul sec XV; in Evul Mediu era cultivat doar in gradinilie manastirilor.

Despre cultura coacăzului

23 Noiembrie 2020, 18:42

Dintre numeroasele specii de coacaz, doar coacazul negru – Ribes nigrum- coacazul rosu – Ribes rubrum – si cel alb – Ribes niveum- au valoare comerciala.

Coacazul in Austria este cunoscut sub numele de Ribise; in Franta coacazul negru se numeste „Cassis”, denumire ce vine de la buchetul vinului care aminteste de acest fruct (ex. Cabernet Sauvignon); In Germania si-a primit denumirea dupa ziua Sf Stefan.

Are cerinţe moderate faţă de factorii de mediu, motiv pentru care poate reprezenta o bună alegere pentru cei care vor să investească în domeniul agricol. Coacăzul este unul dintre arbuștii care se înmulțesc ușor, intră repede pe rod, iar fructele obținute au multiple beneficii pentru organism, aducand profitabilitate cultivatorilor In primii 2-3 ani de la plantare, arbustul de coacaz produce o cantitate mica de fructe, insa, dupa aceasta perioada, arbustul atinge potentialul biologic optim, capabil sa dea productii de 5-8 tone/ha.

Coacazele reprezinta o importanta sursa de elemente nutritiv-terapeutuce, avand continut ridicat de: zaharuri, acizi organici, sodiu, potasiu, calciu, fier, fibre alimentare si vitamine ( A, D, C, B6, B12).

Coacazul este un arbust cu o crestere erecta, ce formeaza 15-25 de tulpini, inalte de 1-1,5 m. In sol, dezvolta un sistem radicular puternic ramificat, pe adancimea de 15-50 cm. Dezvoltarea superficiala a sistemului radicular impune efectuarea lucrarilor de intretinere cu grija, pentru a nu vatama radacinile. Tulpinile cresc viguros in primii ani, apoi intensitatea de crestere se reduce. Ramurile tinere sunt fin pubescente, prevazute cu glande mici, ce emana un miros intens, specific.. Arbustul infloreste in aprilie-mai, iar fructele se matureaza in luna iulie. Polenizarea este realizata de insecte (entomofila).

Cerintele fata de clima si sol

Coacazul suporta bine semi-umbra, dar potentialul sau biologic se manifesta in conditii de lumina deplina.

Cele mai bune rezultate se obtin in zonele unde temperatura medie anuala este cuprinsa intre 7,5 si 8,5℃. In timpul repausului vegetativ, rezista pana la temperaturi de -28℃.

Arbustul este pretentios fata de apa si necesita minim 700 mm precipitatii/an.

Solul preferat de coacaz trebuie sa fie fertil, profund, cu o textura argiloasa si sa dreneze bine apa.

Se aleg terenuri conform cerintelor pedo-climatice ale arbustului. Parcela aleasa trebuie sa fie amplasata la o distanta fata de drumurile intens circulate si la cativa km fata de poluantii industriali. Panta terenului nu trebuie sa depaseasca 10-15%.

Cele mai bune premergatoare pentru coacaz sunt plantele leguminoase anuale sau perene (mazare, fasole, trifoi, lucerna), precum si unele plante tehnice (rapita, mustar, Tagetes sp.). Terenul se va pregati cu minim 60 zile inainte de plantare.

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă
Plantarea, fertilizarea și recoltarea murelor
ABC-ul micului fermier 19 Noiembrie 2020, 18:28

Plantarea, fertilizarea și recoltarea murelor

Plantarea In functie de zona de cultura se alege momentul plantarii, soiul si particularitatile de pregatire a terenului....

Plantarea, fertilizarea și recoltarea murelor