Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrarea fructelor în stare proaspată II

Păstrarea fructelor în stare proaspată II
Foto: LogaWiggler, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 23 Ianuarie 2024, 13:18

Azi continuam sa vorbim despre pastrarea fructelor in stare proaspata la nivelul gospodariilor/fermelor.

Gutuile se vor recolta numai dupa ce puful de pe ele a cazut ( în popor se spune că cele mai bune gutui se recoltează după Sfântul Dumitru); se aseaza in lazi de lemn si se vor pastra in depozite frigorifice, cu temp de 0 gr C si umidit. 90%, circa 3-4 luni. In pivnite, pot fi pastrate 2 luni, cu temp.1-2 gr.C.

Perele – se recolteaza cd ajung la maturitate pentru valorificare imediata, si mai devreme, cd culoarea este verde-galbui pentru depozitare. Deoarece coaja perelor este mai subtire decat cea a merelor, vatamarea si deprecierea se face mai usor, de aceea este bine sa fie asezate dupa recoltare in ladite prevazute cu cofraje de plastic si se vor lasa peste noapte afara, pt pre-racire. Temp. de pastrare este de -1gr.C, iar umidit aerului de 90% , timp de 3-4 luni. Saptamanal se face trierea lor (verificarea și eliminarea celor stricate pentru a preveni îmbolnăvirea celorlalte).

Prunele - se recolteaza pt comercializare, inainte de grd de maturare; pentru pastrare in depozite se aseaza in ladite, la temp de 0 gr.C si umidit 90%, max 2luni.

Recoltarea nucilor se realizează în funcție de modul de valorificare: la începutul toamnei,când coaja verde a crăpat și se despinde ușor de pe nucă, iar miezul are o culoare galbenă.

- Pentru dulceața de nuci verzi, recoltarea se face când fructele au 1,5-2,0 cm în diamentru;

- Pentru lichior, nucile se recoltează înainte de întărirea endocarpului.

- Pentru sămânță, nucile se recoltează când epicarpul crapă.

Recoltarea nucilor se poate realiza manual sau mecanizat, cu vibratoare speciale care scutură fiecare șarpantă. Adunatul nucilor se face manual sau mecanizat.

Inainte de depozitare, se vor lasa intinse la soare cateva zile pt a se usca bine.

Nucile se pastreaza in coaja, in lazi de lemn, saci de panza/hartie, pt a evita mucegairea, la temp.de 0-3 gr.C si umidit 75%, pana la 1an jumate. Se pot comercializa in coaja sau numai miezul.

Stiati ca: Nucile sunt un aliment sănătos, fiind potrivite atât pentru gustările de peste zi, cât şi în salate, preparate de patiserie si traditional in coliva.. Cu un conţinut bogat de acid folic, vitaminele A, C, E, K, colină, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, proteine, fibre, acizi graşi Omega 3 şi 6, nucile sunt unele dintre cele mai nutritive alimente.

Strugurii de masa - se recolteaza cu grija pt a nu distruge stratul de pruina, cu rol imp in pastrare. Se aseaza in ladite si se depoziteaza in camera frigorifice la temp.de 0 gr.C si umidit. 95%. Se pot pastra 5-6 luni. Mare atentie la trecerea brusca de la temp de pastrare, la cea din magazine, care daca nu e facuta treptat, duce la deprecierea strugurilor.

Mușcatele, florile de la fereastră
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:46

Mușcatele, florile de la fereastră

Mușcatele, cele mai raspândite plante decorative din lume, sunt originare din Africa de Sud, cu o perioadă de...

Mușcatele, florile de la fereastră
Importanța măsurilor de igienă culturală
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:25

Importanța măsurilor de igienă culturală

Măsurile de igienă a culturilor au rolul de a asigura eficacitatea tratamentelor fitosanitare, de a împiedica...

Importanța măsurilor de igienă culturală
Tratamentele fitosanitare în viticultură
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:14

Tratamentele fitosanitare în viticultură

Vița de vie (Vitis vinifera) este una dintre plantele cu tradiție din țara noastră. Se cultivă în toate regiunile țării...

Tratamentele fitosanitare în viticultură
Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 13:09

Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi

Numărul de agenți patogeni care afectează sănătatea și productivitatea pomilor este foarte mare. Virusuri, bacterii, ciuperci...

Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi
Lucrări în grădină în luna februarie
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:41

Lucrări în grădină în luna februarie

Primăvara bate la ușă, așa că în luna februarie începe munca de grădinărit. Odată cu dezghețarea solului, grădina...

Lucrări în grădină în luna februarie
Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:29

Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor

Floarea lunii februarie este Irisul (Stânjenelul) - Iris germanica din Familia Iridaceae, adesea...

Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor
Sfaturi privind cultivarea trandafirilor
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:20

Sfaturi privind cultivarea trandafirilor

Trandafirii sunt plante arbustive, florifere, ce fac parte din genul Rosa, familia Rosaceae. Se cunosc peste 200 de specii de...

Sfaturi privind cultivarea trandafirilor
Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:04

Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie

Chiar dacă este o lună de trecere între iarnă și primăvară, pentru fermieri nici această lună nu este una de odihnă,...

Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie