Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pastrarea proaspătă a legumelor în gospodării și ferme II

Usturoiul – se pastreaza in locuri uscate, reci si intunecoase. Temperatura optimă de pastrare este de 2-3 gr. C. Se va evita inghetarea deoarece se va deprecia foarte mult. Lumina si caldura favorizeaza inverzirea usturoiului si pierderea calitatii.

Pastrarea proaspătă a legumelor în gospodării și ferme II

28 Octombrie 2020, 09:41

Ardeii grasi, ardeiul Kapia, gogosarii se culeg toamna inainte de a fi atinsi de bruma; se aleg numai cei nevatamati si se pot pastra in lazi de lemn in pivnite, depozite, la temp de 2-3 gr.C si umidit. 85-90 %, pana la 2 luni. Se mai pot conserva prin congelare, saramura sau in otet. Din ardeii iuti prin macinare, se obtine boiaua de ardei iute, foarte bogata in vit C si A.

Castravetii – se pot pastra in frigider, la temp de 2-3 gr. C si umidit. 90 %, 2 sapt. Se mai pot conserva prin murare in saramura sau in otet.

Rosiile – se recolteaza cele parguite, se infasoara in hartie si se pastreaza la frigider, la temp de 2-3 gr.C, 2-3 sapt. Se pot conserva in suc de rosii, bullion, pasta de tomate; se mai pot aseza in borcane de sticla: un strat de rosii mici, unul de frunze de vita de vie si altul de sare, repetandu-se pana se umple borcanul.

Cele verzi, gogonelele se pot conserva prin murare in saramura.

Varza – in cantitati mari se poate pastra in silozuri sau santuri la temp scazute; in cantitati mici se va smulge cu radacina cu tot, se leaga frunzele peste capatana, apoi se agata in beciuri, pivnite, boxe cu capatana in jos, fara sa se atinga unele de altele. Se mai poate conserva prin murare in saramura.

Conopida – pentru iarna se va smulge conopida cu radacina cu tot, se leaga frunzele peste capatana, apoi se agata in beciuri, pivnite, boxe, la fel ca si varza , fara sa se atinga unele de altele. Se mai poate conserva prin saramura sau in otet.

Ridichile – cele de luna se pot pastra, daca nu li se rup frunzulitele, in frigider, max 1 sapt.de la recoltare. Ridichile negre insa se vor ingropa in lazi cu nisip sau in santuri si se pot pastra pana primavara tarziu.

Gulia – pentru iarna se smulg guliile cu radacina cu tot, frunzele se leaga peste capatana si se agata in pivnite, beciuri, boxe, rezistand cca 2 luni de la recoltare.

Hreanul – se pastreaza ingropat in nisip ca celalate radacinoase, in lazi sau santuri. Se poate conserva in otet (se rade, se pune la borcan si se toarna deasupra otet in care s-a diluat putina sare; se poate combina si cu sfecla rosie rasa.

Sfecla rosie – se aseaza in nisip sau in santuri si se poate pastra pana primavara tarziu. Se mai poate conserva prin murare in saramura sau in otet.

Telina – se pastreaza ingropata in lazi cu nisip in beciuri, pivnite, boxe sau in santuri; la temp de 2-3 gr C pana primavara tarziu. Se mai poate conserva prin murare in saramura.

Fasolea verde - se pastreaza 2-3 zile de la recoltare in frigider, la temp de 3-4 gr C. Se mai poate conserva prin congelare sau pasteurizare.

Fasolea uscata/boabesi lintea - se pastreaza in pungi, in locuri uscate, timp de 1-2 ani de la recoltare.

Mazarea nu poate fi pastrata in stare proaspata, in frigider, decat 1-2 zile de la recoltare; se poate conserva f bine prin congelare sau pasteurizare.

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă