Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plantarea arbuștilor fructiferi în octombrie - II

Plantarea arbuștilor fructiferi în octombrie - II
Foto: Frauke Riether, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 01 Noiembrie 2024, 10:23

Coacăzul

Epoca optimă de plantare este cuprinsă între sfârșitul lunii octombrie și prima decadă a lunii noiembrie, dar, desigur se poate planta și primăvara.

Coacăzul are cerinţe moderate faţă de factorii de mediu, se înmulțeste ușor, intră repede pe rod, iar fructele obținute au multiple beneficii pentru organism, motiv pentru care reprezintă o bună alegere pentru cei care vor să investească în domeniul agricol, aducând profitabilitate cultivatorilor. Coacăzele reprezintă o importantă sursă de: zaharuri, acizi organici, sodiu, potasiu, calciu, fier, fibre alimentare și vitamine ( A, D, C, B6, B12).

Dintre numeroasele specii de coacăz, doar coacăzul negru (Ribes nigrum) coacăzul roșu (Ribes rubrum) și cel alb (Ribes niveum) au valoare comercială.

Plantarea

Cele mai bune premergătoare pentru coacăz sunt plantele leguminoase anuale sau perene (mazăre, fasole, trifoi, lucernă) precum și unele plante tehnice (rapiță, muștar).

Terenul se va pregăti cu minim 60 zile înainte de plantare. Solul trebuie să fie fertil, profund, cu o textura argiloasă și să dreneze bine apa.

Se recomandă următoarea schemă de plantare: 3 m distanță între rânduri și 1 m distanță între plante, pe rând.

Înainte de plantare, se fasonează și se mocirlește materialul săditor; se scurtează rădăcinile sănătoase, în cazul în care sunt prea lungi și se elimină părțile rupte sau uscate. Mocirlirea rădăcinilor este benefică pentru vindecarea rănilor, hidratare, nutriție formarea unor noi rădăcini.

Plantarea propriu-zisă începe cu pichetarea și efectuarea gropilor de plantare; planta se poziționează astfel încât 5-10 cm din tulpină să fie acoperită de pământ. După efectuarea plantării, se tasează pământul din jurul arbustului pentru un contact cât mai bun între pământ și rădăcini.

Lucrările de îngrijire

Tăierile de formare - acestea trebuie să creeze o tufă ce poate să rodească încă din anul al treilea.

Coacăzul emite în fiecare an lăstari din zona coletului, iar cele mai mari cantități de fructe se obțin de pe ramurile de anul 2 și 3.

Tăierile din anii următori trebuie să aerisească și să reîntinerească tufa.

Se pot efectua fertilizări foliare și radiculare.

Igiena culturală este una din măsurile de prevenire a bolilor și dăunătorilor. Aceasta constă în tăierea, strângerea și arderea tulpinilor și lăstarilor uscați sau afectați de boli și dăunători; se realizează în perioada de repaus vegetativ (iarna). Pentru a ușura realizarea lucrărilor de întreținere și recoltare, se recomandă palisarea plantației de coacăz.

Recoltarea

Coacăzele se recoltează când fructele din vârful ciorchinilor sunt în faza de pârgă. Fructele se maturează în mod eșalonat, de la baza ciorchinelui, spre vârf. Recoltarea se realizează pe timp răcoros și uscat și fructele se depozitează imediat în ambalaje. Se recomandă utilizarea ambalajelor mici, pentru ca fructele să nu fie vătămate (max. 5 kg).

Coacăzele culese la momentul optim se pot depozita în încăperi răcoroase timp de 10 zile.

În depozite cu atmosferă controlată, fructele se pot păstra timp de 35 de zile.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece