Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plantarea pomilor fructiferi - I

Plantarea pomilor fructiferi - I
Foto: Tung Lam, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 18 Septembrie 2024, 12:11

Toamna este perioada ideală pentru plantarea pomilor și arbuștilor fructiferi, după căderea frunzelor și înaintea venirii primului val de îngheț.

Se recomandă să se planteze toamna pentru ca pomii au timp să își dezvolte rădăcinile, lemnul are timp să se matureze, să acumuleze substanțe de rezervă în ramuri pentru a suporta gerul iernii viitoare. Primăvara, lăstarii acestor pomi plantați din toamnă vor crește mai mari decât în cazul pomilor plantați primăvara.

Perioada optimă pentru plantare toamna este după căderea frunzelor, după 15 octombrie. Dată limită: până la venirea primul val de îngheț.

Alegerea locului potrivit

Este de preferat că solul pentru plantat să fie cât mai bogat în susbstante minerale, să fie ușor de udat și de săpat. Cele mai fertile soluri sunt cernoziomurile, bogate în humus, dar și solurile brun-roșcate de pădure. Solul trebuie să nu fie predispus să rețină apă, deoarece rădăcina pomului poate putrezi.

Locul ales trebuie să nu fie prea umbrit. Oricum, fiecare pom fructifer are cerințe specifice în privința mediului de creștere. De exemplu, prunul și vișinul agreează locurile mai umbrite, dar caisul, piersicul și cireșul preferă mai mult soarele.

Fertilizarea

Pomii tineri au mare nevoie de substanțe minerale că să se dezvolte; astfel, se împrăștie uniform gunoi de grajd, amestecat cu puțină sare potasică și superfosfat în locurile unde se dorește plantarea pomilor.

Săparea gropilor

Este recomandat că gropile de plantare să fie săpate cu câteva săptămâni înaintea plantării. Astfel, locul se sterilizează, iar riscul că puieții să fie atacați de boli sau dăunători este redus, se activează microflora din sol și pământul se aerează. Pentru plantarea pomilor toamna, se pot săpa gropile încă din luna august.

Gropile trebuie să aibă o adâncime cuprinsă între 60-80 cm și o lățime de 1-1,5 metri, pentru ca rădăcinile pomilor să aibă suficient loc să se prindă și să se dezvolte ulterior.

Fasonarea rădăcinilor

Are rolul de a împrospăta rădăcinile mai groase de 4 mm și de a încuraja creșterea. Rădăcinile de schelet, mai groase, sunt cele responsabile de prinderea pomilor, așa că acestea trebuie să fie cât mai lungi, dacă nu sunt rănite. În cazul rădăcinilor de schelet care prezintă răni, fasonarea se face deasupra acestora, scurtând rădăcina rănită. Rădăcinile subțiri pot fi scurtate până la 1-2 cm, iar cele uscate pot fi tăiate de la bază, pentru a stimula creșterea.

Mocirlirea rădăcinilor

Se scufundă rădăcinile pomilor, în mod repetat, într-un amestec format din pământ mărunțit, compost și apă. Acest amestec are rolul de a stimula vindecarea rănilor și creșterea noilor rădăcini, în locul celor care au fost fasonate.

De asemenea, se asigură umiditatea necesară rădăcinilor în momentul plantării și ajută la o mai bună aderare a acestora la sol.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece