Ascultă Radio Antena Satelor Live

Recoltarea fructelor

Recoltarea fructelor
Foto: Lumix2004, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 26 Ianuarie 2024, 12:49

Fructele se recolteaza cand ajung la maturitate;se deosebesc 2 feluri de maturitati:

  • Maturitate de recoltare sau de cules, care permite fructelor culese sa-si desavarseasca coacerea, capatand culoarea, gustul si aroma specifica, iar pe de alta parte face posibil transportul lor, fara ca acestea sa se strice.
  • Maturitate de consum sau tehnica este starea de dezvoltare maxima a gustului si aromei, cand fructele sunt bune pt consum sau pt prelucrare.

Maturitatea fructelor se apreciaza dupa mai multe insusiri, dintre care cele mai imp sunt:

  • Culoare, gust si aroma; intensitatea pruinei,
  • Innegrirea semintelor, desprinderea usoara de pe ramura (pentru samburoase, mai ales).

Dupa cules, merele, perele, gutuile si piersicile isi desavarsesc maturitatea in depozit ( in timpul pastrarii), in timp ce caisele, prunele, ciresele, visinele trebuie culese aproape coapte, cu 2-3 zile inainte de maturitatea de consum.

Pentru prelucrare, fructele se culeg dupa tipul de preparat procesat: pt compoturi, se culeg cu 2-3 zile inainte de a se inmuia, pt gemuri si marmelade, in momentul cand incep a se inmuia, iar pentru rachiuri cand sunt bine coapte.

Indiferent de specie sau epoca de coacere, recoltarea fructelor trebuie inceputa dimineata devreme. Culesul, ca si sortarea si ambalarea sunt operatii delicate, hotaratoare pt calitatea fructelor.

In majoritatea cazurilor se face manual, si numai in cazuri speciale prin scuturare sau mecanizat.

Cu exceptia zmeurii si a murelor care se culeg fara codita, toate celelalte se culeg cu codita. Fructele mici si cu codite lungi, cum sunt ciresele, visinele si unele soiuri de prune se apuca de codite cat mai aproape de ramura si se detaseaza printr-o miscare de rasucire si tragere intr-o parte, fara ca ramurile roditoare, mai ales ramurile buchet, sa se rupa.

Caisele si piersicile, avand codite foarte scurte, se apuca cu 4 degete si se rasucesc usor, pana se desprind de ramura.

La fel se procedeaza si cu merele si cu perele care au codita scurta la care insa miscarea de rasucire se imbina si cu o ridicarea frucului in sus sau tragerea lui intr-o parte.

Merele si perele cu codite lungi se apuca cu toata palma si se ridica si rasucesc..

Culesul fructelor incepe intotdeauna cu cele din varful pomului, apoi din exteriorul coroanei si apoi cele din interior.

Capsunii si fragii se apuca de codita si se culeg cu acestea, fara sa se atinga fructul.

La toate speciile de pomi este bine ca fructele sa fie culese in 2-3 etape, pe masura ce ele ajung la culoarea, marimea si insusirile specifice; se stie sigur ca fructele isi sporesc calitatile in intervalul parga-maturare de consum.

Mușcatele, florile de la fereastră
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:46

Mușcatele, florile de la fereastră

Mușcatele, cele mai raspândite plante decorative din lume, sunt originare din Africa de Sud, cu o perioadă de...

Mușcatele, florile de la fereastră
Importanța măsurilor de igienă culturală
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:25

Importanța măsurilor de igienă culturală

Măsurile de igienă a culturilor au rolul de a asigura eficacitatea tratamentelor fitosanitare, de a împiedica...

Importanța măsurilor de igienă culturală
Tratamentele fitosanitare în viticultură
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:14

Tratamentele fitosanitare în viticultură

Vița de vie (Vitis vinifera) este una dintre plantele cu tradiție din țara noastră. Se cultivă în toate regiunile țării...

Tratamentele fitosanitare în viticultură
Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 13:09

Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi

Numărul de agenți patogeni care afectează sănătatea și productivitatea pomilor este foarte mare. Virusuri, bacterii, ciuperci...

Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi
Lucrări în grădină în luna februarie
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:41

Lucrări în grădină în luna februarie

Primăvara bate la ușă, așa că în luna februarie începe munca de grădinărit. Odată cu dezghețarea solului, grădina...

Lucrări în grădină în luna februarie
Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:29

Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor

Floarea lunii februarie este Irisul (Stânjenelul) - Iris germanica din Familia Iridaceae, adesea...

Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor
Sfaturi privind cultivarea trandafirilor
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:20

Sfaturi privind cultivarea trandafirilor

Trandafirii sunt plante arbustive, florifere, ce fac parte din genul Rosa, familia Rosaceae. Se cunosc peste 200 de specii de...

Sfaturi privind cultivarea trandafirilor
Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:04

Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie

Chiar dacă este o lună de trecere între iarnă și primăvară, pentru fermieri nici această lună nu este una de odihnă,...

Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie