Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sfaturi pentru păstrarea legumelor - I

Sfaturi pentru păstrarea legumelor - I
Foto: Lubos Houska, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 26 Ianuarie 2024, 11:49

Astăzi vă prezentăm câteva principii generale despre păstrarea legumelor în stare proaspătă la nivelul gospodăriilor/fermelor.

Cel mai uşor se păstrează cartofii, varza albă-roșie, conopida, ceapa, usturoiul, prazul, țelina, sfecla rosie, rădăcinoasele.

Contează foarte mult ca sortarea lor să fie atent făcută; se aleg numai cele sănătoase, care nu prezintă urme de vătămare sau pete; să provină din loturi ce nu au fost tratate chimic. Se vor curața de pământ și se vor lăsa peste noapte afară pentru pre-răcire.

Depozitarea trebuie să se facă în spaţii potrivite: beciuri, pivnițe, șanțuri, silozuri, depozite.

Șanturile pentru păstrarea legumelor pot avea adâncimea de 50-100 cm iar lățimea de 100-150 cm. Lungimea acestora este determinata de cantitatea de legume ce urmeaza a fi depozitată. Pe fundul șantului se pune un strat de nisip; deasupra se așează un strat de paie, apoi se acopera cu pamant.

Rădăcinoasele se curăță de pământ și frunze, iar cotorul rămas după ruperea frunzelor, se va răsuci puțin. Se vor aseza în lăzi cu nisip sau în șanturi cu varful în jos, fără a se atinge între ele; se așează un rând de nisip pe fundul lăzilor sau șanțurilor, apoi un rând de legume, se presară peste ele un alt strat de nisip, apoi se continuă cu un alt strat de legume.

Cartofii, ceapa, usturoiul se pun în lăzi de lemn. Pentru ceapă și usturoi se mai practică și împletirea cozilor formând funii, care apoi se atârnă în poduri sau beciuri.

Este foarte important ca temperatura de păstrare să nu fie mai scăzută de 2-3 grade C, în nicun caz sub 0 grade, altfel vor ingheta si se vor deprecia. Daca temperatura va fi mai mare de 2-3 grade C, atunci legumele vor încolți, vor înverzi și vor exista pierderi calitative și cantitative.

Încoltirea și înverzirea sunt favorizate și de lumină, de accea se va evita pătrunderea luminii naturale în depozite.

Cartofii – se păstrează în beciuri, pivnițe, la intuneric, cu temperaturi de 2-3 grade C, cca. 3-4 luni. Pentru o perioadă mai mare de timp se recomandă depozitarea în șanțuri/silozuri.

Ceapa – se păstrează în lăzi de lemn/plastic în beciuri, pivnițe, la întuneric, cu temperatura de 2-3 gr C; se va evita tempreraturi sub 0 grade C, dar și cele mai mari de 4 grade C pentru a nu favoriza înverzirea. În condiții favorabile, se poate păstra până primavara târziu, fără pierderi importante. Dacă totuși ceapa a înghețat, pentru a se evita stricarea este bine să nu se miște din locul în care se află; în acest mod, dupa dezgheț, va putea fi utilizată.

Arpagicul se păstrează în pungi de hârtie, pânză, în locuri uscate, la temperaturi de 2-3 grade C; se mai poate conserva în oțet.

Prazul se îngroapă pe jumatate în nisip, cu frunzele în sus, se poate păstra până primavara târziu.

Morcovul, pastarnacul, radacina de patrunjel - se pastreaza ca si celelate radacinoase in lazi cu nisip, la tepmeraturi de 1-2 grade C, de toamna pana primavara tarziu. Se mai pot conserva prin congelare sau murare.

Mușcatele, florile de la fereastră
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:46

Mușcatele, florile de la fereastră

Mușcatele, cele mai raspândite plante decorative din lume, sunt originare din Africa de Sud, cu o perioadă de...

Mușcatele, florile de la fereastră
Importanța măsurilor de igienă culturală
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:25

Importanța măsurilor de igienă culturală

Măsurile de igienă a culturilor au rolul de a asigura eficacitatea tratamentelor fitosanitare, de a împiedica...

Importanța măsurilor de igienă culturală
Tratamentele fitosanitare în viticultură
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:14

Tratamentele fitosanitare în viticultură

Vița de vie (Vitis vinifera) este una dintre plantele cu tradiție din țara noastră. Se cultivă în toate regiunile țării...

Tratamentele fitosanitare în viticultură
Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 13:09

Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi

Numărul de agenți patogeni care afectează sănătatea și productivitatea pomilor este foarte mare. Virusuri, bacterii, ciuperci...

Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi
Lucrări în grădină în luna februarie
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:41

Lucrări în grădină în luna februarie

Primăvara bate la ușă, așa că în luna februarie începe munca de grădinărit. Odată cu dezghețarea solului, grădina...

Lucrări în grădină în luna februarie
Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:29

Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor

Floarea lunii februarie este Irisul (Stânjenelul) - Iris germanica din Familia Iridaceae, adesea...

Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor
Sfaturi privind cultivarea trandafirilor
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:20

Sfaturi privind cultivarea trandafirilor

Trandafirii sunt plante arbustive, florifere, ce fac parte din genul Rosa, familia Rosaceae. Se cunosc peste 200 de specii de...

Sfaturi privind cultivarea trandafirilor
Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:04

Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie

Chiar dacă este o lună de trecere între iarnă și primăvară, pentru fermieri nici această lună nu este una de odihnă,...

Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie