Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sfaturi privind păstrarea legumelor - II

Sfaturi privind păstrarea legumelor - II
Foto: ElasticComputeFarm, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 26 Ianuarie 2024, 11:55

Pastrarea legumelor in stare proaspata la nivelul gospodariilor/fermelor este o activitate deosebit de importantă.

Usturoiul – se pastreaza in locuri uscate, reci si intunecoase. Temp optima de pastrare este de 2-3 gr. C. Se va evita inghetarea deoarece se va deprecia f. mult. Lumina si caldura favorizeaza inverzirea usturoiului si pierderea calitatii.

Ardeii grasi, ardeiul Kapia, gogosarii se culeg toamna inainte de a fi atinsi de bruma; se aleg numai cei nevatamati si se pot pastra in lazi de lemn in pivnite, depozite, la temperaturi de 2-3 gr.C si umidit. 85-90 %, pana la 2 luni. Se mai pot conserva prin congelare, saramura sau in otet. Din ardeii iuti prin macinare, se obtine boiaua de ardei iute, foarte bogata in vit C si A.

Castravetii – se pot pastra in frigider, la temperaturi de 2-3 gr. C si umiditate 90 %, 2 sapt. Se mai pot conserva prin murare in saramura sau in otet.

Rosiile – se recolteaza cele parguite, se infasoara in hartie si se pastreaza la frigider, la temperaturi de 2-3 gr.C, 2-3 saptămâni. Se pot conserva in suc de rosii, bullion, pasta de tomate; se mai pot aseza in borcane de sticla: un strat de rosii mici, unul de frunze de vita de vie si altul de sare, repetandu-se pana se umple borcanul.

Cele verzi, gogonelele, se pot conserva prin murare in saramura.

Varza – in cantitati mari se poate pastra in silozuri sau santuri la temp scazute; in cantitati mici se va smulge cu radacina cu tot, se leaga frunzele peste capatana, apoi se agata in beciuri, pivnite, boxe cu capatana in jos, fara sa se atinga unele de altele. Se mai poate conserva prin murare in saramura.

Conopida – pentru iarna se va smulge conopida cu radacina cu tot, se leaga frunzele peste capatana, apoi se agata in beciuri, pivnite, boxe, la fel ca si varza , fara sa se atinga unele de altele. Se mai poate conserva prin saramura sau in otet.

Ridichile – cele de luna se pot pastra, daca nu li se rup frunzulitele, in frigider, max 1 sapt.de la recoltare. Ridichile negre insa se vor ingropa in lazi cu nisip sau in santuri si se pot pastra pana primavara tarziu.

Gulia – pentru iarna se smulg guliile cu radacina cu tot, frunzele se leaga peste capatana si se agata in pivnite, beciuri, boxe, rezistand cca 2 luni de la recoltare.

Hreanul – se pastreaza ingropat in nisip ca celalate radacinoase, in lazi sau santuri. Se poate conserva in otet (se rade, se pune la borcan si se toarna deasupra otet in care s-a diluat putina sare; se poate combina si cu sfecla rosie rasa.

Sfecla rosie – se aseaza in nisip sau in santuri si se poate pastra pana primavara tarziu. Se mai poate conserva prin murare in saramura sau in otet.

Telina se pastreaza ingropata in lazi cu nisip in beciuri, pivnite, boxe sau in santuri; la temp de 2-3 gr C pana primavara tarziu. Se mai poate conserva prin murare in saramura.

Fasolea verde - se pastreaza 2-3 zile de la recoltare in frigider, la temperaturi de 3-4 gr C. Se mai poate conserva prin congelare sau pasteurizare.

Fasolea uscata/boabe si lintea - se pastreaza in pungi, in locuri uscate, timp de 1-2 ani de la recoltare.

Mazarea nu poate fi pastrata in stare proaspata , in frigider, decat 1-2 zile de la recoltare; se poate conserva f bine prin congelare sau pasteurizare.

Mușcatele, florile de la fereastră
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:46

Mușcatele, florile de la fereastră

Mușcatele, cele mai raspândite plante decorative din lume, sunt originare din Africa de Sud, cu o perioadă de...

Mușcatele, florile de la fereastră
Importanța măsurilor de igienă culturală
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:25

Importanța măsurilor de igienă culturală

Măsurile de igienă a culturilor au rolul de a asigura eficacitatea tratamentelor fitosanitare, de a împiedica...

Importanța măsurilor de igienă culturală
Tratamentele fitosanitare în viticultură
ABC-ul micului fermier 20 Februarie 2024, 11:14

Tratamentele fitosanitare în viticultură

Vița de vie (Vitis vinifera) este una dintre plantele cu tradiție din țara noastră. Se cultivă în toate regiunile țării...

Tratamentele fitosanitare în viticultură
Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 13:09

Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi

Numărul de agenți patogeni care afectează sănătatea și productivitatea pomilor este foarte mare. Virusuri, bacterii, ciuperci...

Tratamentele fitosanitare de iarnă la pomii fructiferi
Lucrări în grădină în luna februarie
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:41

Lucrări în grădină în luna februarie

Primăvara bate la ușă, așa că în luna februarie începe munca de grădinărit. Odată cu dezghețarea solului, grădina...

Lucrări în grădină în luna februarie
Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:29

Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor

Floarea lunii februarie este Irisul (Stânjenelul) - Iris germanica din Familia Iridaceae, adesea...

Sfaturi privind cultivarea stânjeneilor
Sfaturi privind cultivarea trandafirilor
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:20

Sfaturi privind cultivarea trandafirilor

Trandafirii sunt plante arbustive, florifere, ce fac parte din genul Rosa, familia Rosaceae. Se cunosc peste 200 de specii de...

Sfaturi privind cultivarea trandafirilor
Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie
ABC-ul micului fermier 19 Februarie 2024, 12:04

Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie

Chiar dacă este o lună de trecere între iarnă și primăvară, pentru fermieri nici această lună nu este una de odihnă,...

Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie