Ascultă Radio Antena Satelor Live

Suc de fructe, direct din livadă II

Suc de fructe, direct din livadă II
Foto: Bernadette Wurzinger, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 11:41

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale nutritive, energizante, cu o materie primă relativ ieftină si cu o tehnologie de preparare simplă şi accesibilă. Valorificarea subproduselor rezultate la obtinerea sucurilor naturale din fructe este un alt element stimulativ al eficienţei economice.

Sucul din mure întruneşte multiple calităţi atât senzoriale, în care remarcată e culoarea lui rubinie pe care transmite în cupajare, cât şi structurale, prin aciditatea moderat spre mare, vitaminele şi minerale conţinute.

Potrivit recomandărilor medicale, sucul din mure constituie un excelent întăritor al organismu­lui, fiind şi un bun laxativ.

Materii prime; 1 kg mure asigură extragerea a cca. 600 ml suc.

Ustensile de lucru: storcător sau maşină pentru stors roşii, trei vase din inox, paletă (spumieră) din inox sau emailată, tifon, linguriţă din inox cu coadă lungă.

Mod de preparare. Murele se curăţă de impuri­tăţi, înlăturându-se fructele depreciate şi se pun într-un vas cu multă apă (aceste fructe sunt destul de perisabile, de aceea operaţiunea de spălare tre­buie făcută cu multă atenţie); se scot din apă cu o paletă (spumieră); se aşează într-un vas, schimbându-se apa. Operaţiunea se repetă de 2-3 ori, până când apa în care se spală rămâne limpede. După ce murele au fost spălate, li se scot codiţele (dacă se scot înainte de spălare, mu­rele se pot zdrobi) şi se pun în strecurătoare, care se aşează deasupra unui vas. Se ţine strecurătoarea cu mâna stângă, iar cu dreapta se presează fructele până ce pulpa se zdrobeşte şi trece în vas sub formă de suc.

Se lasă cca. 20 de minute să se limpezească şi se strecoară prin tifon.

Sucul se mai poate obţine cu ajutorul maşinii pentru stors roşii.

În acest caz, după ce murele au fost spălate şi li s-au scos codiţele, se trec prin ma­şină. Sucul obţinut se lasă cca. 20 de minute să se limpezească şi se strecoară prin tifon.

Sucul poate fi consumat ca atare, imediat după ce a fost obţinut sau în amestec cu zahăr şi apă minerală, apă potabilă. De asemenea, se pretează la amestec cu alte sucuri cărora le conferă un gust acrişor şi o culoare plăcută.

Se poate păstra, pentru consum imediat, 4-6 ore în frigider.

Se mai poate păstra timp îndelungat (cca. 12 luni) prin congelare. În acest caz, pentru ca sucul să-şi păstreze culoarea, se adaugă zeamă de lămâie (3 lin­guri la 1 litru de suc) sau vitamina C pulbere (1 linguriţă la 1 litru suc), se amestecă bine, se toarnă în tava pentru obţinut cuburi de gheaţă şi se aşează în congelator.

După congelare, cuburile sunt scoase din tavă şi aşezate în pungă din polietilenă care se păstrează în coşul congelatorului. Se mai poate congela în pahare din polietilenă.

Pentru consum, după congelare, cuburile scoase din congelator se pun în pahare, se adaugă zahăr şi apă minerală. Se mai serveşte în amestec cu alte sucuri.

Sucul se poate păstra timp îndelungat prin pasteurizare.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece