Ascultă Radio Antena Satelor Live

Toamna în agricultură

Toamna în agricultură
Foto: Tapani Hellman, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 18 Septembrie 2024, 11:45

A venit toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului considerabil depus de fermieri, dar este momentul oportun pentru pregătirea noilor recolte. Toamna este un anotimp destul de încărcat pentru agricultori, indiferent dacă vorbim despre culturile din câmp, grădină sau sere solarii.

Lucrări de toamnă în câmp

De regulă, la început de toamnă, când soarele este încă blând, se finalizează recoltarea florii-soarelui, în toate zonele de cultură. La început de septembrie, activitatea agricolă debutează cu semănatul cerealor de toamna: secară, grâu, orz, triticale și orzoaică. Acestea nu se cultivă după mei sau sorg deoarece secătuiesc solul de apă.

Avantajele unui proces de semanare optim este dezvoltarea bună a sistemului radicular al plantelor, rezistență la secetă și frig.

Semănatul de toamnă debutează când temperatura este între 13-15 grade Celsius și trebuie să se încheie până când a temperatura scade la 8-9 grade Celsius. Temperaturile ridicate de toamnă determina tulburări fiziologice ale plantelor.

La mijlocul lunii septembrie, agricultorii sunt preocupați în special de semănatul rapiței.

În noiembrie (Brumar), urmează aratul miriștilor. Astfel, prima săptămână din noiembrie se numește “Săptămâna Miriștei”.

Toamna nu se încheie fără a face pregătirile pentru noul sezon. Astfel, în acest proces este inclusă și fertilizarea. Gunoiul de grajd este un îngrășământ natural, complet, în componența căruia se găsesc toate substanțele necesare creșterii și dezvoltării plantelor; îmbunătățește reținerea apei și favorizează activitatea organismelor utile din sol. Efectul administrării gunoiului de grajd se resimte până în al patrulea an de la aplicare. Cele mai bune recolte se obțin când se utilizează concomitent îngrășăminte organice și minerale. Și nu se lasă nici o porțiune de suprafață agricolă fără a fi curățată de toate resturile vegetale care rămân de la vechile culturi.

Lucrări de toamnă în legumicultură

Chiar dacă numeroase culturi de grădină sunt recoltate la finalul verii, sunt și legume care se recoltează la debutul toamnei. Printre acestea se numără morcovii și cartofii.

Toamna este sezonul în care se înființează culturi noi în solarii sau pot fi semănate legume care au o perioadă scurtă de vegetație, cum sunt: salata, ceapa și ridichile.

La începutul lunii octombrie are loc cultivarea legumelor perene și a ciupercilor. După plantarea legumelor, se pot recolta legumele rădăcinoase cu gust intens, cum este păstârnacul. Pentru că acesta să aibă un gust mai dulce și mai plăcut, se recoltează după debutul înghețului.

Tot în acest sezon, este necesară curățarea serei. Se spală geamurile, pentru a permite luminii să pătrundă în seră; se înlocuiesc cele sparte sau fisurate, înainte de venirea frigului. În cazul în care sera are un sistem automat de irigare și de încălzire, acum este momentul pentru revizia acestor sisteme.

Toamna se curăță ghivecele și recipientele utilizate anterior, precum și containerele și uneltele pentru grădină. Pentru a evita oxidarea uneltelor, acestea se pot unge cu ulei.

Tot în această perioadă se adună toate resturile vegetale, care pot fi utilizate pentru a obține un compost ecologic bun.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece