Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamentele fitosanitare în viticultură

Tratamentele fitosanitare în viticultură
Foto: Hans, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 20 Februarie 2024, 11:14

Vița de vie (Vitis vinifera) este una dintre plantele cu tradiție din țara noastră. Se cultivă în toate regiunile țării și necesită îngrijire pentru a avea o recoltă bogată, întrucât în special anumite soiuri nobile sunt afectate de un număr mare de boli și dăunători. Astfel, este esențial să se respecte măsurile de protecție fitosanitară a culturii de viță de vie.

Diferitele tratamente de prevenire a bolilor viței de vie au o influență semnificativă pentru calitatea plantației de viță de vie.

Efectuarea tratamentelor din perioada de repaus vegetativ (“stropirile de iarnă”) reprezintă o condiție obligatorie. Acestea ajută la menținerea unei stări fitosanitare bune, contribuind la reducerea rezervei biologice a ‘inamicilor” viței de vie.

Spectrul agenților patogeni este variat, atacând toate organele viței de vie. Această rezervă biologică ar putea fi formată din următorii patogeni (cei mai frecvenți):

  • Uncinula necator (produce Făinarea) - iernează sub formă de miceliu în muguri;
  • Plasmopora viticola (produce Mana) - iernează sub formă de spori în frunzele atacate căzute pe sol.

Ciupeci lignicole:

- Esca (Stereum hirsutum) - se află în vasele lemnoase;

- Eutipoza (Eutypa armenicae) - se află în vasele libero-lemnoase.

Dintre dăunătorii a căror rezervă biologică o găsim sub diferite stadii de dezvoltare, menționăm:

  • Molia viței de vie (Lobesia botrana) - ce iernează sub scoarța butucilor sau sub frunzele căzute pe sol;
  • Păianjenii eriophyzi (Eriophyes vitis) - ce iernează între solzii mugurilor;
  • Păianjenul roșu comun (Tetranycus urticae) și Păianjenul brun (Panonychus ulmi) - iernează pe coarde, sub scoarță;
  • Păduchele lânos (Pulvinaria vitis) – iernează, ca femele, pe coardele multianuale de la baza butucului;
  • Păduchele țestos (Parthenolecanium corni) - iernează ca femele pe coardele multianuale de la baza butucului.

Măsuri de prevenire a bolilor lignicole

- se vor elimina coardele și chiar butucii afectați și se vor distruge prin ardere;

- locul rămas în urma scoaterii butucilor infectați se tratează cu var nestins.

Tratamentele fitosanitare ce se execută în perioada repaosului vegetativ până la pornirea în vegetație, se vor face în zilele însorite, fără vânt, cu temperaturi peste 5°C, cu tendința de creștere, respectându-se dozele din instrucțiunile de folosire.

Tratamentul cu zeamă bordeleză sau alte produse cuprice se aplică frecvent, în februarie-martie, după tăieri. Ca insecticid, uleiul horticol se aplică la minim 14 zile după tratamentul cu fungicid. Întotdeauna se aplică întâi fungicidul, apoi uleiul horticol. Se recomandă aplicarea alternativa a produselor cu substanțe active diferite, pentru evitarea apariției rezistenței agenților patogeni la substanțele aplicate. Pentru alegerea produselor și a momentului aplicării se ține cont de cerințele și sensibilitățile fiecărui soi în parte.

Se vor respecta cu strictețe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitatea muncii, de de protecție a mediului, de protecție a albinelor.

Tratamente pentru plantațiile ecologice: unele studii recomandă stropiri cu extract de salvie sau cu extract de floare de salcâm sau cu soluție de lapte cu apă pentru prevenirea atacului de Mană, stropiri care trebuie repetate după ploi puternice. Aceste tratamente bio sunt binevenite, mai ales ca un studiu medical a arătat că consumul de struguri ar putea crește protecția naturală a pielii împotriva razelor ultraviolete.

Un efect favorabil în combaterea bolilor îl au îngrăşămintele organice bine descompuse, deoarece asigură atât o bună dezvoltare a plantelor, cât şi un aport de microorganisme utile în sol.

Toamna în viticultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:53

Toamna în viticultură

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi...

Toamna în viticultură
Toamna în agricultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:45

Toamna în agricultură

A venit  toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului...

Toamna în agricultură
Cum se cultivă pătrunjelul?
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:33

Cum se cultivă pătrunjelul?

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și...

Cum se cultivă pătrunjelul?
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Cum să ne „asortăm” murăturile
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:53

Cum să ne „asortăm” murăturile

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin...

Cum să ne „asortăm” murăturile
Compotul și alte bunătăți din prune
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:49

Compotul și alte bunătăți din prune

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă...

Compotul și alte bunătăți din prune
Suc de fructe, direct din livadă II
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:41

Suc de fructe, direct din livadă II

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale...

Suc de fructe, direct din livadă II
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I