-

Ce se poate face cu găinațul rezultat în fermele de găini

Deseori, găinațul este neglijat, însă, în marile ferme agricole, unde cantitatea ajunge chiar și la câteva tone pe an, este valorificat în mai multe moduri.

De asemenea, știați că specialiștii afirmă că dejecțiile pruduse de păsări sunt o resursă chiar mai prețioasă decât gunoiul de grajd?

În mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud, dar și în zona Moldovei, gunoiul colectat din fermele agricole este fermentat în instalații speciale. Biogazul rezultat alimentează generatoare care produc curent electric în cantitate suficientă pentru a asigura consumul fermei, aflăm de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

O altă parte este folosită pentru alimentarea centralelor termice care produc apă caldă și căldură. Ca urmare, toate cheltuielile fermelor legate de plata energiei electrice și pentru încălzire se diminuează substanțial.

Pe deasupra, a fost rezolvată și problema depozitării gunoiului. Digestatul rezultat în urma fermentării este un foarte bun îngrășământ agricol. Astfel, dintr-un reziduu, gunoiul păsărilor a devenit o materie primă valoroasă.

O altă investiție legată de utilizarea gunoiului dintr-o fermă avicolă există în Vrancea. Acolo, folosindu-se o tehnologie japoneză, găinațul este transformat în îngrășăminte granulate.

Utilajele folosite sunt deosebit de sofisticate și asigură o producție curată 100%. Îngrășământul rezultat este considerat un produs bio. Unele substanțe care rezultă în timpul ciclului de fabricație și care ar putea fi poluante, sunt neutralizate într-un mod prietenos cu mediul și transformate, și ele, în compuși bio.

Astfel, reziduurile fermei avicole devin o marfă foarte solicitată de către agricultori.

Așadar, cu puțină documentare, gunoiul produs de păsări se poate transforma într-o resursă foarte prețioasă.

Foto: pixabay