Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce se poate face cu găinațul rezultat în fermele de găini

Deseori, găinațul este neglijat, însă, în marile ferme agricole, unde cantitatea ajunge chiar și la câteva tone pe an, este valorificat în mai multe moduri.

Ce se poate face cu găinațul rezultat în fermele de găini

24 Mai 2021, 16:17

De asemenea, știați că specialiștii afirmă că dejecțiile pruduse de păsări sunt o resursă chiar mai prețioasă decât gunoiul de grajd?

În mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud, dar și în zona Moldovei, gunoiul colectat din fermele agricole este fermentat în instalații speciale. Biogazul rezultat alimentează generatoare care produc curent electric în cantitate suficientă pentru a asigura consumul fermei, aflăm de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

O altă parte este folosită pentru alimentarea centralelor termice care produc apă caldă și căldură. Ca urmare, toate cheltuielile fermelor legate de plata energiei electrice și pentru încălzire se diminuează substanțial.

Pe deasupra, a fost rezolvată și problema depozitării gunoiului. Digestatul rezultat în urma fermentării este un foarte bun îngrășământ agricol. Astfel, dintr-un reziduu, gunoiul păsărilor a devenit o materie primă valoroasă.

O altă investiție legată de utilizarea gunoiului dintr-o fermă avicolă există în Vrancea. Acolo, folosindu-se o tehnologie japoneză, găinațul este transformat în îngrășăminte granulate.

Utilajele folosite sunt deosebit de sofisticate și asigură o producție curată 100%. Îngrășământul rezultat este considerat un produs bio. Unele substanțe care rezultă în timpul ciclului de fabricație și care ar putea fi poluante, sunt neutralizate într-un mod prietenos cu mediul și transformate, și ele, în compuși bio.

Astfel, reziduurile fermei avicole devin o marfă foarte solicitată de către agricultori.

Așadar, cu puțină documentare, gunoiul produs de păsări se poate transforma într-o resursă foarte prețioasă.

Foto: pixabay

Etichete : gainat ferme de gaini
Export record de cereale: România, cel mai mare furnizor din UE în trimestrul 1
Actualitatea agricola 04 Noiembrie 2025, 10:57

Export record de cereale: România, cel mai mare furnizor din UE în trimestrul 1

România și-a consolidat statutul în structurile europene de comerț agricol, înregistrând o performanță notabilă în primul...

Export record de cereale: România, cel mai mare furnizor din UE în trimestrul 1
Soiurile tradiționale de pomi fructiferi revin în Țara Făgărașului
Actualitatea agricola 03 Noiembrie 2025, 14:48

Soiurile tradiționale de pomi fructiferi revin în Țara Făgărașului

Un amplu proiect dedicat reintroducerii soiurilor tradiționale de pomi fructiferi în Țara Făgărașului a fost prezentat recent...

Soiurile tradiționale de pomi fructiferi revin în Țara Făgărașului
Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Actualitatea agricola 27 Octombrie 2025, 14:40

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă

Standardizarea practicilor ecologice în agricultura românească primește un impuls major. Ministerul Mediului a pus la bătaie...

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 16:24

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere

Apicultorii din județul Gorj se confruntă cu una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Din cauza condițiilor...

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani