Ascultă Radio Antena Satelor Live

A fost aprobată procedura de implementare a Programului INVESTALIM

Programul va fi derulat de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), iar bugetul maxim pentru perioada 2023-2026 este de aproximativ 600 milioane euro.

A fost aprobată procedura de implementare a Programului INVESTALIM
Foto: Pixabay

Articol de Antena Satelor, 20 Septembrie 2023, 19:21

Astfel, se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru construitrea de unități de procesare în prelucrarea și conservarea cărnii, industria peștelui, industria cartofilor, in prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, fabricarea pâinii, etc.

"Vrem foarte mult să procesăm materia primă pe care fermierii români o produc în România. Ne referim la unități de procesare în domeniul cărnii, vorbim de procesare făină, mălai, ulei, conserve de pește, sucuri naturale din din fructe produse în România, dar și de realizarea de unități de procesare pentru lapte și produse lactate, tot ceea ce înseamnă produse agroalimentare care sunt produse la noi în România", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, pentru Radio Antena Satelor.

"Proiectul poate să fie de minim 500.000 Euro și maxim până la 50 de milioane de euro. Ne dorim să se depună proiecte foarte mari, în care să se proceseze materie primă. Ne dorim să devenim competitiv prin procesarea materiei prime și mai mult de atât pentru consumul intern, pentru că românii să aibă să aibă produse finite făcute la noi în România și nu importate. Mai mult de atât, de ce să nu deschidem și piețe de export de materie finită, materie primă pentru ca fermierii să aibă o o parte financiară mult mai consistentă și să se capitalizeze pentru a se dezvolta pe viitor. Am uitat să enumăr inclusiv procesarea zahărului. Știm foarte bine că în România avem un deficit foarte mare de zahăr, mai mult de atât am implementat prin programul național strategic și am venit cu o subvenție foarte mare pentru producătorii de sfeclă de zahăr. În perioada următoare știu că fabrica de la Luduș, unde este un antreprenor român, va da drumul pentru prima oară să realizeze zahăr românesc. Sunt convins că toate acești procesatori care sunt români vor dori să acceseze programul pentru retehnologizare, practic și pentru reducerea prețurilor pe care le au atât cu energia cât și cu consumul de gaz, prin echipamente și tehnologii noi care sunt în momentul de față.

Cred că a începand cu 15 octombrie pot depune proiectele, vor fi evaluate până pe 31 noiembrie, iar până pe 31 decembrie vor fi semnate contracte de finanțare pentru 150 de milioane de Euro", mai spune Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Apicultura românească trece printr-un an dramatic, cu producție minimă de miere
Actualitatea agricola 12 Septembrie 2025, 14:13

Apicultura românească trece printr-un an dramatic, cu producție minimă de miere

Anul 2025 este unul dintre cei mai grei pentru apicultura românească, potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de...

Apicultura românească trece printr-un an dramatic, cu producție minimă de miere
România, a doua cea mai mare alocare europeană pentru pomicultură și viticultură
Actualitatea agricola 10 Septembrie 2025, 15:11

România, a doua cea mai mare alocare europeană pentru pomicultură și viticultură

Agricultorii din România vor beneficia de 11,5 milioane de euro pentru sprijinirea pomiculturii și viticulturii, bani incluși...

România, a doua cea mai mare alocare europeană pentru pomicultură și viticultură
Recoltă bogată la prune, pierderi mari la mere în bazinul pomicol Voinești
Actualitatea agricola 09 Septembrie 2025, 11:37

Recoltă bogată la prune, pierderi mari la mere în bazinul pomicol Voinești

Toamna aduce roade amestecate pentru pomicultorii din Dâmbovița. În Voinești, capitala merelor din România, producția este...

Recoltă bogată la prune, pierderi mari la mere în bazinul pomicol Voinești
Prognoza agrometeo: Umiditatea scăzută din sol pune în pericol culturile agricole la nivel național
Actualitatea agricola 06 Septembrie 2025, 12:06

Prognoza agrometeo: Umiditatea scăzută din sol pune în pericol culturile agricole la nivel național

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză agrometeorologică sumbră pentru perioada 6-12 septembrie,...

Prognoza agrometeo: Umiditatea scăzută din sol pune în pericol culturile agricole la nivel național
Măsuri de siguranță urgente în Satu Mare după un caz confirmat de rabie la o bovină
Actualitatea agricola 03 Septembrie 2025, 15:27

Măsuri de siguranță urgente în Satu Mare după un caz confirmat de rabie la o bovină

Autoritățile județene din Satu Mare au luat măsuri de urgență pentru a preveni răspândirea bolii după ce un caz de rabie a...

Măsuri de siguranță urgente în Satu Mare după un caz confirmat de rabie la o bovină
Agricultura României între prezent și viitor: provocări și soluții
Actualitatea agricola 02 Septembrie 2025, 13:17

Agricultura României între prezent și viitor: provocări și soluții

Bilanțul anului agricol 2024–2025, creșterea costurilor pentru fermieri și perspectivele sectorului în contextul politicilor...

Agricultura României între prezent și viitor: provocări și soluții
Prețurile legumelor, între piață și fermă. Ce spun producătorii despre anul 2025
Actualitatea agricola 02 Septembrie 2025, 12:45

Prețurile legumelor, între piață și fermă. Ce spun producătorii despre anul 2025

Prețurile legumelor diferă adesea de la o piață la alta și de la un oraș la altul. În Piața Obor din Capitală, roșiile se...

Prețurile legumelor, între piață și fermă. Ce spun producătorii despre anul 2025
Brandul în agricultură – de la brazdă la raft, cum se construiește încrederea consumatorilor
Actualitatea agricola 28 August 2025, 13:17

Brandul în agricultură – de la brazdă la raft, cum se construiește încrederea consumatorilor

În România, agricultura este adesea privită doar ca o activitate de producție, unde accentul cade pe recoltă, randamente și...

Brandul în agricultură – de la brazdă la raft, cum se construiește încrederea consumatorilor