Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce motive stau în calea fermierilor bistrițeni să nu producă mai mult?

Principalele probleme care îi determină pe micii fermieri din Bistrița-Năsăud să nu producă mai mult par să fie prețurile foarte mici pe care intermediarii le oferă pentru produsul brut.

11 Iulie 2018, 08:21

De asemenea, alte probleme sunt lipsa forței de muncă necesară pentru activitățile zilnice și nivelul scăzul al subvențiilor.

Concluziile au fost trase în urma unor întâlniri cu fermierii din Măgura - Ilvei și Târlișua în cadrul unui proiect SALSA implementat de Highclere Consulting și finanțat de Comisia Europeană prin Programul de cercetare Orizont 2020, informeaza Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Principalul scop al acestor întâlniri cu fermierii este de a se afla mai multe despre situația actuală a producției de hrană din România, dar și cum putem să ne asigurăm că vom avea și pe viitor produse sănătoase, care în același timp mențin și un mod specific de viață, vital pentru comunitațile rurale și pentru biodiversitate.

Deși subvențiile sunt binevenite, acestea asigură doar limita supraviețuirii miciilor fermieri, așa cum au spus cei din Măgura Ilvei. Mulți au spus că fără subvenții nu ar mai crește nici măcăr o vacă.

Producția de lapte în unele zone se limitează doar la consumul individual și mulți au renunțat să mai iasă pe piață.

O soluție la o parte din aceste probleme se poate găsi prin asociere, așa cum vor să demonstreze cei peste 200 de membri ai Cooperativei Agricole Țibleș-Someș-Meleș, recent înființată. ”Ne-am asociat pentru că așa sperăm să obținem prețuri mai bune pentru munca noastră și chiar să ajungem să colectăm și să procesăm noi produse din lapte și carne în viitorul apropiat”, spune Florin Burzo, Președintele Cooperativei din Târlișua.

În primăvară întâlniri similare au fost organizate în sudul țării, în județul Gurgiu și în București și s-au concentrat pe producția de legume, producția de cereale și consumatori/ autorități. Au participat, în total, aproximativ 100 de persoane: mici fermieri și alți producători agricoli din Giurgiu, comercianți, distribuitori, reprezentanți ai hypermarketurilor, reprezentanți ai autorităților regionale și centrale și ai asociațiilor de consumatori.

Următoarea întâlnire de acest fel se va organiza la Cluj-Napoca, în luna iulie 2018.

Ce este SALSA?: un proiect european de cercetare, început din 2016, dedicat să afle care este rolul micilor fermieri și a afacerilor din domeniu hranei în Europa și Africa.

Desfășurat pe o perioadă de 4 ani, cuprinde 30 de zone de studiu din țări din Europa si Africa, printre care și România, cu județele Giurgiu și Bistrița Năsăud.

Seceta prelungită afectează piscicultura din Botoșani. Fermierii cer intervenția de urgență
Actualitatea agricola 26 Iulie 2024, 13:54

Seceta prelungită afectează piscicultura din Botoșani. Fermierii cer intervenția de urgență

Nivelul extrem de scăzut al apei, dar şi temperaturile foarte mari au diminuat nivelul de oxigen din mediul acvatic şi au dus...

Seceta prelungită afectează piscicultura din Botoșani. Fermierii cer intervenția de urgență
Adeverințe APIA pentru crescătorii de animale care doresc accesarea creditelor bancare
Actualitatea agricola 24 Iulie 2024, 16:58

Adeverințe APIA pentru crescătorii de animale care doresc accesarea creditelor bancare

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început din 24 iulie 2024, eliberarea adeverinţelor pentru...

Adeverințe APIA pentru crescătorii de animale care doresc accesarea creditelor bancare
Culturile de porumb din Nădlac, în pericol. Seceta a distrus 80% din producție
Actualitatea agricola 23 Iulie 2024, 17:22

Culturile de porumb din Nădlac, în pericol. Seceta a distrus 80% din producție

Aproximativ 80% din producţia de porumb este compromisă de secetă şi arşiţă, în zona Nădlac, unde sunt cele mai fertile...

Culturile de porumb din Nădlac, în pericol. Seceta a distrus 80% din producție
Buzău: Apa uzată din staţia de epurare, resursă pentru culturile de cereale şi legume pe timp de secetă
Actualitatea agricola 22 Iulie 2024, 19:06

Buzău: Apa uzată din staţia de epurare, resursă pentru culturile de cereale şi legume pe timp de secetă

Culturile de legume şi cereale ar putea fi irigate pe viitor în cinci comune din judeţ, pe perioada caniculei, când...

Buzău: Apa uzată din staţia de epurare, resursă pentru culturile de cereale şi legume pe timp de secetă
Migdalele de pământ, soluția ideală pentru productivitate pe timp de secetă, în Parcul Crâng
Actualitatea agricola 22 Iulie 2024, 14:11

Migdalele de pământ, soluția ideală pentru productivitate pe timp de secetă, în Parcul Crâng

Într-o eră în care schimbările climatice și condițiile meteorologice extreme devin tot mai frecvente, găsirea de soluții...

Migdalele de pământ, soluția ideală pentru productivitate pe timp de secetă, în Parcul Crâng
Ministrul Odobescu, dialog cu omologul egiptean despre rolul României în asigurarea securităţii alimentare pe continentul african
Actualitatea agricola 21 Iulie 2024, 18:55

Ministrul Odobescu, dialog cu omologul egiptean despre rolul României în asigurarea securităţii alimentare pe continentul african

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a discutat telefonic cu omologul egiptean, Badr Abdelatty, despre...

Ministrul Odobescu, dialog cu omologul egiptean despre rolul României în asigurarea securităţii alimentare pe continentul african
APIA a plătit fermierilor aproape 61 de milioane de lei, în această săptămână
Actualitatea agricola 19 Iulie 2024, 18:57

APIA a plătit fermierilor aproape 61 de milioane de lei, în această săptămână

Plăţi de peste 60,9 milioane de lei (12,29 milioane de euro) au fost realizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru...

APIA a plătit fermierilor aproape 61 de milioane de lei, în această săptămână
Provocările și viitorul apiculturii în România
Actualitatea agricola 19 Iulie 2024, 15:57

Provocările și viitorul apiculturii în România

Cosmin Meseșan, una dintre figurile emblematice ale apiculturii românești, trăiește și muncește în pitorescul județ Sălaj.

Provocările și viitorul apiculturii în România