Ascultă Radio Antena Satelor Live

Grâul de toamnă crește în condiții favorabile, cu aport optim de apă

Aprovizionarea cu apă pentru cultura grâului de toamnă în România este la un nivel satisfăcător în toate zonele agricole ale țării, conform rapoartelor meteorologice recente. Umiditatea solului, esențială pentru o dezvoltare sănătoasă a culturii, a fost asigurată de precipitațiile moderate din ultimele luni, creând condiții favorabile pentru fermieri.

Grâul de toamnă crește în condiții favorabile, cu aport optim de apă
Foto: Pixabay

Articol de Petruț Mazilu, 28 Ianuarie 2025, 12:11

Astfel, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, în toate zonele agricole ale ţării, iar pe fondul temperaturilor medii diurne ridicate din aer şi sol, la speciile de orz şi grâu de toamnă vor fi posibile reluări lente de vegetaţie în cea mai mare parte a ţării, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 28 ianuarie - 3 februarie.

'În funcţie de data semănatului, condiţiile pedoclimatice şi agrotehnica aplicată, la orzul şi grâul de toamnă se vor continua fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în toate regiunile agricole. Cultura de rapiţă va parcurge faza de înfrunzire (6-12 frunze), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv. Speciile pomicole şi viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări', spun specialiştii ANM.

În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp se vor putea efectua în general în bune condiţii. În acest sens, recomandările de specialitate vizează: controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

Pe ansamblu, perioada 28 ianuarie - 3 februarie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 2 şi 14 grade, mai ridicată cu 1 - 12 grade în raport cu mediile multianuale, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 7 şi 18 grade în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -3 şi 10 grade pe întreg teritoriul agricol, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol.

Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, se vor menţine condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniţă, se mai arată în prognoza ANM.

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români