Ascultă Radio Antena Satelor Live

România, pe ultimul loc în UE la capitolul producţie de lapte pe cap de vacă

Producţia de lapte crud a Uniunii Europene este estimată la 160 milioane de tone în 2022, ceea ce ar reprezenta o scădere anuală de 0,3 milioane de tone, chiar dacă producţia de lapte pe cap de vacă a continuat să crească anul trecut, ajungând la 7.653 de kilograme de lapte, arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

România, pe ultimul loc în UE la capitolul producţie de lapte pe cap de vacă
Foto: Viorel Grosu

20 Noiembrie 2023, 13:51

În rândul statelor membre, producţia de lapte pe cap de vacă este cea mai mare în Danemarca (10.187 de kilograme) şi Estonia (10.128 de kilograme) şi cea mai scăzută în Bulgaria (3.621 de kilograme) şi România (3.367 de kilograme).

Cea mai mare parte a producţiei de lapte crud a Uniunii Europene a fost livrată anul trecut fabricilor de produse lactate şi doar 9,8 milioane de tone au fost folosite de fermieri, fiind fie consumate de fermier şi familia lui, fie vândute direct consumatorilor, fie folosite ca hrană sau procesate direct.

Din cele 149,9 milioane de tone de lapte livrate anul trecut fabricilor de produse lactate, 145,6 milioane de tone au fost lapte de vacă, restul de oaie, capră sau bivoliţă.

Printre alte produse, fabricile de produse lactate au produs anul trecut 22,5 milioane de tone lapte de vacă de consum, 7,7 milioane de tone lapte fermentat care au necesitat şase milioane de tone lapte integral şi 1,7 milioane de tone lapte degresat, 2,3 milioane de tone unt care au necesitat 46,4 milioane de tone lapte integral şi 10,4 milioane de tone brânză, care au necesitat 59,2 milioane de tone milioane de tone lapte integral şi 16,9 milioane de tone lapte degresat. Împreună, producţia de brânză şi unt a utilizat 70% din întreaga cantitate de lapte disponibilă pentru fabricile de produse lactate din UE.

În rândul statelor membre UE, Germania a fost anul trecut cel mai mare producător de lapte de vacă de consum (19% din totalul UE), unt (20%), produse din lapte fermentat, cum ar fi iaurtul (29%) şi brânză (22%). Franţa a fost al doilea mare producător atât de unt cât şi de brânză (18% din total la fiecare produs).

Împreună, Germania, Spania, Franţa, Polonia şi Italia sunt responsabile pentru două treimi din lapte de vacă de consum produs anul trecut în UE, Ţările de Jos sunt al doilea mare producător de lapte fermentat, al patrulea de brânză şi al cincilea de unt, în timp ce Irlanda este al treilea mare producător de unt, şi al cincilea de lapte fermentat.

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Actualitatea agricola 22 Aprilie 2025, 10:06

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică

Primăria municipiului Tulcea aşteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru...

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi
Actualitatea agricola 16 Aprilie 2025, 14:17

Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că, începând de joi, 17 aprilie, fermierii pot solicita...

Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi
Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2025, 11:46

Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi

Valul de ger care a cuprins mai multe regiuni ale țării în ultima perioadă a produs pagube semnificative în agricultură....

Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi
Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare
Actualitatea agricola 13 Aprilie 2025, 11:56

Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face controale specifice în această perioadă de...

Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare
 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România
Actualitatea agricola 13 Aprilie 2025, 11:51

 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România

Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România. Boala se răspândeşte în...

 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România
Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj
Actualitatea agricola 12 Aprilie 2025, 10:07

Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj îi avertizează pe fermierii din judeţ că, din cauza...

Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj
România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 13:47

România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, în urma riscurilor crescute...

România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase
 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 10:10

 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice

Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice - 11 milioane de hectare riscă aridizarea,...

 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice