Ascultă Radio Antena Satelor Live

România, pe ultimul loc în UE la capitolul producţie de lapte pe cap de vacă

Producţia de lapte crud a Uniunii Europene este estimată la 160 milioane de tone în 2022, ceea ce ar reprezenta o scădere anuală de 0,3 milioane de tone, chiar dacă producţia de lapte pe cap de vacă a continuat să crească anul trecut, ajungând la 7.653 de kilograme de lapte, arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

România, pe ultimul loc în UE la capitolul producţie de lapte pe cap de vacă
Foto: Viorel Grosu

20 Noiembrie 2023, 13:51

În rândul statelor membre, producţia de lapte pe cap de vacă este cea mai mare în Danemarca (10.187 de kilograme) şi Estonia (10.128 de kilograme) şi cea mai scăzută în Bulgaria (3.621 de kilograme) şi România (3.367 de kilograme).

Cea mai mare parte a producţiei de lapte crud a Uniunii Europene a fost livrată anul trecut fabricilor de produse lactate şi doar 9,8 milioane de tone au fost folosite de fermieri, fiind fie consumate de fermier şi familia lui, fie vândute direct consumatorilor, fie folosite ca hrană sau procesate direct.

Din cele 149,9 milioane de tone de lapte livrate anul trecut fabricilor de produse lactate, 145,6 milioane de tone au fost lapte de vacă, restul de oaie, capră sau bivoliţă.

Printre alte produse, fabricile de produse lactate au produs anul trecut 22,5 milioane de tone lapte de vacă de consum, 7,7 milioane de tone lapte fermentat care au necesitat şase milioane de tone lapte integral şi 1,7 milioane de tone lapte degresat, 2,3 milioane de tone unt care au necesitat 46,4 milioane de tone lapte integral şi 10,4 milioane de tone brânză, care au necesitat 59,2 milioane de tone milioane de tone lapte integral şi 16,9 milioane de tone lapte degresat. Împreună, producţia de brânză şi unt a utilizat 70% din întreaga cantitate de lapte disponibilă pentru fabricile de produse lactate din UE.

În rândul statelor membre UE, Germania a fost anul trecut cel mai mare producător de lapte de vacă de consum (19% din totalul UE), unt (20%), produse din lapte fermentat, cum ar fi iaurtul (29%) şi brânză (22%). Franţa a fost al doilea mare producător atât de unt cât şi de brânză (18% din total la fiecare produs).

Împreună, Germania, Spania, Franţa, Polonia şi Italia sunt responsabile pentru două treimi din lapte de vacă de consum produs anul trecut în UE, Ţările de Jos sunt al doilea mare producător de lapte fermentat, al patrulea de brânză şi al cincilea de unt, în timp ce Irlanda este al treilea mare producător de unt, şi al cincilea de lapte fermentat.

Seceta prelungită afectează piscicultura din Botoșani. Fermierii cer intervenția de urgență
Actualitatea agricola 26 Iulie 2024, 13:54

Seceta prelungită afectează piscicultura din Botoșani. Fermierii cer intervenția de urgență

Nivelul extrem de scăzut al apei, dar şi temperaturile foarte mari au diminuat nivelul de oxigen din mediul acvatic şi au dus...

Seceta prelungită afectează piscicultura din Botoșani. Fermierii cer intervenția de urgență
Adeverințe APIA pentru crescătorii de animale care doresc accesarea creditelor bancare
Actualitatea agricola 24 Iulie 2024, 16:58

Adeverințe APIA pentru crescătorii de animale care doresc accesarea creditelor bancare

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început din 24 iulie 2024, eliberarea adeverinţelor pentru...

Adeverințe APIA pentru crescătorii de animale care doresc accesarea creditelor bancare
Culturile de porumb din Nădlac, în pericol. Seceta a distrus 80% din producție
Actualitatea agricola 23 Iulie 2024, 17:22

Culturile de porumb din Nădlac, în pericol. Seceta a distrus 80% din producție

Aproximativ 80% din producţia de porumb este compromisă de secetă şi arşiţă, în zona Nădlac, unde sunt cele mai fertile...

Culturile de porumb din Nădlac, în pericol. Seceta a distrus 80% din producție
Buzău: Apa uzată din staţia de epurare, resursă pentru culturile de cereale şi legume pe timp de secetă
Actualitatea agricola 22 Iulie 2024, 19:06

Buzău: Apa uzată din staţia de epurare, resursă pentru culturile de cereale şi legume pe timp de secetă

Culturile de legume şi cereale ar putea fi irigate pe viitor în cinci comune din judeţ, pe perioada caniculei, când...

Buzău: Apa uzată din staţia de epurare, resursă pentru culturile de cereale şi legume pe timp de secetă
Migdalele de pământ, soluția ideală pentru productivitate pe timp de secetă, în Parcul Crâng
Actualitatea agricola 22 Iulie 2024, 14:11

Migdalele de pământ, soluția ideală pentru productivitate pe timp de secetă, în Parcul Crâng

Într-o eră în care schimbările climatice și condițiile meteorologice extreme devin tot mai frecvente, găsirea de soluții...

Migdalele de pământ, soluția ideală pentru productivitate pe timp de secetă, în Parcul Crâng
Ministrul Odobescu, dialog cu omologul egiptean despre rolul României în asigurarea securităţii alimentare pe continentul african
Actualitatea agricola 21 Iulie 2024, 18:55

Ministrul Odobescu, dialog cu omologul egiptean despre rolul României în asigurarea securităţii alimentare pe continentul african

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a discutat telefonic cu omologul egiptean, Badr Abdelatty, despre...

Ministrul Odobescu, dialog cu omologul egiptean despre rolul României în asigurarea securităţii alimentare pe continentul african
APIA a plătit fermierilor aproape 61 de milioane de lei, în această săptămână
Actualitatea agricola 19 Iulie 2024, 18:57

APIA a plătit fermierilor aproape 61 de milioane de lei, în această săptămână

Plăţi de peste 60,9 milioane de lei (12,29 milioane de euro) au fost realizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru...

APIA a plătit fermierilor aproape 61 de milioane de lei, în această săptămână
Provocările și viitorul apiculturii în România
Actualitatea agricola 19 Iulie 2024, 15:57

Provocările și viitorul apiculturii în România

Cosmin Meseșan, una dintre figurile emblematice ale apiculturii românești, trăiește și muncește în pitorescul județ Sălaj.

Provocările și viitorul apiculturii în România