Suprafețele agricole cultivate cu cartofi scad tot mai mult
O realitate cel puțin îngrijorătoare în județul Bistrița-Năsăud arată că, de la un an la altul, suprafețele agricole cultivate cu cartofi, scad simțitor. Fermierii spun că aceste culturi au devenit dificile în contextul în care schimbările climatice sunt tot mai frecvente.

07 Ianuarie 2021, 11:56
Când sunt veri secetoase culturile se usucă prea repede, când sunt înregistrate ploi însemnate acestea sunt deseori acide și, la fel, culturile se distrug, iar gândacul de Colorado poate strica culturi întregi dacă nu este combătut la timp.
La nivel național, după anul 1990, se regăseau circa 275.000 de ha cultivate cu cartofi, pentru ca acum să ne "mulțumim" cu 174.000 ha, iar cele înregistrate la APIA sunt doar 27.000 ha.
În 2007 eram într-o competiție directă cu marii producători de cartofi, cartoful fiind considerat o cultura liberă în Europa, astfel că nu primește nicio subvenție. În România s-a adoptat aceeași politică și s-a ajuns să avem suprafețe care nu asigură nici măcar necesarul de consum intern.
În comerțul din România 60% din cantitatea de cartofi este din import.
Un fermier cheltuiește la ora actuală , cam 0,70 de bani pe kg și din cauza concurenței neloiale , prețul de vânzare nu îl mulțumește întotdeauna .
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a spus recent că va fi continuat sprijinul acordat tuturor sectoarelor agricole, dar că este nevoie și de o educare a consumatorului în sensul de a căuta produse locale.
El a subliniat că trebuie încurajată piața locală și că legislația urmărește avantajarea produselor locale atunci când sunt achiziții publice pentru instituții, dar și punerea micului producător român pe picior de egalitate cu marele comerciant care este în România, dar nu este român.
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay