Dracula chiar este înmormântat la Napoli? A fost descifrată inscripţia misterioasă aflată pe presupusul său mormânt
Misterul înmormântării la Napoli a prinţului Vlad al III-lea al Ţării Româneşti, mult mai cunoscut sub numele de Contele Dracula, ar putea fi rezolvat.

01 Iulie 2025, 11:32
Timp de zece ani, unii cercetători au emis ipoteza că rămăşiţele prinţului Vlad - care a trăit între 1431 şi 1477, cunoscut sub numele de Ţepeş, pentru tratamentul pe care îl rezerva duşmanilor săi - ar fi păstrate în complexul angevin-aragonez Santa Maria la Nova, în inima oraşului Napoli. Iar decriptarea unei inscripţii de pe presupusul său mormânt, a cărei semnificaţie rămăsese necunoscută până acum, ar putea confirma acest lucru. Directorul complexului monumental napolitan, profesorul Giuseppe Reale, care a fost informat despre primele rezultate ale muncii unui grup de cercetători, a comunicat ediţiei online a ziarului Mattino părerile specialiştilor. În opinia lor, misterioasa inscripţie ar fi un elogiu funerar adus lui Vlad al III-lea al Ţării Româneşti, intrat în istorie ca Dracula, datorită scriitorului irlandez Bram Stoker care, în 1897, s-a inspirat de acest prinţ contriversat pentru protagonistul celebrului său roman. Ideea că Dracula ar fi înmormântat la Napoli s-a născut în 2014, când unii cercetători italieni, susţinuţi de opiniile experţilor de la Universitatea din Tallinn, au ajuns la această concluzie în principal pe baza unor decoraţiuni de pe mormânt, în special un dragon şi nişte simboluri de origine egipteană. În opinia lor, contele nu murise în luptă, ci fusese luat prizonier de turci şi ulterior răscumpărat de fiica sa, Maria Balsa, care între timp fusese adoptată de o familie din Napoli, oraş unde se refugiase tocmai pentru a scăpa de persecuţia turcească. Maria Balsa l-ar fi adus apoi pe tatăl ei, Vlad, în Italia şi, la moartea acestuia, l-ar fi înmormântat în mormântul socrului ei, Matteo Ferrillo, care se află în capela Turbolo, din Santa Maria la Nova. Aici a fost găsită misterioasa inscripţie, datând aparent din jurul secolului al XVI-lea, care a fost acum descifrată.
***
Cine s-a gândit să facă o călătorie în Transilvania, pe urmele poveştii Contelui Dracula, s-ar putea să fie nevoit să-şi schimbe destinaţia şi să meargă în Italia şi nu în România. Pentru că s-ar părea că Prinţul Vlad al III-lea al Ţării Româneşti, pe care imaginaţia lui Bram Stoker l-a imortalizat în cel mai faimos vampir din istorie, nu şi-ar dormi somnul de veci în Castelul Bran, lângă oraşul românesc Braşov. O inscripţie din secolul al XVI-lea dintr-o biserică din Napoli, descifrată recent de cercetători şi a cărei semnificaţie a fost necunoscută timp de secole, ar fi o confirmare a faptului că prinţul ar fi înmormântat, de fapt, în Santa Maria La Nova. Ştirea a fost divulgată de cotidianul Il Mattino.
Cine a fost în realitate Dracula şi unde este înmormântat? Timp de zece ani, cercetătorii au lucrat la ipoteza că rămăşiţele lui Vlad al III-lea, care a trăit între 1431 şi 1477, au fost păstrate în complexul religios angevin-aragonez din inima oraşului Napoli. Ziarul a anticipat rezultatele unei misiuni a directorului complexului monumental, Giuseppe Reale, în România, unde un grup de cercetători a dezvăluit că inscripţia misterioasă găsită în biserică este un elogiu funerar pentru Vlad al Ţării Româneşti. Cunoscut sub numele de Ţepeş (ţepes), pentru obiceiul de a-şi ucide duşmanii cu un ţăruş ascuţit, tragându-i în ţeapă, a fost voievod (o funcţie princiară electivă)* al Ţării Româneşti de patru ori în secolul al XV-lea. Nobilul, membru al familiei Drăculeşti şi cu patronimicul Drăculea (fiul Dragonului), a inspirat romanul din 1897 al romancierului irlandez. Ideea înmormântării la Napoli s-a născut în 2014, graţie unei echipe de experţi italieni şi estonieni, care au studiat decoraţiunile mormântului situat în capela Turbolo din Santa Maria La Nova, în special un dragon şi câteva simboluri de origine egipteană. În opinia lor, contele nu a murit în luptă, aşa cum se credea, ci a fost luat prizonier de turci şi ulterior, răscumpărat de fiica sa, Maria Balsa, care între timp fusese adoptată de o familie napolitană, care l-a primit. Balsa şi-ar fi adus apoi tatăl în Italia şi, la moartea acestuia, l-ar fi înmormântat în mormântul socrului său, Matteo Ferrillo.
RADOR