Ascultă Radio Antena Satelor Live

Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri

Programul „Fermier-Antreprenor” sprijină fermierii tineri să devină antreprenori de succes. Gabriel Stoian explică obiectivele și metodele folosite. „Agricultura are nevoie de avântul tinerilor și de dorința lor de a aduce tot ce este nou în domeniul tehnicii și al tehnologiilor moderne”, a declarat Gabriel Stoian, coordonator al programului „Fermier-Antreprenor” din partea Comunității Tinerilor Antreprenori din Agricultură, invitat în emisiunea Viața la țară, realizată de Tatiana Mircea.

Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri
Foto: Petrut Mazilu

Articol de Ramona Alexandrescu, 25 Septembrie 2025, 09:55

Programul, lansat în urmă cu un an, își propune să pregătească sute de fermieri să devină lideri de afaceri în propriile ferme.

Gabriel Stoian explică faptul că proiectul nu se adresează exclusiv celor foarte tineri:

„Când spunem tineri fermieri, nu ne referim doar la cei până în 30 sau 35 de ani. Orice fermier care dorește să învețe lucruri noi și să aplice metode moderne poate face parte din comunitate. Chiar și dacă are peste 50 de ani, este binevenit.”

Programul se bazează pe experiența mentorilor din agricultură, oameni care lucrează efectiv în teren. Printre ei se numără specialiști precum Vasile Turcu, expert în agrometeorologie, sau Sebastian Record, venit din Franța, care aduce expertiză în studiul solurilor.

„Acești mentori nu sunt doar teoreticieni. Vin din viața reală, din câmp, și traduc informațiile tehnice în limbaj accesibil fermierilor”, a precizat Gabriel Stoian.

Programul „Fermier-Antreprenor” urmărește cinci axe principale. Prima se referă la analiza și îmbunătățirea solului. A doua vizează agrometeorologia, domeniu tot mai important în contextul schimbărilor climatice. O altă direcție este utilizarea tehnologiilor moderne, inclusiv dronele. De asemenea, accentul se pune pe managementul fermei și pe reducerea riscurilor climatice prin agricultură de precizie.

„Vrem să trecem de la administrarea fermei la un management profesionist, bazat pe date. Fermierul are nevoie de instrumente moderne care să-l ajute să decidă când să semene, să fertilizeze sau să prevină dăunătorii”, a subliniat Stoian.

Pentru prima ediție, participarea fermierilor este gratuită.

„Fermierii nu plătesc nimic. Am considerat că în acest moment informația este cel mai valoros sprijin pe care îl putem oferi. Mentorii își donează timpul și experiența pentru a ajuta comunitatea să crească”, a explicat coordonatorul programului.

Programul durează patru luni, pe perioada iernii, urmând ca după absolvire fermierii să rămână în legătură cu comunitatea și să beneficieze de webinarii și sesiuni de formare continuă.

Deși prima ediție se concentrează pe cultura mare, în anii următori programul va include și module dedicate horticulturii și zootehniei.

„Ne dorim să extindem aria și să aducem alături de noi cât mai mulți fermieri interesați să învețe. Informația înseamnă putere, iar împreună putem construi o agricultură mai puternică și mai adaptată la provocările climatice”, a concluzionat Gabriel Stoian.

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
Interviuri si reportaje 06 Noiembrie 2025, 09:37

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba

România are pământ fertil și oameni harnici, dar un sistem care pare să fi uitat să cultive speranța. Dincolo de tractoare și...

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 14:14

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă

Cercetarea agricolă din România trăiește într-un paradox dureros: avem resurse naturale și tradiție științifică, dar lipsa...

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 13:57

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii

În timp ce marile economii europene alocă până la 20% din cifra de afaceri a companiilor agricole pentru cercetare și...

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Interviuri si reportaje 29 Octombrie 2025, 15:13

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România

Despre starea pieței cărnii de porc și despre viitorul zootehniei românești s-a vorbit recent în emisiunea „Viața la Țară”,...

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2025, 15:10

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice

Toamna aduce, ca de obicei, roadele celor care au știut să muncească și să creadă în performanță. Printre puținele companii...

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 09:16

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri

Anul 2025 aduce vești importante pentru viticultura românească. Producția de vin este estimată la aproximativ patru milioane...

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 08:57

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești

Viața la țară continuă în ritmul ei firesc, acolo unde oamenii aleg, de fiecare dată, produsele românești. Sunt roadele...

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 10:20

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali

„România cu bun gust” este una dintre cele mai ambițioase inițiative dedicate producătorilor locali români. Proiectul are ca...

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali