Ascultă Radio Antena Satelor Live

 Studiu: „COVID ucide precum veninul şarpelui cu clopoţei”

O enzimă extrem de asemănătoare cu cea a veninului şarpelui cu clopoţei este mecanismul cheie responsabil pentru mortalitatea provocată de Covid-19.

 Studiu: „COVID ucide precum veninul şarpelui cu clopoţei”

26 August 2021, 05:42

Descoperirea făcută de cercetătorii de la Universitatea din Arizona, în colaborare cu Universitatea Stony Brook şi Şcoala de Medicină a Universităţii Wake Forest, a fost prezentată în studiul publicat în Journal of Clinical Investigation. Cercetătorii au analizat probe de sânge de la două grupuri de pacienţi cu COVID-19, unul alcătuit din 127 de bolnavi internaţi la Stony Brook University în perioada ianuarie şi iulie 2020 şi un al doilea grup independent, compus din 154 de pacienţi internaţi tot la Stony Brook şi Banner University Medical Center din Tucson în perioada ianuarie şi noiembrie 2020, descoperind că circulaţia enzimei sPLA2-IIA poate fi cel mai important factor responsabil cu mortalitatea la pacienţii bolnavi de Covid: „Atunci când enzima activată circulă la niveluri ridicate - în indivizii sănătoşi se găseşte în concentraţii scăzute - are capacitatea de a "žmăcina"ť membranele organelor vitale. Mulţi pacienţi participanţi la studiu care au murit din cauza coronavirusului, au avut niveluri prea mari”, a spus Floyd Chilton, principalul coautor al lucrării şi director al Arizona Precision Nutrition and Wellness Initiative .
De ce este letală enzima? Totul începe cu rolul fundamental pe care aceasta îl are în apărarea împotriva infecţiilor bacteriene: „Opune rezistenţă bolilor, cu alte cuvinte enzima încearcă să omoare virusul. Însă la un moment dat, este eliberată în cantităţi atât de mari, încât lucrurile merg într-o direcţie foarte proastă, distrugând membranele celulare ale pacientului şi contribuind astfel la insuficienţa multiplă a organelor şi la deces. Un mecanism similar, ca şi caracteristici, cu cel al unei enzime prezente în veninul şarpelui cu clopoţei”.
„Spre deosebire de majoritatea studiilor planificate şi realizate de-a lungul anilor, acest lucru s-a întâmplat în timp real în UCI.” Cercetătorii au analizat mii de date despre pacienţi, folosind algoritmi de învăţare automată. În plus faţă de factorii de risc tradiţionali, cum ar fi vârsta, indicele de masă corporală şi condiţiile preexistente, echipa s-a concentrat şi pe enzimele biochimice şi pe nivelurile de metaboliţi lipidici ale pacienţilor. Astfel, descoperirea conduce la concluzii care ar putea oferi o nouă direcţie luptei împotriva coronavirusului: una dintre acestea fiind că la majoritatea indivizilor sănătoşi, nivelurile circulante ale enzimei sPLA2-IIA sunt în jur de jumătate de nanogram pe mililitru. Conform studiului, COVID-19 a fost letal la 63% dintre pacienţii cu forme severe, care aveau niveluri de sPLA2-IIA egale, sau mai mari de 10 nanograme pe mililitru.

RADOR
Foto: Pixabay

Satul românesc, între tradiție și incertitudini
Interviuri si reportaje 01 Septembrie 2025, 10:31

Satul românesc, între tradiție și incertitudini

Satul românesc rămâne un loc în care trecutul își găsește mereu calea de a fi prezent. Aici, viața curge după un ritm diferit...

Satul românesc, între tradiție și incertitudini
Grupurile de acțiune locală, motor al dezvoltării satului românesc
Interviuri si reportaje 18 August 2025, 14:25

Grupurile de acțiune locală, motor al dezvoltării satului românesc

Grupurile de acțiune locală (GAL) reprezintă una dintre cele mai importante soluții pentru dezvoltarea comunităților rurale...

Grupurile de acțiune locală, motor al dezvoltării satului românesc
Tragedia familiei Stoin: Cine e de vină pentru moartea bebeluşului născut la Spitalul Judeţean din Reşiţa?
Interviuri si reportaje 14 August 2025, 12:04

Tragedia familiei Stoin: Cine e de vină pentru moartea bebeluşului născut la Spitalul Judeţean din Reşiţa?

O tânără familie din Caraş-Severin cere autorităţilor să le facă dreptate, după ce primul lor copil a murit la doar o zi după...

Tragedia familiei Stoin: Cine e de vină pentru moartea bebeluşului născut la Spitalul Judeţean din Reşiţa?
Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate
Interviuri si reportaje 12 August 2025, 07:12

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate

În prag de toamnă, când organismul are nevoie de susținere pentru a face față schimbărilor de temperatură și eventualelor...

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate
De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada
Interviuri si reportaje 07 August 2025, 14:12

De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada

Într-o piață tot mai aglomerată de produse naturiste, o afacere de familie din județul Dolj atrage atenția prin simplitate,...

De la un ceai savurat la mănăstire, la un brand românesc de remedii naturale: povestea Planteliada
Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat
Interviuri si reportaje 31 Iulie 2025, 15:34

Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat

În România, tot mai mulți oameni redescoperă farmecul vieții la țară prin intermediul fermelor pedagogice, locuri unde...

Fermele pedagogice, lecții de viață printre animale și aer curat
Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole
Interviuri si reportaje 28 Iulie 2025, 16:11

Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole

World Vision România, organizație dedicată educației, dezvoltării comunitare și protecției copilului, este activă în România...

Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole
Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Interviuri si reportaje 23 Iulie 2025, 14:40

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi

Într-o epocă în care mulți tineri aleg calea străinătății, doi frați din comuna Albești, satul Cotu Văii, județul Constanța,...

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi