Ascultă Radio Antena Satelor Live

 Studiu: „COVID ucide precum veninul şarpelui cu clopoţei”

O enzimă extrem de asemănătoare cu cea a veninului şarpelui cu clopoţei este mecanismul cheie responsabil pentru mortalitatea provocată de Covid-19.

 Studiu: „COVID ucide precum veninul şarpelui cu clopoţei”

26 August 2021, 05:42

Descoperirea făcută de cercetătorii de la Universitatea din Arizona, în colaborare cu Universitatea Stony Brook şi Şcoala de Medicină a Universităţii Wake Forest, a fost prezentată în studiul publicat în Journal of Clinical Investigation. Cercetătorii au analizat probe de sânge de la două grupuri de pacienţi cu COVID-19, unul alcătuit din 127 de bolnavi internaţi la Stony Brook University în perioada ianuarie şi iulie 2020 şi un al doilea grup independent, compus din 154 de pacienţi internaţi tot la Stony Brook şi Banner University Medical Center din Tucson în perioada ianuarie şi noiembrie 2020, descoperind că circulaţia enzimei sPLA2-IIA poate fi cel mai important factor responsabil cu mortalitatea la pacienţii bolnavi de Covid: „Atunci când enzima activată circulă la niveluri ridicate - în indivizii sănătoşi se găseşte în concentraţii scăzute - are capacitatea de a "žmăcina"ť membranele organelor vitale. Mulţi pacienţi participanţi la studiu care au murit din cauza coronavirusului, au avut niveluri prea mari”, a spus Floyd Chilton, principalul coautor al lucrării şi director al Arizona Precision Nutrition and Wellness Initiative .
De ce este letală enzima? Totul începe cu rolul fundamental pe care aceasta îl are în apărarea împotriva infecţiilor bacteriene: „Opune rezistenţă bolilor, cu alte cuvinte enzima încearcă să omoare virusul. Însă la un moment dat, este eliberată în cantităţi atât de mari, încât lucrurile merg într-o direcţie foarte proastă, distrugând membranele celulare ale pacientului şi contribuind astfel la insuficienţa multiplă a organelor şi la deces. Un mecanism similar, ca şi caracteristici, cu cel al unei enzime prezente în veninul şarpelui cu clopoţei”.
„Spre deosebire de majoritatea studiilor planificate şi realizate de-a lungul anilor, acest lucru s-a întâmplat în timp real în UCI.” Cercetătorii au analizat mii de date despre pacienţi, folosind algoritmi de învăţare automată. În plus faţă de factorii de risc tradiţionali, cum ar fi vârsta, indicele de masă corporală şi condiţiile preexistente, echipa s-a concentrat şi pe enzimele biochimice şi pe nivelurile de metaboliţi lipidici ale pacienţilor. Astfel, descoperirea conduce la concluzii care ar putea oferi o nouă direcţie luptei împotriva coronavirusului: una dintre acestea fiind că la majoritatea indivizilor sănătoşi, nivelurile circulante ale enzimei sPLA2-IIA sunt în jur de jumătate de nanogram pe mililitru. Conform studiului, COVID-19 a fost letal la 63% dintre pacienţii cu forme severe, care aveau niveluri de sPLA2-IIA egale, sau mai mari de 10 nanograme pe mililitru.

RADOR
Foto: Pixabay

Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale
Interviuri si reportaje 05 Iunie 2025, 17:00

Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale

Forumul Național al Agriculturii – Viitorul Agriculturii Românești, eveniment major ce poartă marca Clubului Fermierilor...

Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale
Fermierii care nu s-au dat bătuți: Povestea platformei Romo
Interviuri si reportaje 05 Iunie 2025, 12:49

Fermierii care nu s-au dat bătuți: Povestea platformei Romo

Într-o perioadă în care fermierii români se confruntă cu tot mai multe dificultăți în valorificarea produselor, o inițiativă...

Fermierii care nu s-au dat bătuți: Povestea platformei Romo
Grădini cu parfum de iris și mentă cu aromă de ciocolată
Interviuri si reportaje 23 Mai 2025, 21:17

Grădini cu parfum de iris și mentă cu aromă de ciocolată

La Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, pasiunea pentru plante se transformă în știință, iar rezultatele sunt uimitoare....

Grădini cu parfum de iris și mentă cu aromă de ciocolată
An agricol promițător în sudul și vestul țării: „N-am mai avut de câțiva ani un an atât de bun”
Interviuri si reportaje 23 Mai 2025, 10:57

An agricol promițător în sudul și vestul țării: „N-am mai avut de câțiva ani un an atât de bun”

Pe fondul unei primăveri blânde și cu precipitații relativ favorabile, fermierii din mai multe județe ale țării privesc cu...

An agricol promițător în sudul și vestul țării: „N-am mai avut de câțiva ani un an atât de bun”
Floricultura, între promisiuni și realitate: un sector românesc cu potențial, dar fără susținere
Interviuri si reportaje 17 Mai 2025, 11:38

Floricultura, între promisiuni și realitate: un sector românesc cu potențial, dar fără susținere

Într-o țară unde cererea pentru flori este în creștere, floricultura românească rămâne, din păcate, unul dintre cele mai slab...

Floricultura, între promisiuni și realitate: un sector românesc cu potențial, dar fără susținere
„Poftim din România” brandul care ține producătorii români acasă
Interviuri si reportaje 15 Mai 2025, 09:40

„Poftim din România” brandul care ține producătorii români acasă

Într-un context în care micii fermieri și producători locali se luptă să supraviețuiască într-o piață dominată de produse de...

„Poftim din România” brandul care ține producătorii români acasă
Drum lin către Cer, Valeriu Tabără
Interviuri si reportaje 29 Aprilie 2025, 17:13

Drum lin către Cer, Valeriu Tabără

Radio România Antena Satelor, alături de comunitatea academică si agricolă deplange pierderea unui mare prieten al satului...

Drum lin către Cer, Valeriu Tabără
A murit Valeriu Tabără, una dintre figurile emblematice ale agriculturii românești
Interviuri si reportaje 29 Aprilie 2025, 13:08

A murit Valeriu Tabără, una dintre figurile emblematice ale agriculturii românești

România îl pierde pe Valeriu Tabără, o personalitate de prim rang în domeniul agriculturii și în viața politică...

A murit Valeriu Tabără, una dintre figurile emblematice ale agriculturii românești