Ascultă Radio Antena Satelor Live

 Studiu: „COVID ucide precum veninul şarpelui cu clopoţei”

O enzimă extrem de asemănătoare cu cea a veninului şarpelui cu clopoţei este mecanismul cheie responsabil pentru mortalitatea provocată de Covid-19.

 Studiu: „COVID ucide precum veninul şarpelui cu clopoţei”

26 August 2021, 05:42

Descoperirea făcută de cercetătorii de la Universitatea din Arizona, în colaborare cu Universitatea Stony Brook şi Şcoala de Medicină a Universităţii Wake Forest, a fost prezentată în studiul publicat în Journal of Clinical Investigation. Cercetătorii au analizat probe de sânge de la două grupuri de pacienţi cu COVID-19, unul alcătuit din 127 de bolnavi internaţi la Stony Brook University în perioada ianuarie şi iulie 2020 şi un al doilea grup independent, compus din 154 de pacienţi internaţi tot la Stony Brook şi Banner University Medical Center din Tucson în perioada ianuarie şi noiembrie 2020, descoperind că circulaţia enzimei sPLA2-IIA poate fi cel mai important factor responsabil cu mortalitatea la pacienţii bolnavi de Covid: „Atunci când enzima activată circulă la niveluri ridicate - în indivizii sănătoşi se găseşte în concentraţii scăzute - are capacitatea de a "žmăcina"ť membranele organelor vitale. Mulţi pacienţi participanţi la studiu care au murit din cauza coronavirusului, au avut niveluri prea mari”, a spus Floyd Chilton, principalul coautor al lucrării şi director al Arizona Precision Nutrition and Wellness Initiative .
De ce este letală enzima? Totul începe cu rolul fundamental pe care aceasta îl are în apărarea împotriva infecţiilor bacteriene: „Opune rezistenţă bolilor, cu alte cuvinte enzima încearcă să omoare virusul. Însă la un moment dat, este eliberată în cantităţi atât de mari, încât lucrurile merg într-o direcţie foarte proastă, distrugând membranele celulare ale pacientului şi contribuind astfel la insuficienţa multiplă a organelor şi la deces. Un mecanism similar, ca şi caracteristici, cu cel al unei enzime prezente în veninul şarpelui cu clopoţei”.
„Spre deosebire de majoritatea studiilor planificate şi realizate de-a lungul anilor, acest lucru s-a întâmplat în timp real în UCI.” Cercetătorii au analizat mii de date despre pacienţi, folosind algoritmi de învăţare automată. În plus faţă de factorii de risc tradiţionali, cum ar fi vârsta, indicele de masă corporală şi condiţiile preexistente, echipa s-a concentrat şi pe enzimele biochimice şi pe nivelurile de metaboliţi lipidici ale pacienţilor. Astfel, descoperirea conduce la concluzii care ar putea oferi o nouă direcţie luptei împotriva coronavirusului: una dintre acestea fiind că la majoritatea indivizilor sănătoşi, nivelurile circulante ale enzimei sPLA2-IIA sunt în jur de jumătate de nanogram pe mililitru. Conform studiului, COVID-19 a fost letal la 63% dintre pacienţii cu forme severe, care aveau niveluri de sPLA2-IIA egale, sau mai mari de 10 nanograme pe mililitru.

RADOR
Foto: Pixabay

Adrian Chesnoiu, avertizează: Pilonul II nu poate fi sacrificat. Satul românesc ar fi primul afectat
Interviuri si reportaje 09 Decembrie 2025, 15:16

Adrian Chesnoiu, avertizează: Pilonul II nu poate fi sacrificat. Satul românesc ar fi primul afectat

În studioul emisiunii Viața la Țară, realizată de Tatiana Mircea, invitatul emisiunii a fost Adrian Chesnoiu, directorul...

Adrian Chesnoiu, avertizează: Pilonul II nu poate fi sacrificat. Satul românesc ar fi primul afectat
Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante
Interviuri si reportaje 09 Decembrie 2025, 14:01

Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante

Agricultura României traversează un moment de cotitură, în care schimbările climatice, costurile crescute și presiunea...

Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante
Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România
Interviuri si reportaje 08 Decembrie 2025, 16:15

Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România

Securitatea alimentară a viitorului este pusă sub semnul întrebării de degradarea accelerată a terenurilor arabile, o...

Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România
De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene
Interviuri si reportaje 15 Noiembrie 2025, 13:01

De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene

În satele noastre, rețetele se transmit din bunică în nepoată, iar gustul autentic este un patrimoniu viu. Totuși, marea...

De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene
Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 17:27

Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul

Radu Martinescu este un tânăr fermier din județul Vrancea care spune că și-a găsit rostul în viață chiar în mijlocul...

Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul
Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 14:53

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești

La nivel european, agricultura se confruntă cu o problemă majoră: îmbătrânirea fermierilor, în special a celor din țările cu...

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
Interviuri si reportaje 06 Noiembrie 2025, 09:37

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba

România are pământ fertil și oameni harnici, dar un sistem care pare să fi uitat să cultive speranța. Dincolo de tractoare și...

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 14:14

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă

Cercetarea agricolă din România trăiește într-un paradox dureros: avem resurse naturale și tradiție științifică, dar lipsa...

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă