Ascultă Radio Antena Satelor Live

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate

În prag de toamnă, când organismul are nevoie de susținere pentru a face față schimbărilor de temperatură și eventualelor carențe nutritive, produsele apicole revin în prim-plan.

Comorile stupului, remedii naturale pentru sănătate
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 12 August 2025, 07:12

Dr. ing. Adrian Siceanu, vicepreședintele Societății Române de Apiterapie, invitat în emisiunea "Viața la țară", realizată de Alexandra Ruse, a vorbit despre beneficiile mierii, polenului, propolisului și păsturii.

„Mierea nu este doar un produs dulce. Este rezultatul unei colaborări perfecte între plante și albine”, subliniază specialistul. Nectarul floral, bogat în zaharuri, este prelucrat de albine prin adăugare de enzime, fiind „predigerat” și transformat în amestec de fructoză și glucoză.

Diferența majoră față de zahărul rafinat constă în faptul că mierea se absoarbe direct, fără a solicita secreții digestive suplimentare. „Organismul valorifică 100% energia din miere, fără consum suplimentar de resurse”, explică dr. Sicianu.

În plus, fiind mai dulce decât zahărul, necesită cantități mai mici pentru același efect.

Cristalizarea, spune specialistul, este un proces natural. „Nu trebuie să ne ferim de mierea cristalizată. Este la fel de valoroasă ca cea fluidă.”

Polenul, transformat parțial de albine în păstură, este hrana proteică de bază din stup. Conține în jur de 20% proteine de calitate, lipide, minerale și bioflavonoide precum rutina, benefice pentru vasele de sânge și regenerarea celulei hepatice.

„Înainte de o cură cu polen, este indicat un test simplu pentru a exclude eventualele alergii”, recomandă Sicianu. Consumul se face treptat, până la două lingurițe pe zi la adulți și jumătate de linguriță la copii, în cure de câteva săptămâni.

Propolisul, numit „medicamentul stupului”, are puternice proprietăți antibacteriene și antivirale. Sub formă de tinctură, poate fi combinat cu miere și polen, obținându-se un amestec energizant și imuno-stimulator.

„Un borcan de jumătate de kilogram de miere cu 50 g de polen măcinat și 10-15 ml tinctură de propolis este o adevărată bombă de sănătate”, spune invitatul.

Păstura rezultă din fermentarea polenului în stup, proces ce îi crește digestibilitatea și valoarea nutritivă. Este mai rară și mai scumpă decât polenul, dar aduce un aport suplimentar de enzime și proteine.

„Consumul regulat de păstură și alte produse apicole, în cure bine dozate, aduce beneficii atât fizice, cât și psihice”, concluzionează dr. Siceanu.

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 14:53

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești

La nivel european, agricultura se confruntă cu o problemă majoră: îmbătrânirea fermierilor, în special a celor din țările cu...

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
Interviuri si reportaje 06 Noiembrie 2025, 09:37

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba

România are pământ fertil și oameni harnici, dar un sistem care pare să fi uitat să cultive speranța. Dincolo de tractoare și...

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 14:14

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă

Cercetarea agricolă din România trăiește într-un paradox dureros: avem resurse naturale și tradiție științifică, dar lipsa...

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 13:57

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii

În timp ce marile economii europene alocă până la 20% din cifra de afaceri a companiilor agricole pentru cercetare și...

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Interviuri si reportaje 29 Octombrie 2025, 15:13

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România

Despre starea pieței cărnii de porc și despre viitorul zootehniei românești s-a vorbit recent în emisiunea „Viața la Țară”,...

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2025, 15:10

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice

Toamna aduce, ca de obicei, roadele celor care au știut să muncească și să creadă în performanță. Printre puținele companii...

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 09:16

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri

Anul 2025 aduce vești importante pentru viticultura românească. Producția de vin este estimată la aproximativ patru milioane...

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 08:57

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești

Viața la țară continuă în ritmul ei firesc, acolo unde oamenii aleg, de fiecare dată, produsele românești. Sunt roadele...

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești