Ascultă Radio Antena Satelor Live

Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole

World Vision România, organizație dedicată educației, dezvoltării comunitare și protecției copilului, este activă în România de peste trei decenii. În această perioadă, a lucrat cu aproape 800 de comunități din 40 de județe și a sprijinit direct peste 800.000 de copii și adulți.

Programul „Mândru, să fiu fermier” readuce interesul pentru liceele agricole
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 28 Iulie 2025, 16:11

Unul dintre cele mai relevante proiecte ale organizației din ultimul deceniu este programul „Mândru, să fiu fermier”, dedicat revitalizării învățământului agricol din România.

Invitatele emisiunii „Viața la țară”, realizată de Tatiana Mircea, au fost Crenguța Bărbosu, manager proiecte agricole în cadrul World Vision România și Daniela Fărcaș, coordonator comunicare în cadrul aceluiași program.

Cele două au vorbit despre starea liceelor agricole și eforturile de modernizare a educației în agricultură.

Proiectul a fost lansat în 2015, în urma unei crize tot mai evidente: lipsa personalului calificat în ferme.

„Într-un proiect anterior, o fermă demonstrativă de vaci cu lapte, ne-am dat seama că nu mai găsim oameni pentru meserii de bază în agricultură: de la șef de fermă la tractorist sau mulgător. Așa a apărut ideea unei intervenții în educația agricolă”, a explicat Crenguța Bărbosu.

Programul a fost demarat de un consorțiu format din World Vision România, Civitas Cluj, Centrul Român de Politici Europene și Junior Achievement, cu sprijinul financiar al Fundației Româno-Americane. În primă fază, au fost incluse șapte licee agricole.

„În anii ’90 erau peste 200 de licee agricole. În 2017, Ministerul Agriculturii a identificat doar 57 care mai păstrau specificul agricol. Am prins, cum spunem noi, ultimul tren”, a adăugat Daniela Fărcaș.

Una dintre cele mai mari provocări a fost promovarea acestora către elevi și părinți.

„La început, profesorii mergeau timid în școlile generale, cu niște pliante fără mesaje clare. Le-am arătat cum să spună povestea liceului lor, cum să ajungă la elevi cu emoție și autenticitate”, a explicat Fărcaș.

„Le-am spus să meargă însoțiți de elevi, să transmită ideea că învață într-o familie, că fac practică reală și zâmbesc, nu doar tocesc. Mesajele au început să convingă. Chiar și părinții au început să vină la zilele porților deschise, la Ziua Recoltei sau la alte evenimente școlare”, a mai spus coordonatoarea de comunicare.

Programul include și o componentă de actualizare tehnologică. Se promovează introducerea conceptului de agricultură 4.0, cu acces la inovație, digitalizare și metode moderne de învățare.

Practica agricolă a fost și rămâne o provocare.

„Spre deosebire de alte meserii, în agricultură nu poți trimite 20 de elevi în același timp la practică într-o singură fermă. Dar am creat parteneriate, mese rotunde, vizite de studiu consistente, nu excursii de o oră, ca elevii să înțeleagă cum funcționează o fermă reală și un lanț de producție, de la animal sau plantă până la raft”, a subliniat Crenguța Bărbosu.

Impactul acestor eforturi este deja vizibil. Liceele și-au îmbunătățit oferta educațională, și-au diversificat canalele de comunicare, de la Facebook la Instagram și TikTok și au reușit să atragă mai mulți elevi.

„Elevii nu mai ajung întâmplător la liceul agricol. Mulți vin din familii care au deja activitate agricolă și vor să o ducă mai departe. Avem tineri care vin motivați să devină tehnicieni veterinari sau să învețe cum să-și crească afacerea acasă”, a spus Daniela Fărcaș.

Programul „Mândru, să fiu fermier” este completat de trei campanii anuale de promovare: una de primăvară, pentru mediul de afaceri agricol; una de vară, adresată elevilor de clasa a VIII-a și părinților; și una de toamnă, dedicată publicului larg.

Percepția se schimbă, iar elevii încep să înțeleagă că agricultura înseamnă viitor. „Sunt fermieri tineri, care câștigă bine și nu se rușinează de meseria lor. Iar una dintre glumele noastre este: dacă vrei să vezi cât de bine o duc fermierii, uită-te la mașinile lor din parcare”, a spus în încheiere Crenguța Bărbosu.

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 10:20

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali

„România cu bun gust” este una dintre cele mai ambițioase inițiative dedicate producătorilor locali români. Proiectul are ca...

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 09:56

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan

La finalul săptămânii trecute, cu ocazia Zilei Agriculturii Ecologice, a fost lansat primul program național dedicat...

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Interviuri si reportaje 13 Octombrie 2025, 12:21

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres

România a fost una dintre prezențele remarcate la târgul internațional Anuga 2025, desfășurat la Köln, în Germania, cel mai...

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune
Interviuri si reportaje 09 Octombrie 2025, 15:54

Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune

La summitul Agri4Future, organizat la All3Center București, fermierii români cer Comisiei Europene o politică agricolă...

Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune
România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln
Interviuri si reportaje 09 Octombrie 2025, 12:29

România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln

România a impresionat la ANUGA 2025, cel mai mare târg alimentar internațional din lume, desfășurat la Köln, Germania. 114...

România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln
Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice
Interviuri si reportaje 03 Octombrie 2025, 13:49

Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice

România a urcat pe podium la Premiile Uniunii Europene pentru produse organice, desfășurate la Bruxelles, printr-un proiect...

Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice
Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri
Interviuri si reportaje 25 Septembrie 2025, 09:55

Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri

Programul „Fermier-Antreprenor” sprijină fermierii tineri să devină antreprenori de succes. Gabriel Stoian explică...

Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri
Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori
Interviuri si reportaje 22 Septembrie 2025, 15:12

Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori

Agricultura românească trece printr-o transformare semnificativă, odată cu apariția unor tineri antreprenori care găsesc...

Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori