-

Păstrarea merelor pentru iarnă, cum le depozităm corect

Păstrarea merelor peste iarnă nu este un lucru tocmai simplu, mai ales dacă îți place să savurezi fructele sau sucul acestora pe toată durata sezonului rece.

Tocmai de aceea, trebuie să știm cum să le depozităm, astfel încât merele să nu se strice, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Mai întâi, trebuie să alegem foarte bine merele pe care vrem să le depozităm. Ele nu trebuie să fie moi, lovite, să nu prezinte urme de tăieturi și să aibe codițe. Fructele care nu sunt perfecte pot fi consumate mai repede sau pot fi transformate în suc, ori folosite la prăjituri.

Mulți spun că merele rezistă mai mult dacă sunt învelite în ziar, ideea fiind simplă, dacă un măr se strică, fructul nu le va afecta si pe celelalte. O alternativă este să pui merele în fân, paie sau în rumeguș. Trebuie să pui un strat de mere, iar apoi să completezi cu unul de fân sau rumeguș si așa mai departe.

Evident, merele trebuie depozitate într-un beci, o pivniță, ideal fiind ca temperatura medie în spațiul unde vrei să depozitezi fructele să fie cât mai aproape de zero grade Celsius.

Merele nu se depozitează langă ceapă sau cartofi. Merele absorb mirosul acestor legume, iar calitatea lor se va deteriora.

De asemenea, nici cartofii nu trebuie depozitați lângă mere, pentru că fructele accelerează maturizarea tuberculilor și cartofii vor incolți.

Merele de dimensiuni mari au o durată mai mică de păstrare, așa că, ar fi recomandat să punem la păstrare fructe de mărime mijlocie, iar acestea vor rezista mai mult.

Și momentul în care culegi fructele este important, deci să nu culegem merele foarte târziu sau prea devreme, pentru că vor rezista mai puțin.

Foto: pixabay

Articole înrudite