Ascultă Radio Antena Satelor Live

Telemeaua de Ibănești cucerește Europa, drumul delicatesei din inima Transilvaniei

Pe frumoasa Vale a Gurghiului, la poalele munților, se află una dintre cele mai de succes povești ale industriei alimentare din România, fabrica de lactate de la Ibănești, condusă de domnul David Todoran, unul dintre cofondatorii renumitului brand „Lactate de Ibănești”.

Telemeaua de Ibănești cucerește Europa, drumul delicatesei din inima Transilvaniei
Foto: Pixabay.com

Articol de Ramona Alexandrescu, 09 Septembrie 2024, 19:00

Într-un interviu acordat realizatoarei Tatiana Mircea în cadrul emisiunii “ Viața la țară” , acesta a dezvăluit parcursul spectaculos al fabricii, care, de la un mic atelier local, a ajuns să fie recunoscută la nivel european.

Totul a început în 1994, când fabrica procesa doar 50 de litri de lapte pe zi. Astăzi, cu o capacitate de 130 de tone de lapte zilnic și peste 240 de angajați, “Lactate de Ibănești” a devenit un nume de referință în industria brânzeturilor. „Am reușit să creștem datorită accesării fondurilor europene, care ne-au permis să dezvoltăm capacitatea de producție. Astăzi, fabrica din Reghin este cea mai mare fabrică de brânzeturi cu capital românesc”, povestește David Todoran cu mândrie.

Însă adevăratul punct de cotitură pentru companie a fost obținerea certificării DOP (denumire de origine protejată) pentru „Telemeaua de Ibănești”, care a devenit singurul produs românesc recunoscut astfel de Uniunea Europeană. „Este un succes de care ne bucurăm enorm. Telemeaua de Ibănești este un adevărat ambasador al tradiției românești, atât în țară, cât și peste hotare”, adaugă David Todoran. Produsul este cerut nu doar în România, dar și în țări din Uniunea Europeană și chiar în America, unde calitatea și gustul autentic au câștigat rapid aprecieri.

În ciuda succesului internațional, David Todoran subliniază importanța susținerii economiei locale. „Îmi doresc ca românii să consume produse autohtone, făcute din materii prime românești. Doar așa putem crea locuri de muncă și să-i convingem pe tinerii noștri să rămână acasă, să nu mai fie nevoiți să plece în străinătate”, spune el.

“Lactate de Ibănești” nu doar produce brânzeturi de top, dar și contribuie activ la promovarea valorilor tradiționale. În acest sens, domnul David Todoran a anunțat cea de-a doua ediție a Festivalului Bio și de Tradiții pe Valea Gurghiului, un eveniment care promite să aducă laolaltă producători locali, porturi populare, tradiții și obiceiuri străvechi. „Ne dorim ca acest festival să fie o sărbătoare a gustului autentic românesc și a tradițiilor noastre. Vă așteptăm cu drag să descoperiți produsele bio și tradiționale care ne reprezintă atât de bine!”, a concluzionat David Todoran unul dintre cofondatorii renumitului brand „Lactate de Ibănești”, invitatul Tatianei Micea în cadrul emisiunii “Viața la țară.

Cu un asemenea succes și cu o viziune atât de puternică, “Lactate de Ibănești” demonstrează că tradiția și inovația pot merge mână în mână, propulsând România pe scena internațională a produselor de calitate.

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face
Util in Agricultura 06 Iunie 2025, 09:25

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face

Plantarea legumelor provenite din solarii, în câmp, este o etapă importantă în ciclul de producție agricolă, având ca scop...

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face
Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi
Util in Agricultura 05 Iunie 2025, 11:13

Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi

În fermele de ovine, animalele pot suferi de o gamă variată de boli, cauzate de bacterii, viruși, paraziți sau factori de mediu.

Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi
6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză
Util in Agricultura 05 Iunie 2025, 11:09

6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză

Pentru a scăpa de dăunătorii culturilor de varză, este important să adopți o combinație de metode preventive, biologice și...

6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză
Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați
Util in Agricultura 29 Mai 2025, 23:03

Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați

Gutuile sunt pomi fructiferi rezistenți, dar nu sunt ocoliți de boli, mai ales în condiții de umiditate ridicată sau...

Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați
Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului
Util in Agricultura 29 Mai 2025, 17:05

Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului

Suspendarea Sistemului Naţional Antigrindină reprezintă o decizie cu efecte grave, care a fost luată fără consultare publică...

Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului
Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați
Util in Agricultura 24 Mai 2025, 22:36

Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați

Cireșul este un pom îndrăgit pentru fructele sale gustoase și pentru frumusețea florilor de primăvară.

Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați
Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon
Util in Agricultura 17 Mai 2025, 10:44

Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon

Într-o primăvară marcată de vreme instabilă și fenomene extreme, pomicultorii din întreaga țară se confruntă cu provocări tot...

Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon
Lucrări specifice lunii mai, în vie
Util in Agricultura 16 Mai 2025, 21:53

Lucrări specifice lunii mai, în vie

Luna mai este una dintre cele mai intense și importante luni în viticultură. Temperaturile cresc, lăstarii se dezvoltă rapid,...

Lucrări specifice lunii mai, în vie