Ascultă Radio Antena Satelor Live

Muzeul Municipiului București și ICR Londra invită publicul la expoziția „București: Hărți în mișcare” / „Bucharest: Moving Maps”

Muzeul Municipiului București începe programul extern în anul 2025 cu un proiect special care prezintă istoria și farmecul capitalei României, cu un accent puternic pe epoca sa de glorie: perioada interbelică.

Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 11 Ianuarie 2025, 15:05

Organizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și susținută de Ambasada României și Consulatul General al României la Londra, sărbătoarea cuprinde vernisajul expoziției „București: Hărți în mișcare” / „Bucharest: Moving Maps” și un concert de muzică românească interbelică cu melodiile iconice ale Jean Moscopol, Sergiu Malagamba, Ionel Fernic și alte legende muzicale ale vremii.

Evenimentul este dedicat Zilei Culturii Naționale a României și va avea loc pe 15 ianuarie 2025, între orele 19:00 – 21:30, la sediul Institutului Cultural Român, Piața Belgrave nr. 1, Londra SW1X 8PH, Marea Britanie.

Invitați speciali: Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București & curator al expoziției, baritonul Cozmin Sime, chitaristul și compozitorul Heiko Pape și pianista Giulia Glennon.

Despre expoziția „București: Hărți în mișcare”:

Publicul londonez și cel românesc din capitala Marii Britanii este invitat să descopere Bucureștiul privind o selecție de imagini care au fost atent alese din Arhiva Muzeului Municipiului București și să-l asculte pe curatorul expoziției, dr. Adrian Majuru, care va susține o prelegere despre istoria capitalei României și despre oamenii care au contribuit la conturarea viitorului acesteia.

„Istoria este precum o hartă a geografiilor în continuă schimbare. Iar Strada este continentul care s-a modificat continuu pe măsura preocupărilor noastre cotidiene, dar mai ales pe măsura proiecțiilor noastre de viață.

„Bucureştiul a fost în ultimele două sute de ani o adevărată arenă a confruntărilor între «nou» şi «vechi», între oraşul oriental care se încăpăţâna să dăinuie şi oraşul modern care s-a luptat îndelung să prindă contur.

Construirea unui oraş modern din perspectivă urbanistică în Bucureşti a reprezentat o prioritate pentru «intelighenţia» românească a secolului al XIX-lea. Acest proces s-a încadrat de la bun început curentului de integrare europeană. Procesul de modernizare al Bucureştilor a început în secolul al XIX-lea, cunoscute fiind în acest sens reuşitele edilitar-urbanistice ale primarilor Pake Em. Protopopescu (1888-1891), Barbu Ștefănescu Delavrancea (1899-1901), Mihail I. Cantacuzino (1901-1906) şi a fost continuat în prima parte a secolului XX.

Pentru ultima perioadă amintită, primariatul lui Dem I. Dobrescu (1929-1934) a fost punctul de plecare al modernizării edilitare. Dem I. Dobrescu a încercat să dea o nouă definire urbană Bucureştilor. Activitatea lui a fost continuată şi cu prilejul serbării «Lunii Bucureştilor» (9 mai-9 iunie). Acestea au debutat în 1935 şi au luat sfârşit în 1940. Începută cu primariatul lui Dem I. Dobrescu, modernizarea edilitară a continuat cu primariatul lui Al. Gh. Donescu (1934-1938) şi s-a încheiat cu primariatul generalului Victor Dombrovski (1938-1940 și 1944-1948).

Istoria, oricât de liniară ar fi ea în obișnuința oferită de școală sau de viața de zi cu zi, întotdeauna «ea» se află cu privirea îndreptată spre oamenii care-i dau conținut, formă și mai ales, înfățișare. Totul ține de umanitate și de evoluția ei în cadrul unui timp determinat, al fiecărei generații, iar în extensie, al fiecărei civilizații”, a scris Adrian Majuru în pliantul expoziției.

Despre concert:

Creat special pentru această ocazie, concertul prezintă prețioase lucrări muzicale din deceniile trecute. Cântecele mult îndrăgite dau viață unei frumoase povești despre viața și iubirile unui personaj fictiv din perioada interbelică. Conceptul recitalului este creat de baritonul Cozmin Sime, iar aranjamentele muzicale sunt realizate de chitaristul și compozitorul Heiko Pape. Acompaniament la pian de Giulia Glennon.

Cultură 01 Iulie 2025, 11:18

Numărul vizitatorilor la muzee şi cinematografe a scăzut în România în anul 2024 faţă de anul anterior, potrivit datelor INS

Numărul vizitatorilor la muzee şi cinematografe a scăzut în România în anul 2024 faţă de anul anterior, arată datele...

Numărul vizitatorilor la muzee şi cinematografe a scăzut în România în anul 2024 faţă de anul anterior, potrivit datelor INS
Cultură 01 Iulie 2025, 10:00

Salonul Internaţional „Martha Bibescu” îşi deschide porţile la Palatul Mogoşoaia

Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia îşi deschide porţile pentru o nouă atracţie culturală de excepţie - a doua ediţie a...

Salonul Internaţional „Martha Bibescu” îşi deschide porţile la Palatul Mogoşoaia
Cultură 01 Iulie 2025, 09:58

Buzău: 130 de ani de activitate muzeală - reparaţii morale către comunităţile săteşti de unde provin exponatele

Se împlinesc 130 de ani de activitate muzeală, în anul 1895 luând fiinţă prima colecţie organizată la Buzău de către Basil...

Buzău: 130 de ani de activitate muzeală - reparaţii morale către comunităţile săteşti de unde provin exponatele
Cultură 21 Iunie 2025, 11:31

Mureş: Festivalul Sighişoara Medievală - între 25 şi 27 iulie

Primăria municipiului Sighişoara a anunţat, sâmbătă, organizarea celei de-a XXX-a ediţii a Festivalului Sighişoara Medievală,...

Mureş: Festivalul Sighişoara Medievală - între 25 şi 27 iulie
Cultură 15 Iunie 2025, 15:14

Inaugurarea Marelui Muzeu Egiptean, amânată pentru sfârşitul lui 2025 din cauza tensiunilor regionale

Inaugurarea fastuoasă a Marelui Muzeu Egiptean (GEM), prevăzută pentru 3 iulie, a fost amânată pentru ultimul trimestru din...

Inaugurarea Marelui Muzeu Egiptean, amânată pentru sfârşitul lui 2025 din cauza tensiunilor regionale
Cultură 13 Iunie 2025, 10:03

„Anatomia peisajului transilvănean”

Muzeul de Artă Brașov îi invită pe iubitorii de artă să nu rateze ultimele zile ale expoziției „Anatomia peisajului...

„Anatomia peisajului transilvănean”
Cultură 12 Iunie 2025, 22:37

Eminescu, la Ipotești

Botoșani: Pentru ediția din iunie 2025 a Zilelor Eminescu, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”...

Eminescu, la Ipotești
Cultură 18 Mai 2025, 12:59

Târgul de carte "Gaudeamus" Radio România de la Oradea, la final

Astăzi, la Oradea se încheie ediţia locală a celui mai important şi mai longeviv târg de carte "Gaudeamus" Radio România.

Târgul de carte "Gaudeamus" Radio România de la Oradea, la final