-

Experți OMS: Țintele de vaccinare ale României, greu de atins

România a depăşit 6 milioane de persoane vaccinate anti-COVID cu cel puţin o doză. Potrivit celui mai recent bilanţ zilnic, aproape 32 de mii de persoane au primit prima doză sau serul în doză unică, în 24 de ore.

Autorităţile sanitare îşi propun ca totalul celor vaccinaţi să mai crească până la sfârşitul lunii decembrie cu alte două milioane şi să se ajungă la o rată de vaccinare de 70% din populaţie în primul trimestru al anului viitor.

În condiţiile actuale, ţintele sunt însă greu de atins - au atras atenţia experţii OMS, într-o discuţie cu responsabilii de la Bucureşti pe tema rezultatelor campaniei naţionale de vaccinare şi a posibilelor soluţii pentru îmbunătăţirea acestora.

Estimarea OMS arată că, dacă se mențin ritmul din ultimele șase săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge abia peste doi ani și jumătate la o acoperire de 70% din populație.

Experții organizației au remarcat însă creșterea constantă din ultimele trei săptămâni atât în bilanțurile zilnice, cât și în intenția de vaccinare.

Ei au subliniat că este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor către categoriile vulnerabile, ca vârstnicii, bolnavii cronici și alte categorii la risc.

De asemenea este necesar ca medicii și cadrele medicale nu doar să se vaccineze anti-COVID-19, ci şi să recomande populației vaccinarea.

OMS a dat asigurări că va colabora îndeaproape cu reprezentanții instituțiilor implicate în derularea acțiunilor de vaccinare, inclusiv pentru dezvoltarea unor strategii de comunicare printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație.

În prezent, conform datelor prezentate de autoritățile române, sunt diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, cu cele mai scăzute în nord-est și în sud, de asemenea între grupele de vârstă, aproximativ 50% la persoanele între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la cele de peste 80 de ani.

Există și un decalaj de gen. Femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, noteaza Radio Romania Actualitati.

Foto: pixabay

Articole înrudite

 • Datele privind virulenţa noii variante Omicron sunt deocamdată puţine

  Datele privind virulenţa noii variante Omicron sunt deocamdată puţine

  RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 decembrie, ora 16:02) - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Mira Gomboş - Datele privind virulenţa noii variante Omicron sunt deocamdată puţine, iar prima problemă o reprezintă transmisibilitatea, spun specialiştii. Primele cazuri identificate în România şi în străinătate arată că virusul nu provoacă forme grave de boală, ceea ce ar fi o veste bună, a precizat pentru Radio România Târgu Mureş şeful laboratorului de analize medicale al Spitalului Clinic Judeţean, profesor doctor Adrian Man.
  Adrian Man: Din câte am auzit, nu este atât de virulentă tulpina faţă de tulpina Delta, indiană. Dacă e într-adevăr aşa, e bine, dar e foarte transmisibilă, aşa se pare. Înseamnă că s-ar putea întâmpla să avem încă un val, /că ar fi/ o tulpină predominantă Omicronul, dar nefiind patogenă, neputând cauza boala foarte severă, vom trece uşor prin boală, mai ales cu vaccinările, care au fost masive în ultima perioadă în lume. Şi s-ar putea să se stingă pandemia cu totul, la un momet dat, din cauză că, nefiind patogen, persoanele se vindecă repede, nu mai transmit uşor.
  Realizator: Medicul Adrian Man a mai spus că varianta Omicron ar putea aduce şi sfârşitul pandemiei.

 • Incidenţa cazurilor de COVID-19, în continuă scădere

  Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 faţă de ultima raportare au fost înregistrate în Bucureşti - 252, Braşov - 55, Arad - 51, Cluj şi Timiş - câte 50, a informat, luni, Grupul de Comunicare Strategică.

 • Primele cazuri de Omicron din România. Noua tulpină, confirmată la două persoane

  Infectarea cu tulpina Omicron a coronavirusului a fost confirmată de Institutul Naţional de Sănătate Publică la doi români, pasageri ai cursei Africa de Sud - Bucureşti, care a aterizat în ţară în urmă cu câteva zile.

 • Vaccinarea anti COVID a copiilor peste 5 ani ar putea debuta în decembrie

  Luna viitoare ar putea începe și la noi în țară vaccinare anti COVID a copiilor de peste 5 ani cu serul produs de Pfizer BioNTech.

 • Molnupiravirul, un tratament oral antiviral pentru COVID-19

  În România avem în continuare un număr-record de pacienţi internaţi la ATI - 1.902. Şi, la fel ca şi în ultima perioadă, nu mai este niciun pat liber.