-

Biserica din lemn construită de Horea va fi restaurată

Biserica de lemn construită de Horea, provenită din localitatea sălăjeană Cizer, şi care acum se află în Parcul Etnografic "Romulus Vuia" din Cluj-Napoca, este într-un proces de restaurare şi valorificare prin intermediul realităţii virtuale.

Biserica din Cizer este una dintre cele mai evoluate tipuri de biserici care pot fi întâlnite în spaţiul transilvănean. Are o importanţă istorică excepţională pentru că este realizată cu participarea directă a lui Horea, Vasile Nicola Urs din Munţii Apuseni, care a devenit, în 1784, conducătorul marii ridicări a moţilor în lupta pentru libertate, a declarat joi, 19 noiembrie într-o conferinţă de presă, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean.
În cadrul proiectului va fi realizată o expoziţie care va avea atât o componentă de etalare fizică a celor 57 de obiecte restaurate şi conservate în vederea expunerii, cât şi una de prezentare a bisericii Cizer în variantă digitală
Proiectul este realizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi NUDA AS, organizaţie din Bergen, Norvegia.

RADOR
Foto: Wikipedia

Articole înrudite