10.000 de români poartă IE, pentru un viitor sub protecția UNESCO
Organizatorii Festivalului "RomânIA Autentică", aflat la cea de-a doua ediție, speră ca în acest an să adune peste 10.000 de purtători de ie românească în cadrul evenimentului desfășurat la Hobița și Iași, pentru a o introduce în patrimonial UNESCO.
23 Iunie 2017, 22:38
* GORJ
Peste 10.000 de oameni sunt așteptați să participe, îmbrăcați în straie populare, la cea de-a doua ediție a Festivalului "RomânIA Autentică", pe data de 24 iunie, de Sânziene, în acest an evenimentul desfășurându-se la Târgu-Jiu, Hobița și Iași.
Potrivit organizatorilor — Asociația "Flori de Ie", Consiliul Județean (CJ) Gorj împreună cu Primăria Peștișani, Primăria Municipiului Târgu-Jiu și Asociația Națională a Antreprenorilor — deoarece se dorește ca acest festival să aibă continuitate, dar și să devină emblematic în rândul manifestărilor de promovare a culturii și tradițiilor românești, Oltenia și Moldova își vor uni inimile sub semnul iei, într-o uriașă horă a Sânzienelor.
"Sâmbătă, la ora 10,00, la Târgu-Jiu, în Parcul Coloanei fără Sfârșit, obiceiurile de Sânziene vor deschide marea sărbătoare a costumului popular gorjenesc. La fel ca și anul trecut, momentele artistice vor fi coordonate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist 'Doina Gorjului' și Școala Populară de Artă din Târgu Jiu. Sunt așteptați să participe sute de copii și membri ai ansamblurilor sau grupurilor de dans din localitățile județului, care se vor prinde într-o horă a iei sub semnul tricolorului. În aceeași zi, sărbătoarea va continua cu o serbare câmpenească la Hobița, satul natal al lui Constantin Brâncuși. În ziua de Sânziene, Hobița vă așteaptă cu expoziții și demonstrații ale meșteșugarilor populari, mâncare tradițională și multă voie bună. Programul artistic va debuta la ora 12,00, iar pe scena festivalului vor evolua ansambluri din toate zonele județului", menționează organizatorii într-un comunicat de presă.
Reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj au precizat că, în acest an, evenimentul este cu atât mai important cu cât la Hobița va fi expusă și o colecție de ii vechi de peste un secol.
* DÂMBOVIȚA
Cu ocazia Zilei Universale a Iei, Consiliul Județean Dâmbovița și Complexul Național Muzeal ''Curtea Domnească'' Târgoviște, oferă publicului vizitator expoziția etnografică, intitulată sugestiv ''Sărbătoarea iei'', al cărei vernisaj are loc, vineri, la Muzeul de Istorie din Târgoviște.
În cadrul expoziției vor putea fi admirate ii purtate pe melegurile dâmbovițene, dar și obiecte specifice meșteșugului țesutului.
''Expoziția organizată în holul mare al Muzeului de Istorie va putea fi vizitată în perioada 23 — 30 iunie 2017, accesul fiind gratuit, și se constituie într-un demers de promovare a valorilor spirituale și materiale legate de semificația iei, dar și a zilei de 24 iunie, când în calendarul popular erau sărbătorite Sânzienele sau Drăgaica'', se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Curtea Domnească.
* BRĂILA
'Turul țării în povești muzicale și ii încântătoare' și 'Poveștile Iei' sunt titlurile a două ateliere care se vor desfășura, sâmbătă, la Biblioteca Județeană 'Panait Istrati' din Brăila, cu ocazia Zilei Universale a Iei, potrivit unui comunicat remis de organizatori.
Atelierul 'Turul țării în povești muzicale și ii încântătoare' se va desfășura sub forma unei expoziții de costume populare, povești și muzică enesciană, iar 'Poveștile IEI' sub forma unui și atelier-șezătoare.
'Am vrut să cobor muzica clasică de pe piedestalul aurit al culturii înalte. Să o curăț de praful snobismului, al extazului mimat. Să o democratizez. Să o aduc într-o zonă a firescului, direct pe raftul cu jucării. Am pornit de la ideea că muzica are personalitate; exact acest caracter e ceea ce un copil poate recunoaște spontan, ca pe un brand obișnuit. După câțiva ani de cercetare, am conturat o metodă numită Audit de Brand Muzical, pe care am cernut-o în povești prietenoase, cu miez. Muzica nu va salva lumea. Dar o va face mult, mult mai frumoasă', spune gazda evenimentului, scriitoarea Cristina Andone.
Organizatorii evenimentului programat sâmbătă, 24 iunie, sunt Biblioteca Județeană 'Panait Istrati' Brăila și Editura 'Nemi — Cărți pentru copii'.
* TELEORMAN
Eșantioane cu modele de ii din mai multe zone ale țării vor alcătui, sâmbătă, o miniexpoziție organizată la Muzeul Județean din Alexandria cu ocazia Zilei Universale a Iei și a tradiției Drăgăicii sau Sânzienelor, potrivit purtătorului de cuvânt al Muzeului, Corina Iordan.
Eșantioanele care întregesc evenimentului sunt realizate de catre iubitoare de port popular și de tradiții populare, majoritatea dintre ele membre ale Șezătorii București.
Expoziția se va deschide la ora 11,00, în Holul de Onoare al Muzeului Județean Teleorman și va putea fi vizitată de public până pe 29 iunie.
Evenimentul va fi întregit si de un miniconcert susținut de Grupul Vocal al Ansamblului 'Burnasul' din cadrul Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, iar între orele 10,00 și 16,00, expozițiile permanente și temporare ale muzeului vor putea fi vizitate gratuit, în cadrul 'Zilei Porților Deschise'.
* VÂLCEA
Angajații Consiliului Județean (CJ) Vâlcea și președintele instituției, Constantin Rădulescu, au venit vineri la serviciu îmbrăcați în ii, ei participând apoi alături de grupuri de copii și reprezentanți ai unor instituții de cultură la o paradă a portului popular, pentru a marca "Ziua universală a iei".
Constantin Rădulescu, alături de angajați ai CJ Vâlcea îmbrăcați în tradiționala ie, au întâmpinat vineri dimineața oaspeții în foaierul instituției, unde a fost organizată o expoziție de port popular tradițional.
Peste 100 de persoane purtând ii au participat începând cu ora 11,00 la o paradă a portului popular pe traseul Consiliul Județean Vâlcea — Parcul Antonio Copetti (Teatrul Anton Pann) — bld. Tudor Vladimirescu — Calea lui Traian, având ca punct final Arhiepiscopia Râmnicului.
Manifestările vor continua sâmbătă la "Muzeul Satului Vâlcean", unde, începând cu orele 10.00, oaspeții evenimentului sunt așteptați la ateliere de creație, paradă și dansuri ale Sânzienelor, competiții și jocuri distractive pentru copii, muzică și hore tradiționale, concert folk, tombolă cu premii și gustări savuroase.
* OLT
O paradă a portului popular numită "Mărie cu mândră ie", ateliere de creație și jocuri pentru copii va avea loc sâmbătă, în comuna Bobicești, la un centru hipic, unde Muzeul Județean Olt, în parteneriat cu gazdele, vor organiza evenimente dedicate portului popular și tradițiilor de sânziene.
Cel mai amplu eveniment din județul Olt dedicat iei va avea loc duminică, în comuna Cezieni, la "Sărbătoarea Iilor", eveniment ajuns la a XXXIII-a ediție, unde localnicii își vor prezenta iile noi, cusute anul acesta, dar și pe cele păstrate de la bunici, spre a fi jurizate și premiate.
Localnicii din Cezieni își vor scoate duminică iile la porți, ca la o expoziție, spre a fi văzute și admirate de trecători, iar după-amiaza le vor îmbrăca pentru a participa la Hora iilor. Cele cusute anul acesta vor fi expuse și la Căminul Cultural Cezieni, unde un juriu format din specialiști va stabili locul pe podiumul de premiere. În Hora iilor se vor prinde sute de persoane purtând vestimentație tradițională.
* PRAHOVA
Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită, sâmbătă, la Muzeul "Crama 1777" din Valea Călugărească, județul Prahova, care este amenajat în cea mai veche cramă recondiționată din țară.
Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES, pe prispa Muzeului "Crama 1777", secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, va avea loc Serata muzeală 'Cununa soarelui, cicoarea cerului', de la ora 17.00, în cadrul evenimentului urmând a fi dezvăluite tainele horei sânzienelor, legenda Doamnei Florilor și rostul și puterea simbolurilor solare în cultura populară românească.
De asemenea, la Conacul "Pană Filipescu" din județ se va desfășura, tot sâmbătă, matineul muzeal "Ecoul tricolor al portului și datinilor străvehi", eveniment dedicat atât atât Zilei Universale a Iei, cât și Zilei Drapelului Național.
În cadrul evenimentului vor avea loc momente artistice susținute de diverși interpreți și ansambluri folclorice într-un decor special.
* TULCEA
Peste 600 de tulceni vor participa sâmbătă seara, în centrul Tulcei, la un flashmob, organizat de Ansamblul Artistic Baladele Deltei cu prilejul Zilei Naționale a Iei.
"Mâine (sâmbătă — n.r.), în Piața Tricolorului, începând cu ora 18,30, vom organiza un flashmob de dans popular cu peste 600 de dansatori cu vârste de la 4 la 70 de ani. Toți dansatorii vor fi îmbrăcați în ii", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Ansamblului Artistic Baladele Deltei, Ștefan Coman.
Cei peste 600 de participanți la flashmob vor dansa timp de 25 de minute jocuri din Dobrogea, Oltenia. Muntenia și Moldova, potrivit sursei citate.
De altfel, începând de vineri, în Piața Tricolorului, tulcenii pot cumpăra ii oferite de un artist din Brașov, Viorica Copaci, în cadrul unei inițiative private care aduce periodic la Tulcea produse țărănești.
* BUZĂU
Cinci colecționare și confecționere de ii din județul Buzău au expus, vineri, la Galeriile de artă din localitate aproape 50 de exponate, jumătate dintre acestea având o vechime de peste un secol.
Creatorul popular Amelia Papazissu, Tezaur uman viu — UNESCO 2013, a prezentat 14 ii lucrate de aceasta sau din colecția sa personală.
"Colecția mea de ii este foarte numeroasă, am expus ii din Argeș, Dâmbovița, Vrancea, Târgu Mureș, dar cele mai dragi sunt cele din zona Buzăului, lucrate de mine, sau provenind de la creatoare populare din Mânzălești și Beceni", a declarat, pentru AGERPRES, Amelia Papazissu.
Ea mai menționat că în expoziție sunt ii cusute și ii țesute în război, iar în exponatele din zona de câmpie predomină florile, în timp ce în cele de la munte predomină figurile geometrice și culori mai închise.
* IAȘI
Sâmbătă, 24 iunie, peste 10.000 de persoane îmbrăcate în ie sunt așteptate să participe la cea de-a doua ediție a Festivalului "RomânIA Autentică". Anul acesta festivalul va avea loc atât în Gorj — la Târgu Jiu și Hobița, cât și la Iași. Organizatorii principali ai evenimentului își propun sa adune peste 10.000 de oameni îmbrăcați în straie populare.
Programul festivalului începe la ora 13,00, pe scena din fața Palatului Culturii când vor cânta Ansamblul "Lăutarii" și Nicolae Botgros, Ansamblul "Floricica de la munte", Ion Paladi, Sofia Vicoveanca și Laura Lavric. Li se vor alătura artiștii de la Asociația "Doina Iașului", Ștefan Pintilie, Ștefan Deaconița, Sabina Ursache, Nina Cuciuc, Constantin Bahrin, Maria Șalaru, Ion Macovei, Beatrice Duca, Vasilica Dina Tataru, Maria Bogdan, Elena Câtea, Roxana Cojocaru și Cristinel Iordachioaia.
Evenimentul "RomânIA Autentică" din acest an este organizat de catre Asociația Națională a Antreprenorilor, împreună cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Gorj, Primăria Târgu Jiu, Primăria și Consiliul local Peștișani.
* NEAMȚ
Centrul pentru Cultură și Arte "Carmen Saeculare", cu sprijinul Consiliul Județean Neamț și al Primăriei municipiului Piatra-Neamț organizează sâmbătă, 24 iunie, de la ora 16,00, pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț, Ziua Universală a Iei.
Concepută inițial ca o manifestare de spiritualitate autentică a comunităților de români din străinătate, Ziua Universală a Iei a fost treptat integrată în întreg spațiul cultural românesc și începe să fie marcată de aproape toate instituțiile culturale din țară.
Ia va fi sărbătorită la Piatra-Neamț prin mai multe manifestări interactive. Astfel, începând cu ora 16,00, se vor deschide ateliere demonstrative de meșteșuguri tradiționale (țesut-cusut, împletituri din sfoară, măști populare, împletituri fibre vegetale, olărit, modelaj lut).
Tot de la ora 16,00 vor avea loc spectacole susținute de elevii Școlii Populare de Arte, de ansamblurile folclorice și tinerele talente din județul Neamț.
De la ora 20,30, Ansamblul folcloric "Floricică de la Munte" va susține un spectacol dedicat obiceiurilor de Sânziene, iar de la 21,30, va avea loc un spectacol extraordinar al invitaților speciali ai serii, interpretul Ionuț Fulea și Formația "Codru de România'.
* GALAȚI
Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galați onorează Ziua Universală a Iei, de Sânziene, împreună cu locuitorii municipiului, dar și cu toți colegii și prietenii din artă și cultură ce își desfășoară activitatea sub egida Consiliului Județean (CJ), la Muzeul Satului și Muzeul Zonei Pescărești din Pădurea Gârboavele, se arată într-un comunicat transmis de instituția de cultură.
Potrivit sursei citate, gălățenii sunt invitați să sărbătorească legendara bluză în care sunt cusute câteva milenii de istorie, sâmbătă, la "porțile soarelui": la Muzeul Satului și Muzeul Zonei Pescărești din Pădurea Gârboavele ghizii Centrului Cultural Dunărea de Jos vor oferi tururi gratuite ale muzeelor, cu explicații și povești; vor avea loc demonstrații ale meșterilor populari de confecționare a iei tradiționale de Covurlui și vor fi expuse ii pentru cei care doresc să le cumpere, în timp ce Ansamblul Folcloric "Doina Covurluiului" va susține un concert special de Sânziene.
"De 24 iunie, la pomenirea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în popor se sărbătoreau (și încă se mai sărbătoresc în multe zone) Sânzienele. Nu întâmplător comunitatea dedicată iei a ales tocmai această zi pentru a sărbători esența portului tradițional românesc. Ia — bluza albă țesută și brodată manual, nesecată sursă de inspirație pentru creatorii de modă de pe toate meridianele, reprezintă, de una singură, o întreagă cultură. Fiecare tăietură, fiecare chenar, fiecare element de broderie, fiecare culoare înseamnă ceva. Sunt ii de sărbătoare și ii de jelire, ii de mireasă și ii de copilă, ii de cânepă, in sau spumă de borangic, cusături de noroc, de viață lungă, de bucurie, de belșug, de înțelepciune și de protecție", se spune în comunicat.
* BOTOȘANI
O expoziție cu ii din zona Botoșaniului va fi vernisată, vineri seară, la Accademia di Romania din Roma, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean Botoșani, Aurel Melniciuc.
Potrivit acestuia, iile care vor fi expuse în capitala Italiei provin de la mai multe gospodine din comunele județului Botoșani.
"Iile nu au fost luate din colecțiile muzeului, pentru că sunt incluse în patrimoniu, ci le-am luat de la diferite doamne din comunele din Botoșani. Sunt ii cu motive din zona Botoșaniului", a afirmat Melniciuc.
Tot vineri seară, studentele românce din Italia vor defila la Accademia di Romania în ii tradiționale. La eveniment ar urma să ia parte și ambasadorul României în Italia, dar și reprezentanți ai Institutului Cultural Român.
Expoziția de ii este prezentată în paralel cu o expoziție foto-documentară despre obiectele din cultura Cucuteni aflate în patrimoniul Muzeului Județean Botoșani, care este găzduită, în perioada 19—25 iunie, de Accademia di Romania din Roma.
Expoziția "Cultura Cucuteni—de la simbolism la artă", care cuprinde imagini despre vasele de ceramică și statuetele din lut descoperite în județul Botoșani, este organizată de Muzeul Județean Botoșani în parteneriat cu Accademia di Romania din Roma și Institutul Cultural Român.
AGERPRES / (AS, A — autori: Irina Poenaru, Cornelia Dumitru, Ecaterina Ignat, Luiza Abu Salem, Cristina Matei, Anamaria Toma, Luisiana Bîgea, Dorin Ivan, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruștei)