Festivalul Tradiţiilor Meşteşugăreşti, la Dorohoi
Festivalul va reuni circa 55 de meşteri şi creatori populari din 15 judeţe ale ţării şi Republica Moldova.
26 August 2021, 05:14
Primăria Municipiului Dorohoi, Consiliul Local Dorohoi şi Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova (AMPM), având ca parteneri Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Dorohoi, organizează în perioada 27-29 august 2021, în centrul Municipiului Dorohoi a VIII-a ediţie a Festivalului Tradiţiilor Meşteşugăreşti.
Manifestarea, una dintre cele mai de succes activităţi în ultimii ani, va reuni circa 55 de meşteri şi creatori populari din 15 judeţe ale ţării şi Republica Moldova, care vor ilustra următoarele meşteşuguri tradiţionale: prelucrarea lemnului, mobilier rustic, port popular, textile tradiţionale, icoane, împletituri din nuiele, pănuşi, papură şi sfoară, prelucrarea pielii, a osului, podoabe şi bijuterii, jucării, măşti, artă decorativă, leacuri din plante şi preparate culinare tradiţionale.
Obiectivele principale ale Festivalului de la Dorohoi sunt aceleaşi pentru care AMPM militează încă de la înfiinţare sa în 2004: păstrarea şi promovarea meşteşugurilor artistice tradiţionale şi educarea publicului, în special a celui tânăr, în spiritul respectului pentru tradiţii româneşti şi bun gust autentic. Sperăm că de această sărbătoare a tradiţiilor meşteşugăreşti să se bucure şi conaţionalii noştri trăitori în Occident şi care de obicei în luna lui Gustar, se întorc acasă.
După lunga pauză fără organizarea de astfel de evenimente datorită vremurilor pe care le trăim, sperăm să ne revedem şi anul acesta cu un public cât mai numeros, doritor şi curios să redescopere tradiţiile şi meşteşugurile ce le vor prezenta meşterii iscusiţi ce poposesc timp de 3 (trei) zile în municipiul Dorohoi.
Ca şi în anii anteriori, evenimentul ce îl propunem sperăm să fie de bun augur şi să se ridice la nivelul aşteptărilor publicului. Anul acesta, ca element de noutate, pe lângă demonstraţiile de măiestrie a meşteşugului practicat, ce le vor face meşterii pe parcursul târgului, aducem în atenţia publicului posibilitatea de a participa la unul din cele opt ateliere propuse a se desfăşura timp de două ore în zilele de vineri şi sâmbătă. Prin organizarea acestor ateliere de meşteşugit, ne propunem să stârnim curiozitatea şi să supunem atenţiei publicului tânăr şi nu numai, câteva din tainele meşteşugurilor practicate de câţiva dintre meşterii populari prezenţi la târg, prin învăţarea tehnicilor de lucru necesare practicării şi deprinderii unui meşteşug deloc uşor de făcut şi susţinut în vremurile pe care le trăim. Mai precizăm şi faptul că organizatorii îi aşteaptă la Festival pe toţi aceia care ar dori şi pot să ajute acest gen de demersuri şi care sunt curioşi şi vor să înveţe sau, dimpotrivă, simt nevoia de a fi sprijiniţi şi promovaţi prin intermediul asociaţiei noastre.
RADOR
Foto: Pixabay