Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gusturi și arome din satele transilvănene - Călătorie în bucătăria tradițională românească

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj , a găzduit vineri, 28 mai, Expoziția ”Călătorie în bucătăria tradițională românească” un eveniment de tradiție, organizat deja de 14 ani și găzduit acum la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campusul USAMV.

Gusturi și arome din satele transilvănene - Călătorie în bucătăria tradițională românească

29 Mai 2021, 15:25

Printre rețetele prezentate de către studenții la zi și la distanță din cadrul Facultății de Agricultură , s-au numărat păsula cu hospă de Marin, gușă fiartă cu boia și usturoi, întinsorea de la Vărarea , plăcintele ,, poale în brâu " de la Neamț , prăjitura cu mere de la Batoș , cocoradă cu brânză de oaie, cozi de ceapă și mărar, zamă de măcriș, salamul de biscuiți de Dej, prăjiturile de Someșul Rece sau alivenci de Toplița, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

”Am prezentat cozonacul cu nucă de la bunica mea, nu a fost foarte greu cu realizat, o am rețeta de când eram copii. Caietul de sarcini nu a fost greu de întocmit deoarece am participat la cursuri și am știut ce am de făcut. Doresc să promovez mai departe rețeta deoarece ingredientele sunt puțin deosebite. Cozonacul este făcut din făină integrală, pudră de stevie, sare mare și maia. Umplutura e din nucă, pudră de stevie și miere de albine. Este o rețetă a bunicii care circulă doar în familie”, a declarat Flavia Nădășan , studentă.

Stan Gabriel de la Mărișel a expus siropurile făcute după rețeta bunicii lui

,, Sunt bune pentru sănătate; când era bunica tânără, nu erau atâtea medicamente, se foloseau siropuri de fructe și plante. Am adus aici sirop de păpădie, de afine, de mure, de zmeură, de muguri de brad. Bunicii nu le comercializează, sunt pentru consumul familiei”, a spus acesta.

Pentru ca un produs tradițional să fie recunoscut la nivel european este nevoie de dovezi care să îi ateste originalitatea din urmă cu minim 30 de ani, fie că vorbim de dovezi scrise sau verbale – pentru că este admis și un interviu cu o persoană în vârstă.

”Studenții învață procedurile de certificare a unui produs tradițional, ecologic, montan și etic. Studenții pleacă în teritoriu și descoperă un produs tradițional, de la mama de acasă, îi construiesc o poveste din punct de vedere legal, pe baza unui caiet de sarcini, în așa fel încât dacă mâine cineva și-ar dori să pună în valoare un produs autentic românesc, să îl protejeze din punct de vedere juridic, la nivel național sau european. Cultura gastronomică este un element important al culturii oricărui popor. În lumea asta mondializată vom răzbi în anii următori dacă ne putem pune în valoare acest element important de cultură.

Încercăm să identificăm un produs tradițional românesc, în special din zona oieritului, care să aibă șansa să fie protejat la nivel mondial. Avem o bătălie majoră la nivel european între state în privința schemelor de calitate pe zona alimentară. Statele au această competiție vizavi de gastronomie.
România are un patrimoniu gastronomic mult mai bogat decât al Franței. În orice sat românesc găsești mai multe feluri de mâncare decât într-un sat franțuzesc. Și totuși Franța are la nivel european peste 500 de produse atestate tradițional, în timp ce România e doar cu 5-6 produse. Ori noi suntem campioni net la nivel european, dar nu știm să ducem abordarea la nivel de recunoaștere juridică internațională”, a declarat conf . dr . Avram Fițiu , organizatorul evenimentului.

Expoziția are o minunăție de forme și de arome, iar la gătit s-au încumetat și băieții, nu doar fetele.
Prezent la eveniment a fost și secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, George Cățean, care a anunțat că se depun eforturi și pe zona de retail pentru asigurarea unor spații pentru aceste campanii de promovare, pentru a scurta modul de comunicare și interacțiune dintre producător și consumator.

Etichete : top recomandari
Poveștiri între magie și realitate: Mituri și legende din satele României
Traditii, datini, obiceiuri 22 Octombrie 2024, 14:02

Poveștiri între magie și realitate: Mituri și legende din satele României

Te-ai întrebat vreodată ce mistere se ascund în umbra pădurilor sau ce eroi au umblat pe ulițele satului tău?

Poveștiri între magie și realitate: Mituri și legende din satele României
Poveștile nespuse ale meșteșugurilor din satul românesc
Traditii, datini, obiceiuri 17 Octombrie 2024, 15:19

Poveștile nespuse ale meșteșugurilor din satul românesc

Cine a spus că poveștile sunt doar într-o carte? În satele românești, fiecare ulcior din lut, fiecare ie brodată sau poartă...

Poveștile nespuse ale meșteșugurilor din satul românesc
Şezătoare la Bucureşti, în Piaţa Universităţii, a românilor din Covasna, Harghita şi Mureş
Traditii, datini, obiceiuri 11 Octombrie 2024, 15:09

Şezătoare la Bucureşti, în Piaţa Universităţii, a românilor din Covasna, Harghita şi Mureş

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Asociaţia 'Calea Neamului' au anunţat, vineri, că în data de 19...

Şezătoare la Bucureşti, în Piaţa Universităţii, a românilor din Covasna, Harghita şi Mureş
Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate
Traditii, datini, obiceiuri 02 Septembrie 2024, 16:31

Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate

O expoziţie dedicată deschiderii în urmă cu 40 de ani a Muzeului Satului din municipiul Baia Mare va fi deschisă publicului...

Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate
Tabăra Medievală de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Traditii, datini, obiceiuri 31 August 2024, 17:23

Tabăra Medievală de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită să participați la o tabără medievală specială, în perioada 2-6...

Tabăra Medievală de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Miercuri după-amiază a început Festivalul ProEtnica de la Sighişoara
Traditii, datini, obiceiuri 29 August 2024, 18:03

Miercuri după-amiază a început Festivalul ProEtnica de la Sighişoara

Până duminică inclusiv publicul va putea admira evoluţii artistice individuale, de grup şi interactive pe scena din Piaţa...

Miercuri după-amiază a început Festivalul ProEtnica de la Sighişoara
Începe tradiţionala sărbătoare de la Fundata - Braşov
Traditii, datini, obiceiuri 29 August 2024, 18:01

Începe tradiţionala sărbătoare de la Fundata - Braşov

La acest sfârşit de săptămână, sâmbătă şi duminică, iubitorii de meşteşuguri, tradiţii culinare şi folclorice sunt invitaţi...

Începe tradiţionala sărbătoare de la Fundata - Braşov
Tradițiile și obiceiurile din Țara Oașului prind viață la Noaptea Muzeelor la Sate
Traditii, datini, obiceiuri 29 August 2024, 16:30

Tradițiile și obiceiurile din Țara Oașului prind viață la Noaptea Muzeelor la Sate

Mai multe practici străvechi, precum lipirea caselor cu lut, dar şi obiceiuri precum 'moimele' vor fi readuse la viaţă...

Tradițiile și obiceiurile din Țara Oașului prind viață la Noaptea Muzeelor la Sate