Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gusturi și arome din satele transilvănene - Călătorie în bucătăria tradițională românească

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj , a găzduit vineri, 28 mai, Expoziția ”Călătorie în bucătăria tradițională românească” un eveniment de tradiție, organizat deja de 14 ani și găzduit acum la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campusul USAMV.

Gusturi și arome din satele transilvănene - Călătorie în bucătăria tradițională românească

29 Mai 2021, 15:25

Printre rețetele prezentate de către studenții la zi și la distanță din cadrul Facultății de Agricultură , s-au numărat păsula cu hospă de Marin, gușă fiartă cu boia și usturoi, întinsorea de la Vărarea , plăcintele ,, poale în brâu " de la Neamț , prăjitura cu mere de la Batoș , cocoradă cu brânză de oaie, cozi de ceapă și mărar, zamă de măcriș, salamul de biscuiți de Dej, prăjiturile de Someșul Rece sau alivenci de Toplița, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

”Am prezentat cozonacul cu nucă de la bunica mea, nu a fost foarte greu cu realizat, o am rețeta de când eram copii. Caietul de sarcini nu a fost greu de întocmit deoarece am participat la cursuri și am știut ce am de făcut. Doresc să promovez mai departe rețeta deoarece ingredientele sunt puțin deosebite. Cozonacul este făcut din făină integrală, pudră de stevie, sare mare și maia. Umplutura e din nucă, pudră de stevie și miere de albine. Este o rețetă a bunicii care circulă doar în familie”, a declarat Flavia Nădășan , studentă.

Stan Gabriel de la Mărișel a expus siropurile făcute după rețeta bunicii lui

,, Sunt bune pentru sănătate; când era bunica tânără, nu erau atâtea medicamente, se foloseau siropuri de fructe și plante. Am adus aici sirop de păpădie, de afine, de mure, de zmeură, de muguri de brad. Bunicii nu le comercializează, sunt pentru consumul familiei”, a spus acesta.

Pentru ca un produs tradițional să fie recunoscut la nivel european este nevoie de dovezi care să îi ateste originalitatea din urmă cu minim 30 de ani, fie că vorbim de dovezi scrise sau verbale – pentru că este admis și un interviu cu o persoană în vârstă.

”Studenții învață procedurile de certificare a unui produs tradițional, ecologic, montan și etic. Studenții pleacă în teritoriu și descoperă un produs tradițional, de la mama de acasă, îi construiesc o poveste din punct de vedere legal, pe baza unui caiet de sarcini, în așa fel încât dacă mâine cineva și-ar dori să pună în valoare un produs autentic românesc, să îl protejeze din punct de vedere juridic, la nivel național sau european. Cultura gastronomică este un element important al culturii oricărui popor. În lumea asta mondializată vom răzbi în anii următori dacă ne putem pune în valoare acest element important de cultură.

Încercăm să identificăm un produs tradițional românesc, în special din zona oieritului, care să aibă șansa să fie protejat la nivel mondial. Avem o bătălie majoră la nivel european între state în privința schemelor de calitate pe zona alimentară. Statele au această competiție vizavi de gastronomie.
România are un patrimoniu gastronomic mult mai bogat decât al Franței. În orice sat românesc găsești mai multe feluri de mâncare decât într-un sat franțuzesc. Și totuși Franța are la nivel european peste 500 de produse atestate tradițional, în timp ce România e doar cu 5-6 produse. Ori noi suntem campioni net la nivel european, dar nu știm să ducem abordarea la nivel de recunoaștere juridică internațională”, a declarat conf . dr . Avram Fițiu , organizatorul evenimentului.

Expoziția are o minunăție de forme și de arome, iar la gătit s-au încumetat și băieții, nu doar fetele.
Prezent la eveniment a fost și secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, George Cățean, care a anunțat că se depun eforturi și pe zona de retail pentru asigurarea unor spații pentru aceste campanii de promovare, pentru a scurta modul de comunicare și interacțiune dintre producător și consumator.

Etichete : top recomandari
Sânzienele sau Drăgaica – sărbătoare magică a verii
Traditii, datini, obiceiuri 22 Iunie 2025, 11:44

Sânzienele sau Drăgaica – sărbătoare magică a verii

Sânzienele, cunoscute în unele zone și sub numele de Drăgaica, reprezintă una dintre cele mai vechi și misterioase sărbători...

Sânzienele sau Drăgaica – sărbătoare magică a verii
Solstițiul și tradițiile românești din mijlocul verii
Traditii, datini, obiceiuri 21 Iunie 2025, 11:38

Solstițiul și tradițiile românești din mijlocul verii

Solstițiul de vară, care are loc în jurul datei de 21 iunie, marchează cea mai lungă zi a anului și începutul verii...

Solstițiul și tradițiile românești din mijlocul verii
„Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea”
Traditii, datini, obiceiuri 20 Iunie 2025, 15:29

„Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea”

„Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea” - un proiect de promovare a patrimoniului gastronomic multietnic...

„Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea”
Tabără educativă de Toacă pentru copiii pasionați de tradiții
Traditii, datini, obiceiuri 17 Iunie 2025, 18:12

Tabără educativă de Toacă pentru copiii pasionați de tradiții

Muzeul Golești va deveni, în perioada 30 iunie - 4 iulie, locul unde tradiția se întâlnește cu educația, printr-o tabără...

Tabără educativă de Toacă pentru copiii pasionați de tradiții
Paparudele – Dansul ploii și chemarea fertilității
Traditii, datini, obiceiuri 07 Iunie 2025, 22:13

Paparudele – Dansul ploii și chemarea fertilității

Paparudele reprezintă un ritual străvechi românesc cu rădăcini precreștine, practicat în special în regiunile sudice și...

Paparudele – Dansul ploii și chemarea fertilității
Caloianul – Obiceiul străvechi al chemării ploii
Traditii, datini, obiceiuri 05 Iunie 2025, 21:47

Caloianul – Obiceiul străvechi al chemării ploii

Obiceiul Caloianului este una dintre cele mai vechi și spectaculoase practici rituale din folclorul românesc, strâns legată...

Caloianul – Obiceiul străvechi al chemării ploii
Moșii de Vară
Traditii, datini, obiceiuri 04 Iunie 2025, 16:03

Moșii de Vară

În tradiția românească, pomenirea morților de Rusalii este un moment profund spiritual, cunoscut sub numele de Moșii de Vară....

Moșii de Vară
Tradiții românești de Rusalii
Traditii, datini, obiceiuri 04 Iunie 2025, 15:57

Tradiții românești de Rusalii

Obiceiul de Rusalii este unul dintre cele mai importante și spectaculoase obiceiuri din tradiția populară românească, cu...

Tradiții românești de Rusalii