Hanul Odobeşti, reconstruit în muzeu - o filă de istorie salvată pentru viitor
Considerat unul dintre reperele identităţii viticole vrâncene, Hanul Odobeşti a renăscut, aproape identic, în incinta Secţiei de Etnografie a Muzeului Vrancei din Crângul Petreşti, devenind în decursul anilor un important reper turistic.

16 Iulie 2025, 13:43
Construit de la zero în baza unui plan realizat după modelul hanului original, edificiul a fost gândit în cadrul unui amplu proiect de conservare a patrimoniului arhitectural tradiţional, demarat în anii '70, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Muzeului Vrancei, Valentin Romeo Muscă.
El susţine că ideea unui Muzeu al Satului în Crângul Petreşti a apărut la nivelul conducerii de atunci a judeţului ca reacţie la politicile de industrializare accelerate din perioada comunistă, care duceau la pierderea ireversibilă a unor piese autentice de arhitectură rurală. Şi pentru că Vrancea este o zonă viticolă cu tradiţii puternice, proiectul a inclus şi reconstituirea unei zone viticole, cu gospodării, unelte şi obiecte specifice.
Odobeşti, una dintre cele mai importante localităţi viticole, a fost selectată drept punct de referinţă, fiind propusă includerea unui han, spaţiu esenţial pentru comerţul cu vinuri şi pentru odihna călătorilor.
'La începutul anilor 1970, politica de transformare a satelor româneşti în medii urbane, prin demolarea caselor şi construirea de blocuri, ameninţa patrimoniul tradiţional. A apărut atunci ideea de a salva câteva gospodării într-o 'rezervaţie', într-un spaţiu protejat. Aşadar, a fost conceput proiectul Rezervaţia etnografică din Crângul Petreşti, gândită pe regiuni geografice şi etnografice în cadrul judeţului. În acest context, s-a identificat un han aflat într-o stare avansată de degradare, la marginea podgoriei din Odobeşti. Intenţia iniţială a fost ca acesta să fie demontat şi adus în Crâng, dar nu a fost posibil, din cauza structurii sale. A fost nevoie să fie adus un arhitect la faţa locului, care a realizat planul clădirii, înainte ca aceasta să fie demolată. Ulterior, hanul a fost reconstruit integral în Muzeul Satului, folosindu-se câteva elemente din lemn preluate de la hanul vechi, pentru autenticitate', a explicat Valentin Muscă.
Hanul Odobeşti, care te întâmpină astăzi la intrarea în Muzeul Satului, păstrează din farmecul vremurilor trecute.
'Reconstrucţia a fost realizată cu fidelitate, iar Hanul Odobeşti este astăzi una dintre atracţiile principale ale Muzeului Satului din Crângul Petreşti. Clădire impunătoare, aflată chiar la intrarea în muzeu, acesta păstrează arhitectura specifică hanurilor din secolele trecute, cu prispă largă, camere de odihnă, săli de mese şi un balcon care reproduce detalii autentice din viaţa de zi cu zi a vremurilor trecute. La parter, călătorul obosit putea să se răcorească cu un ulcior de vin. La etaj avem două camere de locuit, care au fost reconstruite exact ca atunci. S-a păstrat inclusiv ligheanul în care te puteai spăla de praful de pe drum sau balconul unde se uscau hainele peste noapte. Lumea care poposea la han venea de pe drumuri lungi, uneori obosiţi, transpiraţi, iar acest detaliu al uscării hainelor a fost preluat pentru a reda cât mai fidel atmosfera vremii. O parte din mobila pe care o regăsim în han este donată, alte piese au fost achiziţionate în timp', ne-a povestit Valentin Muscă.
După 1989, urmaşi ai fostului proprietar al hanului original au formulat o cerere de revendicare, solicitând restituirea edificiului. Documentele oficiale au arătat însă în mod clar că hanul din muzeu a fost construit de la zero, doar pe baza proiectului vechi, fără a se conserva în mod integral clădirea iniţială.
'Există un dosar complet care demonstrează faptul că hanul din muzeu este o construcţie nouă, bazată pe modelul arhitectural al hanului original din Odobeşti. Au fost preluate doar câteva mostre din lemn, cu scop decorativ şi simbolic. Nu putem vorbi decât despre o reconstituire muzeală în interes public', a subliniat managerul Muzeului Vrancei.
Povestea hanului este povestea unei comunităţi care şi-a respectat trecutul şi care continuă să îmbine istoria cu prezentul, printr-un efort de documentare, restaurare şi educaţie culturală. Iar hanul Odobeşti din Crângul Petreşti rămâne un exemplu de bună practică în conservarea patrimoniului cultural, oferind generaţiilor viitoare un spaţiu de reflecţie asupra modului de viaţă al strămoşilor lor.
Hanul Odobeşti poate fi vizitat la Muzeului Satului din Crângul Petreşti, de marţi până duminică, în intervalul orar 08:00 - 16:00, sau poate fi explorat virtual accesând linkul https://muzeedelasat.ro/muzee/sectia-de-etnografie-petresti/#turvirtual. AGERPRES