Leacuri și credințe: Ovăzul, cereala care face minuni pentru sănătatea ta
În medicina tradițională ovăzul era foarte folosit. Decoctul semințelor era un leac obișnuit contra tusei. Contra tusei măgărești (convulsive) se folosea decoctul de semințe, ceaiul din paie sau ceaiul din paie și coji de nuci verzi. Decoctul se mai ținea în gură contra durerilor de dinți.
03 Noiembrie 2016, 06:18
Semințele prăjite se foloseau la oblojeli contra reumatismului.
În unele regiuni, se fierbeau într-o căldare și când se răcoreau, se introduceau în ea mâinile sau picioarele până se răcea apa fiartă cu ovăz. Decoctul se mai lua ca fortifiant pentru întărirea plămânilor, contra diareei. Ceaiul și scăldătorilor se foloseau pentru ușurarea nașterilor.
”Coleșița” de ovăz fiert în apă se punea la umflături la cap sau la gât.
Tinctura de ovăz se recomandă suferinzilor de insomnie, câte 40 de picături la culcare. Salteaua din paie de ovăz este recomandată persoanelor cu insomnii. Se spunea așa: ovăzul e bun pentru un pardaf de somn (adică somn adânc), iar de e îngândurat omul și nu adoarme, căpătâiul din paie de ovăz trage la un pui de somn.
Bine e și-atât, dacă ovăzul face omul să picure de somn (adică să moțăie). Numai dragostea taie piroteala (adică face să-i treacă somnul cuiva). Dar tot nu înțeleg: la tinerețe dragostea face să fugă somnul, de, tinerețea, dar și la bătrânețe somnul e din puțin.
De ce? Poate pentru că ochii văd, inima cere, și-atunci cum să te fure somnul? Un strop de ovăz lăsat în țuică de frunte, luat cât să ungi gâtul pe drum de seară, aduce somnul fără griji. Dar cap fără griji doar la dovleac întâlniți.
Autor: Gabriela Rusu-Păsărin