"Mersul cu Iordanul" în casele credincioșilor. Semnificaţia obiceiului
Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc Boboteaza pe 6 ianuarie, dată până la care, conform tradiţiei, preoţii merg cu crucea (Iordanul) în casele enoriaşilor.
05 Ianuarie 2022, 09:40
Mersul cu Iordanul este o veche rânduială bisericească şi presupune sfinţirea caselor credincioşilor ortodocşi şi catolici. Însoţiti de alţi slujitori ai bisericii, preoţii pornesc acest ritual încă din prima zi a anului, astfel încât până în ajun de Bobotează să poată vesti botezul Mântuitorului şi pentru a binecuvânta casele tuturor enoriaşilor, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.
Cu un mănunchi de busuioc cufundat în vasul cu apă sfinţită, preoţii stropesc prin casă şi îi binecuvântează pe toţi membrii familiei, lucrurile pe care aceştia le folosesc, dar şi întreaga gospodărie.
În tot acest timp, preotul ţine în mâna dreaptă crucea şi cântă Troparul Bobotezei: "În Iordan botezându-Te, Tu Doamne, închinarea Treimii s-a arătat, că glasul părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pre Tine numindu-Te şi Duhul, în chip de porumb, a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, mărire Ţie".
Mersul cu Iordanul la casele credincioşilor se face prin stropire cu Aghiasma Mare, apa ce se sfinţeşte în biserică printr-o rânduială specială, doar în acest moment al anului.
Sărbătoarea Bobotezei este considerată una a reînnoirii, a începutului unei noi vieţi duhovniceşti. Sosirea preotului cu Iordanul este vestită, în special în comunităţile rurale, de copii care sună din clopoţei.
Foto: pixabay