Tradiţii de Paşti în Ţara Zarandului
Caşul proaspăt cu ceapă verde şi tocaniţa de miel sunt două dintre preparatele tradiţionale care nu pot lipsi de pe masa de Paşte a oamenilor din Ţara Zarandului, în partea de nord a judeţului Hunedoara.

22 Aprilie 2025, 10:45
Sărbătoarea Paştelui marchează o perioadă de linişte pentru oierii din Ţara Zarandului. Oamenii se retrag pe la casele lor, iar gospodinele au pregătit deja mâncărurile după reţetele moştenite de la părinţi şi bunici.
În satul Câinelul de Sus, din Comuna Băiţa, tradiţia din bătrâni spune că pe masa de Paşti trebuie să fie obligatoriu caşul şi tocana de miel. Nicolae Iovan se bucură din plin de marea sărbătoare a Învierii Domnului. "La noi în gospodărie, se prepară tocănita de miel care nu lipseşte de pe masă, cu mămăliguţă, cu ceapă verde, caşul de la oile pe care le mulgem după ce sacrificăm mieii de Paşti şi drobul", spune Nicolae Iovan. Ziua de Paşti este momentul în care oamenii se strâng şi la cimitirul din sat pentru a-i comemora pe cei dragi. "Acolo se strâng toţi localnicii satului, merg cu produse, ce au ei de acasă, ouă aduc unii, alţii duc prăjituri, un vinars care nu lipseşte, o sticlă de suc, o apă minerală şi ouă roşii care se împart la copii. De mult, pe vremuri, veneau şi stăteau de dimineaţa până seara oamenii. Veneau de pe dealuri, cu merinde la ei, stăteau, petreceau", îşi aminteşte Nicolae Iovan.
RADOR