Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cancer de col uterin: adăugarea unui tip de tratament la terapia propusă ar reduce riscul de recidivă cu 35%

Un studiu prezentat la congresul Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO), duminică, 22 octombrie 2023, a relevat că adăugarea unui anumit tip de tratament, ca parte a terapiei împotriva cancerului de col uterin, ar reduce riscurile de recidivă ale pacienților, cu 35%.

Articol de Simona Lazăr, 05 Octombrie 2023, 19:28

Cancerul de col uterin este, în 95 până la 100% din cazuri, atribuit unei infecții cauzate de papilomavirus. În Franța, sunt diagnosticate 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin. În fiecare an, 1.000 de decese în Franța se datorează acestui tip de cancer.
Cancerul de col uterin se caracterizează prin dezvoltarea unei tumori maligne din celulele superficiale ale colului uterin, vorbim apoi de cancer de tip carcinom. Astfel, 85% dintre cancerele de col uterin sunt carcinoame cu celule scuamoase și 15% sunt adenocarcinoame.
Ce este un papilomavirus?
Papilomavirusurile umane (HPV) fac parte dintr-o familie mare de virusuri care include mai mult de 100 de soiuri. În funcție de tipul de papilomavirus, consecințele pot fi mai mult sau mai puțin grave, mergând de la veruci genitale până la cancer.
Foarte contagios, papilomavirusul se transmite pe cale sexuală. Bărbații și femeile activi sexual pot intra în contact cu virusul o dată sau de mai multe ori în viața lor. Totuși, trebuie menționat că virusul se poate transmite printr-o simplă strângere de mână sau pe cale orală. Sexul protejat nu este, prin urmare, singura modalitate de a vă proteja împotriva acestui virus.
În general, organismul elimină în mod natural virusul după 6 până la 18 luni. În acest caz, nu există riscul de a dezvolta cancer legat de acesta. Pe de altă parte, infecția cronică legată de anumite tipuri de papilomavirus poate provoca cancer de col uterin pe termen lung.
Un cancer ușor de tratat
Ca și alte tipuri de cancer, cancerul de col uterin se tratează pe baza mai multor parametri: dimensiunea tumorii, adâncimea acesteia în mucoasa cervicală, posibila extindere a acesteia la structuri sau organe învecinate și posibila extindere la organe mai îndepărtate (metastaze).
Tratamentul poate varia de la simpla interventie chirurgicala pentru indepartarea tumorii, la radioterapie (radioterapia externa si brahiterapie) si chimioterapie.
Chimioterapia adăugată chimioradioterapiei ajută la reducerea recidivelor
Cancerul de col uterin, la fel ca multe alte tipuri de cancer, este probabil să reapară, mai ales dacă a fost diagnosticat într-un stadiu avansat. În plus, este un cancer cu un prognostic delicat comparativ, de exemplu, cu cancerul de sân a cărui rată de supraviețuire la 5 ani este mai mare de 80%. Rata generală de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul de col uterin este de 63% și de 90% pentru pacienții diagnosticați într-un stadiu incipient. Dintre acestea din urmă, rata de recidivă este în jur de 10 până la 20%. Pentru alții, rata este mai importantă și depinde de mulți factori.
Cercetătorii al căror studiu a fost prezentat la Congresul Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO) duminică, 22 octombrie 2023, au descoperit că oferirea unui curs scurt de chimioterapie de inducție (IC) înainte de chimioradioterapie (CRT) ar reduce rata de recădere și deces în pacientii cu cancer de col uterin local avansat. Această rată ar fi de 35%.
O descoperire care ar putea îmbunătăți tratamentul cancerului de col uterin
Pentru a ajunge la concluziile lor, echipa de cercetători a repartizat aleatoriu 500 de pacienți care aveau toți cancer de col uterin non-metastatic. Vârsta medie a pacienților care au participat la studiu a fost de 46 de ani.
Un prim grup a primit CRT standard (radioterapia externă cu cisplatină săptămânală și brahiterapie). Al doilea a primit un tratament inițial de șase săptămâni cu IC (chimioterapia cu carboplatin și paclitaxel) urmat de același CRT standard. După cinci ani de observație, 80% dintre cei care au primit IC adăugat la CRT erau în viață și 73% nu și-au văzut cancerul recidivat sau răspândit. În grupul de tratament standard, 72% erau în viață și 64% nu și-au văzut cancerul revenind sau răspândindu-se.
Aceste rezultate încurajatoare deschid calea către noi posibilități de tratare a cancerului de col uterin: „Studiul nostru arată că acest scurt tratament suplimentar de chimioterapie administrat imediat înainte de CRT standard poate reduce riscul de recidivă a cancerului sau de deces cu 35%. Aceasta este cea mai mare îmbunătățire a rezultatelor acestei boli în ultimii 20 de ani”, a declarat Dr. Mary McCormack, cercetătorul principal al studiului la Institutul de Cancer al UCL și UCLH.

Reuniune de urgenţă la nivelul UE pentru asigurarea aprovizionării cu motorină
Uncategorised 27 Octombrie 2023, 12:19

Reuniune de urgenţă la nivelul UE pentru asigurarea aprovizionării cu motorină

Oficiali din cadrul Uniunii Europene au discutat despre diversificarea stocurilor petroliere şi crearea unei rezerve de...

Reuniune de urgenţă la nivelul UE pentru asigurarea aprovizionării cu motorină
Uncategorised 20 Octombrie 2023, 20:03

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?

Respirația dificilă din cauza unui atac de astm poate necesita spitalizare de urgență. O criză de astm fără Ventolin este o...

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Uncategorised 18 Octombrie 2023, 19:59

Tuberculoză: 7 semne de avertizare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă. Numărul cazurilor de tuberculoză și al deceselor legate de...

Tuberculoză: 7 semne de avertizare
Uncategorised 18 Octombrie 2023, 07:19

Rețeta zilei - Terlaner Weinsuppe/ Supă de vin alb

Ingrediente: 500 ml supă concentrată de vită (stock; pregătită dinainte, din oase de vită, cu carne, morcov, ţelină, rădăcină...

Rețeta zilei - Terlaner Weinsuppe/ Supă de vin alb
Uncategorised 13 Octombrie 2023, 19:48

Sănătatea bucală: inflamația localizată poate dăuna întregii guri

Potrivit unui studiu publicat în revista științifică „Proceedings of the National Academy of Sciences” la 2 octombrie 2023,...

Sănătatea bucală: inflamația localizată poate dăuna întregii guri
Uncategorised 10 Octombrie 2023, 19:38

Dacă am înlocui datoria cu plăcerea?

„Trebuie să fac asta, trebuie să fac asta.” În dialogul nostru interior, această frază apare des, ca un laitmotiv. Ne pune...

Dacă am înlocui datoria cu plăcerea?
Uncategorised 06 Octombrie 2023, 19:29

Diabetul de tip 2: acest hormon protejează femeile

Femeile, ca și bărbații, nu sunt ferite de diabetul de tip 2, acest flagel care afectează în jur de 4 milioane de oameni în...

Diabetul de tip 2: acest hormon protejează femeile
Dispute în parlamentul german privind eficienţa sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse
Uncategorised 22 August 2022, 15:10

Dispute în parlamentul german privind eficienţa sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse

Sancţiunile impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei sunt eficiente - afirmă guvernul german în răspunsul pe care l-a dat...

Dispute în parlamentul german privind eficienţa sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse