Peste 40% dintre români nu îndrăznesc să exprime o opinie contrară majorităţii
Aproape jumătate dintre români nu îndrăznesc să exprime la locul de muncă o opinie contrară celei majorităţii sau a şefului lor, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Asociaţia Română Open Minds, ale cărui date preliminare au fost publicate de portalul educaţional Edupedu.ro.

19 Mai 2025, 07:35
Sondajul "diversitate şi incluziune" în 2025 al asociaţiei a fost realizat folosind răspunsurile a peste 800 de utilizatori de internet selectaţi aleatoriu, iar marja de eroare este teoretic de maximum 3,5%.
Conform studiului, 81% dintre români consideră important ca atmosfera de la locul de muncă să fie caracterizată de respect şi sprijin reciproc, iar 57% apreciază, de asemenea, cooperarea şi asistenţa reciprocă între colegi. Totuşi, potrivit cercetărilor, armonia din cadrul comunităţii este superficială, care este susţinută şi de tensiunea creată din cauza opiniilor divergente neexprimate. 44% dintre cei chestionaţi au declarat că nu îndrăznesc să exprime o opinie diferită de cea a altora sau a şefului lor din cauza presiunii cu care se confruntă: doar 34% dintre ei îşi exprimă de obicei liber opinia, iar 22% dintre participanţii la sondaj nu au răspuns la această întrebare.
Procentul celor care tind să-şi reprime contraopinia este mai mare decât media (54%) în rândul aşa-numitei generaţii Z, născute după 1997, şi este invers proporţională cu venitul şi educaţia, ajungând la 60-70% în rândul celor care trăiesc la pragul minimului de existenţă şi în rândul celor cu un nivel mai scăzut de educaţie.
Potrivit Asociaţiei Open Minds, restrângerea libertăţii de exprimare contribuie în mare măsură la creşterea frustrării şi radicalizării păturilor sociale vulnerabile - cu nivel scăzut de educaţie şi venituri mici.
"După 35 de ani în care ne-am eliberat de un sistem pro-statal care nu tolera contraopinia, astăzi ne aflăm din nou într-un punct în care o parte semnificativă a societăţii nu îndrăzneşte să exprime o opinie diferită. Sperăm că acest sondaj poate fi un punct de plecare pentru campanii de conştientizare prin care angajatorii încurajează libera exprimare pentru a crea o atmosferă la locul de muncă în care respectul nu este o condiţie prealabilă pentru conformism", a concluzionat Paul Kasprovschi, director de cercetare.
Asociaţia Open Minds a promis că va publica setul complet de date al sondajului "diversitate şi incluziune" în 2025 până în iunie.
RADOR