-

Federaţia Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) atrage atenţia că autorităţile trebuie să finanţeze corespunzător sistemele de gestionare integrată a deşeurilor.

Asta dacă ținta este obţinerea de rezultate bune în acest domeniu. În judeţul Tulcea, operatorul de deşeuri semnalează că de la începutul anului a înregistrat pierderi de aproximativ jumătate de milion de euro din cauză că nu i-au fost plătite serviciile de salubrizare. În schimb, agenţii economici din deltă se plâng de cantităţile mari de deşeuri care nu sunt strânse.
34 de judeţe au accesat în ultimii ani proiecte de peste un miliard şi jumătate de euro pentru gestionarea deşeurilor, afirmă Gabriel Moiceanu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară. În 19 judeţe, aceste sisteme funcţionează deja, iar Tulcea este un model de bună practică. Federaţia susţine că acum, în perioada în care aceste sisteme trebuie să atingă obiectivele din proiectele europene, este necesară o finanţare corectă. La Tulcea, de exemplu, societatea care strânge reziduurile a avut pierderi de circa 500.000 de euro în primele nouă luni de activitate în cadrul sistemului. Situaţia este cauzată de neplata întregii cantităţi colectate. În acelaşi timp, unii agenţi economici din deltă susţin că operatorul nu preia toate deşeurile.

RADOR
Foto: Pixabay