-

Astăzi este marcată Ziua Naţională a Inimii. Conform specialiştilor, la nivel naţional mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este în creştere semnificativă.

Situația se remarcă atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei Europene a Sănătăţii Cardiovasculare. Numărul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare este în creştere şi în Sălaj. Şi mai tragic este că cel puţin hipertensiunea arterială este prezentă şi la tot mai mulţi tineri. Care sunt cauzele?
Cele mai multe probleme sunt semnalate la persoane în vârstă, dar, conform medicilor, afecţinile cardiovasculare afectează mai nou şi tot mai mulţi tineri. În ultimii ani, numărul bolilor cardiovasculare a crescut mult şi în Sălaj. Cauzele sunt multiple: fumatul, consumul excesiv de alcool, obezitatea, dar şi factorii de stres. În cazul tinerilor pacienţi, obezitatea, pe fondul lipsei de mişcare şi a alimentaţiei nesănătoase reprezintă principala cauză care stă la baza apariţiei bolilor cardiovasculare. Cea mai întâlnită este hipertensiunea arterială, o afecţiune prezentă, mai nou, şi printre adolescenţii supraponderali sau la cei care consumă alcool şi tutun în exces.

RADOR
Foto: Pixabay