-

În toată ţara, evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie se vor desfăşura în cadru restrâns, din cauza restricţiilor impuse de pandemie.

Ziua Naţională a României va fi marcată marţi, la Bucureşti, printr-o ceremonie oficială fără public, organizată la Arcul de Triumf, la care vor participa aproximativ 150 de militari. De altfel, în toată ţara, evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie se vor desfăşura în cadrul restrâns din cauza restricţiilor impuse de pandemie.
De 1 decembrie, în capitală, eroii români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului vor fi comemoraţi începând cu ora 11, în Piaţa Arcul de Triumf, unde vor fi trase salve de tun, iar preşedintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori şi va susţine o alocuţiune. La evenimentul care nu va fi deschis publicului vor participa 150 de militari. Ceremonia va fi transmisă în direct de Televiziunea Română şi va putea fi urmărită şi online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale. Şi la Iaşi, autorităţile locale au decis să marcheze în format restrâns Ziua Naţională. Potrivit primarului Mihai Chirica, o scurtă manifestare va avea loc pe pietonalul Ştefan cel Mare, la statuia Regelui Ferdinand. Parada militară şi masa tradiţională de 1 decembrie nu vor mai fi organizate. La Alba Iulia, capitala Marii Uniri, ceremonia militară se va desfăşura, de asemenea, în absenţa publicului şi cu efective reduse, fără tehnică militară, evenimentul fiind, însă, transmis online de către organizatori. Nici brăilenii nu se vor mai putea aduna în Piaţa Independenţei, ca în anii trecuţi, iar militarii nu vor mai defila pe Calea Călăraşilor ,aşa cum au făcut-o de fiecare dată pe 1 decembrie.

RADOR
Foto: Pixabay