„Ritualul” de pensionare. Dosarul, mai scump ca prima pensie
Pentru cei care se pregătesc să iasă la pensie, constituirea dosarului de pensionare poate fi o sarcină complicată şi costisitoare, mai ales dacă au lucrat la firme care între timp s-au desfiinţat.

17 Septembrie 2020, 09:56
Documentele de care au nevoie s-ar putea afla într-o arhivă privată, situată în alt judeţ decât în cel în care şi-a desfăşurat activitatea firma, iar eliberarea actelor nu este deloc ieftină şi durează foarte mult.
Cine le vrea mai repede mai trebuie să se scotocească de câteva sute de lei prin buzunare pentru a plăti o taxă de urgenţă, iar cine nu vrea să-şi bată capul cu toată hârţogăria poate apela la o firmă de intermediere.
Deşi angajatorii au fost mereu obligaţi să facă raportări la Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM), iar după anul 2000 au început să se creeze sisteme informatice şi arhive electronice, cei care solicită documente cu care să facă dovada vechimii în câmpul muncii, a stagiilor de cotizare la asigurările sociale etc. se văd de multe ori puşi pe drumuri de către angajaţii Caselor de Pensii.
Sunt trimişi să caute singuri aceste documente la foştii angajatori. Cum unii dintre ei au pus lacătul pe poartă, lichidatorul judiciar a dat în administrare arhiva unei companii private, alegerea ei făcându-se în baza unei licitaţii de oferte.
Citeste continuarea AICI
Foto: pixabay